Engellerini deri atölyesinde aşıyorlar

Engellerini deri atölyesinde aşıyorlar
Diyarbakır’da engelliler deri işleme atölyesinde hem öğreniyor hem de üretiyor. Deriden çeşitli ürünler üreten engelliler, bu sayede hem yeteneklerini geliştiriyor hem de engellerini aşıyor.

  Diyarbakır Kayapınar Engelsiz Yaşam Merkezinde deri atölyesinde kurs gören engelliler hem öğreniyor hem de üretiyor. Çeşitli yaş gruplarından kimi bedensel, kimi zihinsel ve kimi görme engelli 12 engellinin katıldığı Deri İşleme Kursunda, desen çizme, deri kesme, deri dikimi gibi dersler veriliyor. Birçoğu yaklaşık iki aydır kursa katılan engellilerin ürettiği ürünler göz kamaştırıyor.

  “Eskiden korkuyordum”

  Kursa yaklaşık iki aydır geldiğini belirten Emre Çelik, deri işleme ve takı yapma kurslarına katıldığını ifade etti. Deri işleme kursunda şuanda çanta yapımı öğrendiklerini belirten Çelik, “Çanta yapıyoruz. Deliyoruz, dikiyoruz, yapıştırıyoruz, kesiyoruz. Daha önce evdeyken böyle şeyleri denemiyordum. Buraya geldikten sonra yapmaya başladım. Yapmayı bilmiyordum, cesaret yoktu, yapamıyordum evde. Daha önce elime bıçak alamıyordum. Desen çizdik onu öğrendik. Şuan elime bıçak alabiliyorum, düz çizebiliyorum. Eskiden yapamıyordum. Eskiye oranla yeteneklerim gelişti. Çantaları yaparken ‘acaba bu nasıl olur, beğenirler mi, ne derler’ diye düşünüyorum. Buradan arkadaşlarıma sesleniyorum, denesinler, yapabileceklerine inanıyorum. Yaparlar onlar. Tabi bu hemen olmaz ama bir süreden sonra olur. Sabretsinler” dedi.

  “Yeteneklerim gelişti”

  Kurs öğrencilerinden Baran Sarı, zorlandıkları konularda hocalarından yardım aldıklarını ve onların yardımları ile yaptıklarını kaydetti. Genellikle deri çantalar için desenler yaptığını kaydeden Sarı, “Desen çiziyoruz. Yaprak, kuş, hayvan motifleri. Bazı desenlerde zorluk çekiyoruz ama hocalarımız yardımıyla zorlukları aşıyoruz. Yeteneklerim gerçekten gelişti burada” diye konuştu.

  “Yavaş yavaş öğrendim”

  Yaklaşık iki yıldır kurslara katılan öğrencilerden Berivan Yeşil, kurslara katıldıktan sonra deri işlemeyi öğrendiğini belirterek, “Kurslara katıldıktan sonra Hatice öğretmenim bana öğretti. Çok iyi ders verdi sonra yavaş yavaş öğrendim. Tek başıma olmuyor öğretmenim bana yardım ediyor” ifadelerini kullandı.

    “Tüm arkadaşlarımızı davet ediyoruz”

  Engelsiz Yaşam Merkezi Birim Sorumlusu Hayriye Ertan, engellilere kurslardan faydalanmaları çağrısında bulundu. Ertan, şunları kaydetti:

  “Burada engelli, engelsiz öğrencilerimize kurslarımız var. Özellikle engelli ile engelsiz arkadaşlarımızı kaynaştırma dersleriyle birlikte kurslarımız var. Yaklaşık 40 engelli 40 da engelsiz öğrencimiz var. Buraya tüm engellilerimizi bekliyoruz. Engelsiz Yaşam Merkezine tüm arkadaşlarımızı davet ediyoruz. Ayrıca burada bir nevi engelli çocuklarımıza meslek edindirme kurları veriliyor. Çocuklar daha bir kendilerine özgüvenlerini buluyorlar. Bir şeyler yapmanın mutluluğunu paylaşıyorlar.”

 

  “Engelleri aşacağız çok güzel şeyler yapmaya başlayacağız”

  Kursun hocası Hacire Kaplan ise, öğrencilerini engelli olarak görmediğinin altını çizdi. Deri çanta, bileklik, cüzdan, anahtarlık yaptıklarını kaydeden Kaplan, şunları söyledi:

  “Sadece buradaki arkadaşlarımızın daha neler yapabileceklerine inanmalarını istiyoruz. Aslında herkes bir engelli. Ben onlar engelli demek istemiyorum. Engelleri aşacağız ve çok güzel şeyler yapmaya başlayacağız. Biz bir ekip olarak çalışıyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Herkese çok teşekkür ediyorum. Burada bu aileye katıldığım için çok mutluyum. Üretilen ürünler sergi halinde, kermes halinde arkadaşlarımız için onlar adına satışı düzenlenirse onlara ek gelir olarak verilecektir.” (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.