Erdoğan'dan Demirtaş hakkında suç duyurusu

Erdoğan'dan Demirtaş hakkında suç duyurusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında, partisinin 27 Şubat'ta Mersin'deki mitinginde yaptığı konuşmayla kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. Dilekçede, Demirtaş'ın mitingdeki konuşmasından şikâyete konu olan bölüm eklendi ve bu açıklamaların, TCK'nın 299. maddesinde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığına hakaret suçunun unsurlarını ihtiva ettiği" savunuldu.

Anayasa'nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanının, devletin başı olduğu ve bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil ettiğine dikkat çekilen dilekçede, şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanının bu istisnai konumu, onun kişiliğinin görev ve sıfatıyla kaynaşmış olarak algılanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle makamına yönelmeyip, kişiliğine karşı işlenmiş de olsa Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, kişilere karşı suçlar içinde görülmemesi gerekmektedir. Kanun koyucu, bu düşüncelerle Cumhurbaşkanına hakaretin devlete karşı işlenmiş suçlar arasında düzenlenmesini uygun görmüştür. Bir başka anlatımla, suç doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı olan kişiye karşı işlenmekteyse de suçla korunan ve bu nedenle ihlâl edilen değer, devletin siyasal iktidar yapısıdır."

Demirtaş'ın açıklamalarının düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilemeyeceği savunulan dilekçede, "Şikâyet konusu açıklamaları onur, şeref ve saygınlığı zedeleyici söz ve beyanlar mahiyetinde olduğundan, hukuken himaye edilmesi mümkün değildir" denildi.

Dilekçede, Demirtaş hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan kamu davası açılması istendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.