Engellilerden belediyelere sitem!

Engellilerden belediyelere sitem!
6 Nokta Körler Derneği Diyarbakır şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Arı, görme engellilerinin yıllardır yaşadığı sorunların bir türlü giderilmediğini söyledi.

Eğitimden sağlığa, ulaşımdan sosyal yaşama görme engellilerinin yaşadığı çeşitli sorunları dile getiren Arı, özel halk otobüslerinde engellilerin rencide edildiğini belirterek, “Özellikle özel halk otobüslerine binerken, sözlü sataşmalar oluyor; ‘Körler, sağırlar arabaya dolmuş’ gibisinden laflar işitiyoruz. Bu da bizi çok rencide ediyor. Engelli olduğumuz için ücretsiz geçtiğimiz için otobüslerde bizlere sıkıntı çıkarılıyor. Belediye engelliler için özel halk otobüslerine belli bir ücret ödüyor ama buna rağmen bizlere sözlü sataşmalar oluyor. ‘Allah vermiş, hadi geçebilirsiniz, keyif sizindir’ türünden sözlerle kalabalık ortam içinde bizleri rencide ediyorlar” diye konuştu.

Görme engelliler için kaldırımlara döşenen taban takip taşlarındaki özensizlikleri dile getiren Arı, “Kaldırım üzerindeki direklerin hemen dibinden, çöp kutularının yanından sarı taban takip taşları geçiyor. Vilayetin orada kaldırımlar daha yeni yapıldı ama bir görme engellinin rahatça kullanabileceği şekilde yapılmamış. Arkadaşlarımızın kaza yapmalarına sebebiyet verecek şekilde dikkatsizce, özensizce yapılmış. O kaldırımda bir görme engelli arkadaşımız rahatlıkla kafasını çöp bidonuna vurabilir” uyarısı yaptı.

6 Nokta Körler Derneği Diyarbakır şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Arı, görme engellisi vatandaşların kentte yaşadığı sorunların giderilmesi için yetkililere ve kentte yaşayan vatandaşların duyarlılığına seslendi.

‘Diyarbakır’da 9 bin görme engelli var’

 Kent genelinde engelli bireylerin eğitim, sağlık, ulaşım ve çeşitli alanlarda yaşadığı sorunlara değinen Arı, Diyarbakır genelinde görme engellisi vatandaşların çok azına ulaşabildiklerini belirterek, “ Diyarbakır’da 9 bin görme engelli olduğunu biliyoruz ve bunun ancak 350 ila 400’ü derneğimize üyedir. Bu üyelerin de 60 – 70 tanesi derneğimizde faal olarak çalışmaktadır” dedi.

 

 

‘Kaldırımlardaki taban takip taşları berbat durumda’

Görme engellilerinin kentte yaşadığı sorunları dile getiren Arı, “Bir görme engelli olarak kentte çeşitli sorunlar yaşıyorum. Kent içindeki levhaların ve trafik ışıklarının daha büyük boyutta olmasını istiyorum. Şehir içi ulaşımının, tıpkı Ankara ve İstanbul’da olduğu gibi sesli sinyalizasyonla gerçekleşmesini isterdim. İkamet ettiğim mahallede kaldırım çalışmaları çok yavaş ilerliyor, bu sorunun biran önce giderilmesini isterim. Kayapınar Kantar’da kalıyorum ve kaldırımlardaki taban takip taşları berbat durumdadır. 20 yıldır burada bu sorun aşılmış değil. Yağmur yağdığı zaman çamur oluyor, çukurlara sular birikiyor. Doğru dürüst durak yok. Duraklarda dinlenebileceğimiz gölgelik alan yok.  Yine, taban takip taşlarını şeritli şekilde yaptıkları için arkadaşlarımız çok zorlanıyorlar. Kaldırım üzerindeki direklerin hemen dibinden, çöp kutularının yanından sarı taban takip taşları geçiyor. Vilayetin orada kaldırımlar daha yeni yapıldı ama bir görme engellinin rahatça kullanabileceği şekilde yapılmamış. Arkadaşlarımızın kaza yapmalarına sebebiyet verecek şekilde dikkatsizce, özensizce yapılmış. O kaldırımda bir görme engelli arkadaşımız rahatlıkla kafasını çöp bidonuna vurabilir. Tabii ki, kaldırım takip taşlarının düşünülmüş olması da güzel anacak biraz daha dikkatlice yapılmış olsaydı ve bir görme engellinin rahat bir şekilde geçebileceği mesafe ayarlanabilmiş olsaydı çok daha iyi olurdu. Ayrıca, engellilerin kaldırma çıkacağı yerlerin önüne araç park etme gibi sorunlarla da sıklıkla karşılaşıyoruz. Araç sahiplerinin kaldırım kenarına park ederken, engellileri düşünmeleri gerekir” dedi.

