ERBİL UÇUŞLARI BAŞLIYOR, KIBRIS ASKIDA!

ERBİL UÇUŞLARI BAŞLIYOR, KIBRIS ASKIDA!
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, Erbil ve Kıbrıs seferlerinin yeniden başlaması için önemli görüşmeler yaptı.

Kaya ve Akyıl’dan Ankara’da önemli görüşme

Özge AKENGİN/ÖZEL

Seyahat acentelerinin yetkilileri ile yapılan görüşmede Erbil uçuşları için iyi, Kıbrıs seferleri için ise kötü haber geldi.

IKBY'nin 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından Türkiye yaptırım kararı almıştı. Yaptırım nedeniyle Diyarbakır-Erbil uçuşları askıya alındı. Ayrıca geçtiğimiz yıl ‘zarar ediliyor’ gerekçesiyle Diyarbakır-Kıbrıs seferleri durdurulmuştu. Diyarbakır ve bölge için önemli olan bu iki hattın yeniden açılması için DTSO ve TURSAB Başkanı Ankara’da kritik bir görüşme yaptı.

GÜNDEM ERBİL VE KIBRIS

Ankara’da yapılan görüşmeye DTSO Başkanı Mehmet Kaya, TURSAB Başkanı Mehmet Akyıl, Türk Hava Yolları (THY) Bölgesel uçuşlar Başkanı Sait Şamil Karakaş, THY satış Pazarlama Müdürü Murat Yağmur ve THY AJ (SAW) Başkanı Ahmet Yıldız bir araya geldi. Önemli konuların ele alındığı toplantıda Diyarbakır-Erbil ve Diyarbakır-KKTC doğrudan uçak seferlerinin düzenlenmesi konularında görüşmeler yapıldı.

ERBİL UÇUŞLARI BAŞLIYOR

Görüşmenin detaylarını gazetemize anlatan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, ziyaretin iyi geçtiğini belirterek, “Türk Hava Yolları özelleşme ile birlikte tamamen kar amacı ile bakan bir noktada olaya bakıyor. Bu boyutu ile baktığı için biz Erbil ve Kıbrıs’ı da her ne kadar geçmiş seferlerinde bazı sorunlar yaşansa bile, bugün Kıbrıs ve Erbil’e sefer yapıldığı takdirde THY için karlı alanlar olduğunu söyledik. Kendileri de Diyarbakır seferlerinin çok dolu olduğunu dile getirdi. Hemen bir çalışma başlattılar. Bizde bu hafta bir rapor hazırlayıp kendilerine sunacağız. Umut ediyorum ki Erbil seferleri kısa bir sürede başlayacak” dedi.

kaya-003.jpg

KIBRIS UÇUŞLARI 2019’DA

THY’nin Kıbrıs seferlerinin 2019 sonunda başlayacağını kaydeden Kaya, “Ancak Pepasuz’un Kıbrıs uçuşları yakın zamanda başlayacak. THY ise 2019’un sonlarında seferlerin başlamasını bekliyoruz. İyi bir görüşme oldu. Erbil uçuşları da bildiğiniz gibi Kürdistan bölgesindeki kriz ve bölgedeki çatışmalı süreç o zaman uçuşların karlı olmadığı dile getirildi. Ancak şuan İran ambargosu Türkiye’deki iş insanlarına bir iş fırsatı yarattı. Ayrıca seçim sonrası Erbil’de siyasi istikrarın yakalanması karşılıklı doluluk oranlarını güçlendirecek. Önümüzdeki hafta bu konuyla ilgili bir rapor hazırlayıp sunacağız. Yakın zamanda Erbil uçuşları başlayacak” şeklinde konuştu.

KENT İÇİN ÖNEMLİ GÖRÜŞME

TURSAB Yöre Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl ise, Erbil uçuşlarının yakın zamanda başlayacağını belirterek, “Bildiğiniz gibi farklı nedenlerden dolayı Erbil ve Kıbrıs uçuşları askıya alınmıştı. Kapanan bu hatların açılması için uzun süredir ciddi çalışmalarımız vardı. Bu çalışmalar kapsamında dün Ticaret Odası başkanımız ile birlikte Ankara’da acentelerin temsilcileriyle bir araya geldik. Görüşmemizin ana konusu Erbil ve Kıbrıs uçuşlarının yeniden başlamasıydı. Bu görüşme ile önemli mesafe aldık” dedi.

kacak-tur-duzenleyen-3.jpg

ERBİL UÇUŞLARI BAŞLIYOR

Toplantıda bölgenin ve Irak’ın durumunu ele aldıklarını ifade eden Akyıl, “Ticaretin artması için uçuşların biran önce başlaması gerekir. Yakın zamanda Anadolu Jet’in Diyarbakır-Erbil uçuşlarının başlamasını umuyoruz. Biz uçuş saatleri ve günü ile ilgili önerilerde bulunduk. Bazı konularda firmaların kaygıları vardı. Biz kafalarındaki bu kaygıların giderilmesi için kendilerine ayrıca bir rapor sunacağız” şeklinde konuştu.

TEMENNİMİZ HER İKİ HATTIN AÇILMASI

Diyarbakır-Kıbrıs uçuşlarının yeniden başlamasıyla ilgili de talepleri dile getirdiklerini kaydeden Akyıl, “Kıbrıs seferleri için şuan farklı bir durum görünmüyor. 2019 yılı içinde yeni bir hattın çalışması görünmüyor. Tabi biz bu konuda raporlarımızı hazırlayıp ilgili yerlere sunacağız. Her iki hattın tekrardan açılması için hem sayın Valimizin hem de kentteki diğer STK’ların ciddi girişimleri var. Bu seferlerin düzenlenmesi kentimize pozitif katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde kent turizmine büyük bir değer katacak. Biz TURSAB olarak kentimize yarar sağlayacak her türlü işbirliğine hazırız. Umarım en kısa zamanda Diyarbakır-Erbil uçak seferleri başlar” temennisinde bulundu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.