Erçek Gölü'nün tabanı yükseliyor

Erçek Gölü'nün tabanı yükseliyor
Van'da 2011 yılında meydana gelen iki depremin ardından artçı şokların çok sık yaşandığı Erçek Gölü, sismik açıdan incelendi.

 

Van'da 2011 yılında meydana gelen iki depremin ardından artçı şokların çok sık yaşandığı Erçek Gölü, sismik açıdan incelendi. YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker ve İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Tur tarafından yürütülen proje kapsamında, ters faylar tesbit edilen Erçek Gölü tabanının yükseldiği ortaya çıktı.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen ve 644 can alan Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından artçı şokların çok sıkça olduğu Erçek Gölü'nü, bilim adamları mercek altına aldı.

KUŞ CENNETİ SANTİM SANTİM İNCELENDİ

Lavların yığılmasıyla oluşan ve kuş cenneti olarak bilinen Erçek Gölü'nü 4 gün boyunca karış karış inceleyen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker ve Doç. Dr. Hüseyin Tur, araştırmalarını bitirdi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker, depremin üzerinden geçen 4 yıl boyunca bütün artçı şokları takip ettiklerini ve bu artçı şoklardan 4 ve üzeri olanların büyük bölümünün Erçek Gölü'nün kuzeyinde yığıldığını fark ettiklerini söyledi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.