‘Görme engellilere lise kapısı kapalı’

Engelliler için lise öğreniminin örgün eğitim kurumlarında yapılması için olanak sağlanması çağrısında bulunan Arı, “Kırsal alanlardaki görme engellilere ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Diyarbakır’da görme engelliler için bir tane okulumuz var. 60 kişi kapasiteli yatılı bir okuldur. Okulumuz ilköğretim okuludur ve mezun olan arkadaşlarımız liseyi dışarıdan açık öğretimde okumak zorunda kalıyorlar. Görme engelliler için lise düzeyinde bir örgün öğretim yok. Görme engellilere lise kapısı kapalı. Açık öğretimde okumak isteyen bir engelli arkadaşımız çeşitli sorunlar yaşıyor. Kitaplarımız geç geliyor ya da hiç gelmiyor. Kitaplar büyük puntolarla yazılabilirse çok daha iyi olur. Bizden geçti ama önümüzdeki nesiller için lisenin engelliler için örgün öğretim olması iyi olur. Örgün öğretimde öğretmenlerin görme engellileri eğitebilecek yeterlilikte olması gerekir. Bu konuda öğretmenlerin donamımı açısından ciddi yetersizlikler mevcut. Bir arkadaşım Ziraat Mühendisliğinde okuyor ama hoca görme engelli arkadaşıma nasıl yardım edeceğini bilmiyor. Yani, okullarda görme engelliler ya da genel olarak engelliler için altyapı çok yetersiz” tespitini dile getirdi.

 

 

‘Engellilere sağlık hizmetleri kolaylaştırılmalı’

Genel olarak engellilerin sağlık hizmetlerinden yararlanırken çektiği sıkıntılara işaret eden Arı, “Görme engellilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarında da bir takım eksilikler var. Eskiden engelliler için hastanelerde rehberler varmış. Engelli bir arkadaş hastaneye geldiği andan itibaren kendisiyle ilgilenecek, kendisine yardımcı olacak görevliler varmış. Hastaneye giden görme engelli bir arkadaşımızın koluna girip, gitmek istediği servise götüren ve hastane içindeki tüm işlemlerde ona yardımcı olan biri oluyormuş ama şimdi yok. Bir görme engelli hastaneye gittiğinde bir başına ve kendi işini kendi görmek zorunda kalıyor. Şuan bir görme engelli hastaneye gittiğinde onunla ilgilenecek, ona yardımcı olacak hiç kimse yok. Hastanelerde taban takip taşları zaten çok zayıf. Sadece hastaneye girişte var. Hastanelerde yaşadığımız bir diğer sorun doktorlarının isimlerinin yazılı olduğu levhalar küçücük ve bir görme engelli için hiç de okunaklı değil. Hastanelerde engelliler için bir refakatçi ya da engelli hakları danışmanlığı gibi bir birim olmalı. Bir engelli hastaneye gittiğinde onunla ilgilenecek, ona yardımcı olacak birleri olmalı. Yani, öz olarak engellilere sağlık hizmetleri kolaylaştırılmalı diye düşünüyorum” temennisinde bulundu.  

