EMEKLİLER HÜKÜMETTEN BU 10 TALEBİ BEKLİYOR

EMEKLİLER HÜKÜMETTEN BU 10 TALEBİ BEKLİYOR
Emeklilerin talepleri Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunuldu. Geçtiğimiz günlerde emeklilerle, sosyal güvenlikle ilgili çalışma yaptıklarını ve 10 maddelik paket hazırladıklarını açıklayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, dün konuyla ilgili sorular üzerine, "Biz

Nerede talepler var, bu taleplerin bütçemizde örtüştüğü noktalarla ilgili kararı kendileri verecek" dedi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde soruları yanıtlayan Çelik, "Emeklilerin talepleri yok mu, var. Bu talepler, imkanlarımız çerçevesinde değerlendirilip yerine getirilmeli. Sayın Başbakanımıza daha önce Bakanlar Kurulu'nda, daha sonra bizzat kendilerine sosyal kesimlerde yaşanan sorunları, kamu çalışanları, esnaflarımızın yaşadığı sorunları bir paket olarak takdim etmiştik. O değerlendirmenin neticelerini elbette Sayın Başbakanımız açıklayacaktır" diye konuştu.

MASADAKİ 10 TALEP

İNTİBAK: 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar intibak bekliyor. Halen intibakla ilgili devam eden 2 ayrı dava var. Türkiye Emekliler Derneği tarafından açılan davanın 17 Mart'taki duruşmasında, bilirkişi intibak talebini haklı buldu. Dava 2 Temmuz'a ertelendi. İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği tarafından açılan intibak davasına da 29 Nisan'da devam edilecek. Emekliler, davaların sonucu beklenmeden bir intibak düzenlemesi yapılmasını istiyor.

PROMOSYON: Yaklaşık 10.5 milyon emekli, memurlar gibi banka promosyonu almak istiyor. Uzun süredir bu konuda sonuca ulaşılmasını isteyen emekliler, henüz muradına eremedi. Promosyon talebi Emekli-Sen tarafından yargıya taşınırken, emekliler konunun hızlıca çözüme kavuşması için yetkililere çağrı yapıyor.

SEYYANEN ZAM: Enflasyona endeksli zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu sistemden şikayetçi. Bu şekilde maaşlarda düzeltme sağlanamadığını belirten SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "Zamlarımız ya seyyanen olsun ya da memur emeklileri gibi toplu sözleşmeyle belirlensin" diyor.

ERKEN TOPLU SÖZLEŞME: Memur emeklileri, Ağustos ayında yapılması planlanan toplu sözleşme görüşmelerinin seçim öncesine çekilmesini istiyor. Bu sayede daha fazla kazanım sağlanacağı düşünülüyor. Memur emeklileri ayrıca, aile yardımından da yararlanmayı talep ediyor.

SGDP: Çalışan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisinin kaldırılması talepleri var. Mevcut sistemde, emekli eğer bir işyerinde çalışıyorsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ancak emekli kendine ait bir işyeri açarsa ya da şirket ortağı olursa, yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından yapılıyor. Emekliler, en azından kesinti oranının düşürülmesini öneriyor.

SAĞLIK: Emekliler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak istiyor. Maaşlarından kesintilere son verilmesini bekleyen emekliler, "Yaşımızdan dolayı sık sık hastaneye gidiyoruz. Kullandığımız ilaçlar var. Maaşlarımızdan muayene, ilaç ve reçete katılım payı gibi kesintiler yapılıyor. Neredeyse hiçbir ay tam maaş alamıyoruz" diye şikayet ediyor.

EV: Kiracı olan emekliler, TOKİ'nin kendileri için proje üretmesini, uygun taksitlerle, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sunmasını talep ediyor.

FATURALARDA İNDİRİM: Emekliler, yetkililere, "Doğalgaz, su ve elektriği indirimli kullanalım" diye sesleniyor. Özellikle kış döneminde artan faturaların kendilerini zorladığını ifade eden emekliler, "Ya oransal bir indirim yapılsın ya da faturalarımıza vergi ve diğer kesintiler yansıtılmasın. Yani sadece tükettiğimizi ödeyelim" diyor.

ÜCRETSİZ ULAŞIM: 65 yaş ve üstündekiler, şehir içi toplu taşıma hizmetleri ile demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatlarından ücretsiz yararlanırken, emekliler bedava ulaşımın kapsamının tüm emekliler olarak genişletilmesini istiyor.

EMEKLİLİK İMKANI: Yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ancak prim günü eksiği olan yaklaşık 100 bin kişi, kendilerine emeklilik yolunun açılmasını bekliyor. Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayanlar, borçlanma imkanı verilmesini istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.