ENERJİ DÜŞÜREN VE ARTIRAN BESİNLER

ENERJİ DÜŞÜREN VE ARTIRAN BESİNLER
 Özel Haber
Baharın gelmesiyle tatlı yorgunluk enerjimizi düşürebilir, bunun yanında beslenmemiz de enerjimizi etkiler. Sizin de enerjiniz gün içinde dalgalanıyor mu? Kendinizi sürekli yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz?
TİGRİS HABER - Yediklerinizin enerjinizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz?
Bu yazıda, enerjinizi düşüren ve artırabilecek besinleri inceleyeceğiz. Gün içinde enerjinizi düşüren besinler neler?
Şeker, kan şekeri seviyenizde ani yükselmelere ve düşüşlere neden olarak yorgunluk ve halsizlik hissetmenize yol açar. Şekerli içecekler, şekerlemeler, kekler ve kurabiyeler gibi şeker eklenmiş besinlerden kaçınmak önemlidir.
İşlenmiş gıdalar genellikle lif, besin ve sağlıklı yağlar bakımından düşüktür. Ayrıca katkı maddeleri, koruyucular ve şeker bakımından da yüksek olurlar. Bu da yorgunluk ve halsizlik hissetmenize neden olur. İşlenmiş gıdalardan kaçınmak ve bunun yerine tam tahıllı, işlenmemiş gıdalara yönelmek en iyisidir.
Beyaz ekmek ve makarna rafine edilmiş karbonhidratlardır. Bu, vücudunuzun onları hızla sindirdiği ve şeker gibi parçaladığı anlamına gelir. Bu da kan şekeri seviyenizde ani yükselmelere ve düşüşlere neden olarak yorgunluk ve halsizlik hissetmenize yol açabilir. Beyaz ekmek ve makarna yerine tam tahıllı ekmek ve makarna gibi kompleks karbonhidratları seçmek daha iyi olacaktır.
Kızarmış yiyecekler yüksek kalorili ve yağlıdır. Sindirimi zor olabilir ve bu yorgunluk hissetmenize neden olur. Kızarmış yiyeceklerden kaçınmak ve bunun yerine pişmiş, ızgara veya fırında pişirilmiş yiyecekleri tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Hidrojene yağlar, trans yağlar olarak da bilinir. Trans yağlar sağlıksızdır ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Ayrıca yorgunluk ve halsizlik hissetmenize de neden olabilirler. Trans yağ içeren yiyeceklerden kaçınmalı.
Enerji deposu olarak bilinen bazı besinleri sizler için bir araya getirdik.
Meyve ve sebzeler, vitaminler, mineraller ve lif bakımından yüksektir. Enerji seviyenizi artırmanıza ve gün boyunca iyi hissetmenize yardımcı olabilirler.
Tam tahıllar lif, sağlıklı yağlar ve protein bakımından yüksektir. Enerji seviyenizi korumaya ve tok hissetmenize yardımcı olarak zinde hissettirir.
Yağsız protein, tavuk, balık, fasulye ve mercimek gibi kaynaklardan elde edilebilir. Enerji seviyenizi korumaya ve kas kütlenizi korumaya yardımcı olur.
Su, susuz kalmamanıza ve en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olmak için önemlidir. Her gün bol bol su içmeyi unutmayın.
Ayrıca yeterli uyku almak ve düzenli egzersiz yapmak, kafein ve alkol tüketimini sınırlamak da enerji seviyeniz üzerinde olumlu bir etki yaratır.
Yeterince protein aldığınızdan emin olun. Protein, enerji seviyenizi korumaya ve kas kütlenizi korumaya yardımcı olur.
Düzenli olarak sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek, kan şekeri seviyenizi dengeleyerek enerjinizi korumanızı sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.