Ergani’de Bağ bozumu başladı

Ergani’de Bağ bozumu başladı
Ergani’nin Ortayazı Köyünde bağ bozumu yapan Cihan Yıldırım, bağ bozumunun oldukça zahmetli bir iş olduğunu belirterek, ancak yıllardır devam eden bu geleneği sürdürmeye çalıştığını söyledi.

 

Ergani ilçesinde köylerde yaşayan bağ sahipleri, bağbozumu hazırlıklarını tamamlayarak bağlara akın etmeye başladı. Üreticiler, sezonunun başlamasıyla birlikte bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri toplamak için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağın yolunu tutuyor.

Gün boyu toplanan üzümleri, sandıklara yerleştirildikten sonra, bağda ya da köye getirip burada hazırlanan çardak altında geleneksel yöntemlerle pekmez yapıyor. Mahzen adı verilen bölümde çuval içerisine konulan üzümler ezilerek suyu çıkarılıyor ve daha sonra büyük kazanlarda kaynatılarak elde edilen üzüm şiresinden pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk elde ediliyor.

Ergani İlçesi’ne bağlı Ortayazı köyünde yıllardır bağ bozumu ile uğraşan Cihan Yıldırım, bağ bozumunun oldukça zahmetli bir iş olduğunu belirterek, ancak yıllardır devam eden bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Yıldırım, artık bağların eskisi gibi ürün vermediğini, yine de gelenek haline gelmiş bağbozumunu, pekmez, sucuk ve pestil yapma geleneğini zor olmasına rağmen devam ettirmeye çalıştıklarını vurguladı. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.