‘Engelliler arasında bile bir yarış yapılmış’

Engellilerin ek yerleştirme sınav puanlarının sürekli olarak arttırıldığından yakınan Arı, “Engelliler için eğitim alanındaki bir diğer sorun sınavlarda yaşanıyor. Engelliler için ek yerleştirme sınavı puanları arttırılmış. Engelliler arasında bile bir yarış yapılmış. Engelliler için yeterlilik puanı 60’tan 80’e çıkarılmış durumdadır. Bugün 80 puan alamayan bir engelli yerleştirilmiyor. Engellilere ayrılan kontenjan az olunca puanlar da sürekli olarak arttırılıyor ve bu da engelliler arasında bir yarışa sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

Özel halk otobüslerinde sıkıntı yaşıyoruz

Engellilerin toplu taşıma araçlarını kullanırken yaşadıkları sıkıntılara vurgu yapan Arı, “Engelli bir birey olarak sosyal yaşam alanında da özelikle toplu taşımada belli sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle özel halk otobüslerine binerken, sözlü sataşmalar oluyor; ‘Körler, sağırlar arabaya dolmuş’ gibisinden laflar işitiyoruz. Bu da bizi çok rencide ediyor. Engelli olduğumuz için ücretsiz geçtiğimiz için otobüslerde bizlere sıkıntı çıkarılıyor. Belediye engelliler için özel halk otobüslerine belli bir ücret ödüyor ama buna rağmen bizlere sözlü sataşmalar oluyor. ‘Allah vermiş, hadi geçebilirsiniz, keyif sizindir’ türünden sözlerle kalabalık ortam içinde bizleri rencide ediyorlar. Belediyeye ait otobüslerde böylesi sıkıntılar yaşamıyoruz ama özel halk otobüslerinde engelli arkadaşlarımız bu tür sıkıntıları zaman zaman yaşamaktalar. Vatandaşların engellilere karşı belli bir duyarlılığı var ama onlar da daha çok acımayla bakıyorlar. Yani, daha çok Allah rızası için bir ilgi var yoksa bir engelli olarak size değer verdikleri için değil. Yani, bir engelliye yardım ettiğinde sevap kazanma niyetiyle yaklaşıyorlar” dedi.  

‘Görme engelli tüm arkadaşlar, derneğimize üye olsunlar’

Dernek faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Arı, “Şuan derneğimiz bünyesinde çeşitli kurslar açmak için İŞKUR ile birlikte çalışmalarımız var. Bilgisayar işletmenliği, bilgisayar operatörlüğü, büro yönetimi ve sekreterlik ve yaz dönemi için de Braille alfabesi ile Kur’an-ı Kerim kursu verilecek. Bunların dışında bundan bir ay önce 44 kişilik bir ekip ile Çanakkale gezisine katıldı. Zaman zaman böylesi gezi ve etkinliklerimiz oluyor. Görme engelli tüm arkadaşlara çağrımızdır, derneğimize üye olsunlar. Engelli arkadaşlarımız, derneğimiz bünyesindeki kuralara katılım sağlayarak, sosyal hayata karışma ve meslek edinme konusunda gelişimlerine katkı sunarak yaşamın zorluklarına karşı kendilerini daha donanımlı kılabilirler. Engelli hakları konusunda daha çok bilgi sahibi olma konusunda derneğimizin engelli arkadaşlara büyük katkıları olacaktır” diye konuştu.  

Dernek binası ihtiyacı karşılamıyor

Dernek binasının yetersizliklerine değinen ve mekânın görme engelliler için dizayn edilmediğinin altını çizen Arı, “Şuan derneğimizin olduğu yer bir görme engelli için dizayn edilmiş bir yer değildir. Derneğin içindeki kullanım alanının zemininde kabartma taşlar olması lazım ama imkânsızlıklardan dolayı bundan yoksunuz. Kapı kolları, düğmeler vs. her şeyin belirgin olması lazım. Yani, derneğimizin içinin tamamen engellilerin rahat bir şekilde hareket edebileceği ve çeşitli kazaların oluşmasına sebebiyet verecek yetersizliklerden arındırılması gerekir. Ayrıca şuan kaldığımız mekân bize yetmiyor. Yine de olanaksızlıklara rağmen idare etmeye çalışıyoruz. Bu mekânda ne bir seminer yapabiliyoruz ne arkadaşlarımızla birlikte oturup bir söyleşi yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.

 Görme engellilerin sorunları çözüm bekliyor

Yıllardır engellilerin çeşitli sorunlar yaşadığını ve bu sorunların bir türlü giderilemediğini ifade eden Arı, “Bugüne kadar engelliler olarak sorunlarımızı birçok alanda, platformda dile getirdik ama bugüne kadar sorunlarımızın çözümü konusunda bir gelişme olmadı. İnşallah bundan sonra sorunlarımız çözülür diye umut ediyoruz” dedi.

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.