Engelli mülteci çocuk tedavi edilmiyor!

Engelli mülteci çocuk tedavi edilmiyor!
Rojava'nın Qamişlo kentine bağlı Dirbesiye'den çete saldırıları sonrası Mardin'e göç eden Muho Zeynep, AFAD kartı ile devlet güvencesinde olmasına rağmen, bir yaşındaki engelli çocuğunu tedavi ettiremiyor.

 MARDİN - Dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan savaşlardan kaçarak farklı ülkelerde mülteci olarak yaşayan insanların, sosyal ve ekonomik insani destekten yararlandırılması uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınırken, Türkiye'de durum böyle gelişmiyor. Suriye ve Rojava'da çeteci grupların uzun süredir devam eden saldırıları nedeniyle binlerce mülteci Federal Kürdistan Bölgesi ile Türkiye'nin Hatay, Urfa, Antep ve Mardin kentlerine sığındı. Suriye'de ki savaştan kaçan sığınmacı mülteciler, Türkiye'de Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kendilerine sunulan imkanlarla yaşamlarını sürdürüyor. Mülteciler, AFAD tarafından kendilerine sosyol imkânlardan yararlandırılabileceğine dair resmi kartlar verilmesine rağmen, imkânlardan yararlandırılmadığı ve bu duruma devlet yetkililerinin duyarsız kaldığı ortaya çıktı.

'Çocuğunu tedavi ettiremiyor'

2 yıl önce Rojava'nın Qamişlo kentine bağlı Dirbesiye kasabasından Mardin'e gelen Muho Zeynep'te bu sorunları yaşayan mültecilerden sadece biri. Zeynep, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kartı ile devlet güvencesinde olmasına rağmen, bir yaşındaki çocuğu engelli Abdul Gani'yi tedavi etmek istediğini ancak AFAD, Mardin Valiliği ve Devlet Hastanesi tarafından bürokratik engellemeler nedeniyle tedavi edemediğini belirtti. Kimsenin çocuğunun sağlık sorunu ile ilgilenmediğini belirten Zeynep, devlet yetkilerinin bu durum karşısındaki duyarsız kaldığını belirtti.

Vali: Size yardımcı olamam

Zeynep, Mardin Valisi Ahmet Cengiz'e giderek zihinsel engeli çocuğu için hastane ihtiyaçlarını karşılamasını istediğini belirtti. Zeynep, Vali Cengiz'in kendisine, "Siz Türk vatandaşı değilsiniz. Size yardımcı olamayız. Gidin, AFAD size yardımcı olsun"  dediğini aktardı.

multeci-(2).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.