Ergani'nin su sıkıntısı Dicle Barajı ile çözülecek

Ergani'nin su sıkıntısı Dicle Barajı ile çözülecek
Ergani Belediyesi, ilçede yaşanan su sıkıntısını Dicle Barajı'ndan sağlanacak su ile çözmek için ilk adımı attı.

DİYARBAKIR - Ergani Belediyesi, ilçede yaşanan su sorununu çözmek için ilk çalışmayı başlattı.

Ergani'den 23 kilo metre uzaklıkta bulunan Dicle Barajı'ndan ilçeye taşınacak olan su için Devlet Su İşleri yetkilileriyle birlikte Makam Dağı eteğinde kurulacak ana deponun inşaatının startı verildi. Gittikçe gelişen ve büyük bir göç alan ilçenin nüfusun artmasıyla birlikte var olan yeraltı sondaj kuyularından çıkarılan su yetersiz kaldı. Belediye, suyun yetersiz kalması nedeniyle iki yıl boyunca proje üzerinde çalışma yürüttü. Titizlikle yürütülen çalışma sonucunda Erganili yurttaşlar, son teknoloji ile donatılmış arıtmalı suya kavuşacak. Su, Dicle Barajı'ndan Makam Dağı eteğinde bulunan ana su depoya aktarılacak, bu şekilde hem ilçede yaşayan yurttaşlar hem de kırsal kesimde yaşayan yurttaşlar bu projeden faydalanabilecek. Büyük projenin tamamlanmasıyla birlikte var olan yeraltı sondaj kuyuları da ihtiyaçlar çerçevesinde değerlendirilecek.


'Bizim için asrın projesi buydu'

Konuya ilişkin bilgi veren Ergani Belediye Başkanı Fesih Yalçın, ilçe açısından su projesinin bir milat olduğunu kaydederek, "İlçe sınırlarımız içerisinde iki baraj olmasına rağmen ilçe suyu artezyenlerle karşılanmaya çalışılıyordu. 2012 yılında Ergani Belediyesi ile Devlet Su işleri yetkilileri arasında bir protokol imzalandı. Protokol, 30 yıl vadeli olup gerek bölgenin gerekse Türkiye'nin en kaliteli suyuna olacaktır. Proje, son teknoloji ile donatılacak. Biz fiilen ana deponun inşaatına başladık. Çok yakın bir zamanda temel atma töreni gerçekleştireceğiz. Bu proje kolay gerçekleşmedi. Su sıkıntısını çözmek için adeta Ankara, Diyarbakır, Ergani arasında mekik dokuduk. Zordu ama çabalarımızın bu şekilde sonuç vermesi de bizi çok mutlu etti" dedi.

Deponun yeni yerleşim alanına yakın yapıldığını söyleyen Yalçın şunları aktardı: "4 buçuk yıldır görevdeyiz ve birçok çalışma yaptık. Büyük değişimler gerçekleştirdik. Ancak bizim için asrın projesi aslında buydu. Ve bunu başarıyla tamamladığımız için de hem gururlu hem de çok mutluyuz. Bu artezyenleri özellikle tarımda sulamaya ayırmaya çalışacağız. Bu vesile ile farklı sorunları da beraberinde çözeceğiz." DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.