Eşbaşkanlar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin borcunu açıkladı; Seçim sonrası 411 milyon hukuksuz harcama var

Eşbaşkanlar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin borcunu açıkladı; Seçim sonrası 411 milyon hukuksuz harcama var
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları; Serra Bucak ve Doğan Hatun, kayyım döneminden kalan borcun 2 milyar 438 bin lira olduğunu açıkladı.

Haber-Mehmet TÜRK - Kamera: Mahsum RENÇBER

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları; Serra Bucak ve Doğan Hatun, kayyım döneminden kalan borcun 2 milyar 438 bin lira olduğunu açıkladı. DİSKİ'nin de 907 milyon lira olduğunu açıklayan Eş Başkanlar, detaylı hukuki incelemenin devam ettiğini söyledi.

Mahalli İdareler Seçiminin yapıldığı 31 Mart tarihinde, yüzde 64.09 oy alarak seçimi kazanan DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş başkanları Serra Bucak ile Doğan Hatun, bugün basınla bir araya geldi. Yenişehir İlçesi'ndeki Sümer Park Yerleşkesinde bulunan Nikâh Salonu’nda yerel ve ulusal medya mensuplarıyla bir araya gelen Eş Başkanlar, kayyım döneminden kalan borcun 2 milyar 438 milyon lira olduğunu açıkladı. Eş Başkanlar, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (DİSKİ) borcunun ise 907 milyon TL, ihalesi yapılmış borç durumunun da 200 milyon lira olduğunu, 31 Mart seçimlerinden sonra ise 411 milyonluk ihale borcu bulunduğunu aktardı.

Eş başkanlar Sümerpark yerleşkesindeki nikah salonu önünde gazetecilerle tek tek tokalaştı, daha sonra toplantı salonuna geçti. Toplantıda moderatör olarak açılış konuşmasını Daimi meclis üyesi Kadir Güleç yaptı. Güleç, ilk sözü Eş Başkan Serra Bucak'a verdi.

"23 DAİRE BAŞKANLIĞINDAKİ İNCELEME SÜRÜYOR"

31 Mart seçimlerinden sonra ilk 10 günü tebrikleri kabul etmekle ve belediyedeki işleyiş hakkında görevlilerden bilgi alarak geçirdiklerini söyledi. Bucak, "İlk iş olarak belediye hizmetlerine yönelik çalışmalar hakkında bilgiler alıyoruz. Hem yapacağımız, hem de geçmişe dair çalışmalar hakkında detaylı bilgiyi daha sonra vereceğiz. 23 daire başkanlığının sayılı incelemeleri devam ediyor. Tüm birimlerimizin incelemeleri envanter sayımları sürüyor. Bir kısmını Mayıs ayı encümen toplantısına taşıyacağız. Yapacağımız tüm incelemeleri ve sonuç raporlarını internet sitemiz üzerinden basın birimimiz paylaşacak, gazeteciler ve halkımız oradan bizi takip edebilecek. Hukuki ve diğer alandaki çalışmalarımız devam ediyor. Kesintisiz 5 yıl, toplamda 8 yıllık belediye binamız sivil toplum örgütlerine, basın mensuplarına ve halka maalesef kapalıydı. 31 Mart tarihinden sonra basın birimi başta olmak üzere aklınıza gelen bütün birimlerimiz dahil, her konuda bilgi almak isteyen herkese kapımız, açık olacaktır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda dört merkezi ilçesi ile büyük bir alan. Bir kısım sonuçları hukuk büromuz ve daimi meclis üyelerimiz ile paylaşacağız. Bunlar şeffaf bir şekilde yürüteceğimizi söylüyoruz. Bu çalışmaları kent dinamikleriyle birlikte yapacağız. Bunu görev ve sorumluluk anlayışı olarak kabul ediyoruz" dedi.

