“Ensesti çözme yöntemi sağlıksız”

“Ensesti çözme yöntemi sağlıksız”
"Ensest ailede başlıyor, mağdura yargı kurumunda ve kolluk biriminde çok ciddi boyutlarda travmalar yaşatılmaya devam ediyor”

Mağdurlarının çoğunlukla gizlemek zorunda kaldığı ve travması bir ömür boyu süren ensestin daha çok mağdurun suçlanması üzerinden geliştiğine dikkat çeken VAKAD aktivisti Sosyolog Belde Bayındırlı, "Ensest ailede başlıyor, mağdura yargı kurumunda ve kolluk biriminde çok ciddi boyutlarda travmalar yaşatılmaya devam ediyor” dedi

 

VAN - "En yakınındakinden gelen en görünmez istismar" olarak da tanımlanan ensest, mağdurlarının çoğunlukla gizlemek zorunda kaldığı bir istismar biçimi olurken, konuya dair yapılan çalışmalar, mağdurların yaşamları boyunca bu istismarın etkisinden kurtulamadığı gerçeğini ortaya koyuyor. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti sosyolog Belde Bayındırlı, ülkedeki ensest mağdurlarının çoğunlukla çocuk ve kadınlar olduğunu söyledi. Aynı evde yaşayan birden çok çocuğun, aynı ya da farklı zamanlarda istismara maruz kaldığını dile getiren Bayındırlı, bazı vakalarda tacizlerle başlayan sürecin tecavüzle sonuçlandığına vurgu yaptı. Kimi vakalarda cinsel saldırının şiddetli bir şekilde başladığını aktaran Bayındırlı, mağdura fiziksel şiddet uygulama ve sevdiklerine zarar verme tehditlerinin, direnci kırmak için başvurulan yöntem olduğuna işaret etti. Bayındırlı, "Ailede toplumsal baskı; ensest mağdurunun suçlanması, konunun 'namus' meselesi olarak görülmesi ve çocuğun suçlanması olarak devam ediyor" dedi.

Tek mağduru kadınlar

Ensestin nedenleri üzerine köklü araştırmaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Bayındırlı, çözümünde bu araştırmanın neticesine göre yapılabileceğini dile getirdi. Söz konusu vakaların, aile, toplum ve devlet tarafından gizlendiğine dikkat çeken Bayındırlı, "Sürekli üzeri örtülmeye çalışan bir olayın çözümünün bulunması zordur. Toplumun bu tür vakaları konuşmada ve ortak çözüm üretmede açık değil ve tek mağduru da kadınlar oluyor" diye konuştu.

"Bölge illerinde bu tür vakaların çözümü çok sağlıksız bir şekilde ilerliyor ve bu durum ensest vakalarının yayılmasına neden oluyor" diyen Bayındırlı, söz konusu istismara maruz kalan ve çoğunlukla kadın olan mağdurların "suçlu" gibi gösterilmesinin, zanlıları adeta cesaretlendirdiğini dile getirdi. en Bayındırlı, bu durumun mağdurlarda tamiri olmayan hasarlara neden olduğunu söyledi. "Ensest ailede başlıyor, mağdura yargı kurumunda ve kolluk biriminde çok ciddi boyutlarda acı bir şekilde travmalar yaşatılmaya devam ediyor. Ensestin asıl sorumluları olan erkekler mahkemelerde aklanırken, kadınlar tek suçlu olarak ele alınarak infaz ediyor" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.