En sevdikleri kırmızı: isot kırmızısı

En sevdikleri kırmızı: isot kırmızısı
Urfalılara ‘Kırmızı ‘dediğinizde akıllarına gelen ilk şey genellikle İsot kırmızısı oluyor.

En sevdikleri kırmızı: isot kırmızısı

Urfalılara ‘Kırmızı ‘dediğinizde akıllarına gelen ilk şey genellikle İsot kırmızısı oluyor. Giderek önemli bir sektöre dönüşen isot üretimi sadece Urfalılara değil bütün Türkiyeye isot kırmızısını sevdiriyor.

Eskiye nazaran modern biber işleme makineleri de kullanan çiftçiler yıllık 200- 300 ton arası biber işliyor. Şanlıurfa-Mardin Karayolu üzerinde bulunan Sırrın Mahallesi’nde gün boyunca çalışan ürün sahipleri ve çiftçiler verimli geçen hasadın tadını çıkarıyor. Binlerce metrekarelik alanda nereye bakılırsa bakılsın her yer kıpkırmızı. Bu Şanlıurfalılar’ın en sevdiği kırmızı: İsot Kırmzısı.

isot-2.jpg

Reçel, pul biber ve tohum üretiyorlar

Şanlıurfa’da biber sezonun başladığını, biber reçeli, pul biber ve tohum ayıkladıklarını belirten Murat Mermer isimli çiftçi, “Yıllık 100 tonun üzerinde yaş biber işliyoruz.  10-12 ton da kuru isot olarak satıyoruz.  Şu anda çekimini yaptınız biberler salçalık. Tohumlarından ayırıyoruz. Tohumları ayrıldıktan sonra bunlar salça olacak. 2-3 ton civarında da salça işliyoruz”dedi.

 

İşin zor yanı: sıcak havalar

45 derece sıcaklıkta çalışmanın zor olduğunu aktaran Murat Mermer, “İşin en zor yanı bu mevsimin çok sıcak olması. Ellerimiz yanıyor. Sıcak etkiliyor. Şu an iki kişi yanımda çalışıyor. Ailemle birlikte 7-8 kişi çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

isot-3.jpg

Urfa’nın önemli ihracat kalemleri arasında

“Burada Urfa biberi kurutuluyor” diyen Halil Çiftçi ise, “Görmüş olduğunuz gibi her taraf kıpkırmızı. Bu durum yılda 2-3 ay sürüyor. Yıllık olarak 200 tona yakın biber burada işleniyor.  Burada işlenen biberler yurtdışı ve Şanlıurfa dışına gönderiliyor” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.