"YANSIYAN BORÇ 2 MİLYAR 438 MİLYON"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin borcuna değinen Bucak, "Bildiğimiz, ortaya çıkan bir mali tablo var. Bazı ihaleler var, onlar da biterse toplam borç netleşecek, o zaman açıklayacağız. Ancak, şu an vereceğimiz rakam, 2 milyar 438 milyon. Muhasebe kayıtlarına yansıyan 3 milyar 640 milyon lira. DİSKİ’nin yaptığı ihaleden kaynaklı borç 907 milyon, aynı kurumda muhasebeye şimdiye kadar yansıyan ise 200 milyon lira. Bunları netleştirdikten sonra net rakamları kamuoyu ile şeffaf bir şekilde açıklayacağız" diye konuştu.

"411 MİLYON, SEÇİM SONRASI HUKUKSUZCA HARCANMIŞ"

Kayyımın, seçim sonrası, hukuksuz bir şekilde 411 milyon lirayı harcadığına işaret eden Bucak, "31 Mart- 8 Nisan arası 411 milyon TL harcanmış. 31 Mart seçimlerinden sonra haksız hukuksuz bir şekilde hiç bir vicdana sığmayan 411 milyon lira ödeme yapılmış. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daireler Başkanlığı'nın net bütçesi 75 milyon 126 bin. 25 Mart tarihi itibariyle harcanmış bütçesi ise 46 milyon 64 bin lira. Yani bu bütçenin yüzde 61.32'si. Henüz üç ay geçmişken, biz henüz iki haftadır mazbata almışken, basın yayın bütçesinin bu kadarı harcanmış. Bu harcamanın yüksek çoğunluğunun seçim dönemi harcamaları olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

12 TAŞINMAZ, SEÇİME 3 GÜN KALA BAŞKA KURUMA DEVREDİLMİŞ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun da yaptığı konuşmada, belediyeye ait 12 taşınmazın seçime 3 gün kala Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne devredildiğini tespit ettiklerine dikkat çekerek, "Belediyeye ait 12 taşınmaz seçime 3 gün kala Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne devredilmiştir. Temel hedefimiz taşınmazları geri almaktır. 7.5 yıldır bu kente yapılan tüm hizmetleri ve ihaleleri araştırıp bütün detayları ile parça parça açıklayacağız. Bu saatten sonra kentimizi, yerel dinamiklerle, halkımızla birlikte yöneteceğiz" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra eş başkanlar, soru-cevap bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İTFAİYEDE ÇALIŞAN ARAÇ YOK, OTOBÜSLER HİBE EDİLMİŞ"

Bir soru üzerine Eş Başkan Serra Bucak, belediyedeki tahribatlardan tespit ettiklerini aktararak, "Belediyede çok büyük bir tahribat var. İtfaiye biriminde doğru dürüst çalışan araç neredeyse yok. Bu çok büyük bir risk. Bizim itfaiye birimimiz hiçbir envantere sahip değil. Ve bu kent kurtarma operasyonlarına gidiyor. Bir kentin yangın ve risk oluşturan alanla ilgili dairesinde araç yok. Otobüs sıkıntısı var. 70 otobüsümüz arızalı. Birçoğu kentin içinde değil ve hibe edilmiş. Ayrıca müfettiş geldi. Belediye binamızda olacak ve çalışmalarını sürdürecek. Bizim çalışmalarımız kamusal alanda açıktır" şeklinde yanıtladı.

"BU KRİZDE DOSİ DOSİ'YE VERECEK PARAMIZ YOK"

Dosi Dosi konserinin iptal edilmesi yönündeki soruyu yanıtlayan Eş Başkan Hatun, "6 Şubat 2023 yılındaki deprem öncesi yapılan bir protokol var doğrudur. Bu tarihlerde belediye bünyesinde, söz konusu tarihler için 'uygundur denilmiş. Bizden talep edilen ciddi bir bütçeydi. Bu ekonomik krizde, bu halkın giderlerini oraya harcanacak bir şey değil. Kültür Daire Başkanlığımız böyle bir şeyin bileşeni değil ve kabul edilmemiş. Bunu Kültür Müdürlüğümüz uygun görmediği için iptal etmiş. Halkımızın içinde bulunduğu bu krizde, böyle bir parayı söz konusu konser için harcamamız söz konusu bile olamaz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.