Eşbaşkanlardan 150 bin göçzede için acil yardım çağrısı

Eşbaşkanlardan 150 bin göçzede için acil yardım çağrısı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, uluslar arası yardım kuruluşlarına 150 bin göçzede için acil yardım çağrısında bulundu.

GABB Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Kayapınar, Sur, Yenişehir ve Bağlar Eşbaşkanlarıyla basın toplantısı düzenledi. Kışanak toplantıda, IŞİD'in farklı din, mezhep ve etnik kimliklere yönelik yaptığı saldırılar ve katliamların ardından yaşanan göç dalgasına işaret ederek, üç aydır yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.Kışanak, IŞİD'in insanlık dışı saldırıları sonucu yaşanan göç üzerine GABB'nin, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, DTK, HDP ve DBP ile birlikte büyük bir sahiplenme ve dayanışma örneğini göstererek, imkânlarını Şengalliler ve Rojavalılar için seferber ettiğini açıkladı.

Şengal bölgesinden katliamdan kaçarak gelen 30 bini aşkın Ezidi için Şırnak, Uludere, Silopi, Cizre, İdil, Mardin, Nusaybin, Viranşehir, Kızıltepe, Diyarbakır, Siirt, Batman ve ilçelerinde ortak yaşam alanları oluşturulduğunu kaydeden Kışanak, göçzedelerin her türlü ihtiyaçlarının yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve bölge halkınca sağlandığını ifade etti.

103 BİN GÖÇZEDENİN İHTİYAÇLARI YEREL OLANAKLARLA KARŞILANIYOR

Şengalli ve Kobanili yaklaşık 150 bin kişinin bölge kentlerine göç ettiğine işaret eden Kışanak, "Bunlardan 7.506 kişi Diyarbakır, 83.638 kişi Urfa, 4.846 kişi Mardin, 2.405 kişi Batman, 996 kişi Siirt, 4.371 kişi Şırnak'ta olmak üzere; toplam 103.737 kişi belediyelerimizin ve Birliğimizin koordine ettiği ortak yaşam alanlarında, bir kısmı akrabalarının evlerinde, bir kısmı ise bireysel imkanlarıyla farklı kentlerde yaşamını sürdürmektedir. Bunlardan 19.813 kişi Şengalli, 83.924 kişi ise Rojavalıdır. 6.120 kişi AFAD'ın Suruç-1 ve Suruç-2 kamplarında, 2840 kişi ise AFAD'ın Midyat kampındadır" şeklinde konuştu.

BİRLİKTE ÇALIŞMA MODELLERİ GELİŞTİRİLEBİLİR

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kışanak, belirtilen yardım miktarının birebir belediyelerin bütçesinden çıkmadığını, halkın, esnafın, sivil toplum ve meslek örgütlerinin yaptığı yardımların da bu meblağa dahil olduğunun altını çizdi. İnsani bir dramın yaşandığını belirten Kışanak, belediyelerin böyle bir trajediyi göz ardı edemeyeceğini vurguladı.

Hükümetin yardım etmemesine ilişkin soruyu Kışanak, "Suriye'deki göçün büyük bir kısmı hükümetin omzundadır. Türkiye uluslar arası yardım alamadığını her fırsatta söylüyor. Suriye'den gelen 1.5 milyon insanın ihtiyaçları karşılanırken, 103 bin insanın ihtiyaçlarının karşılanması aslında AFAD ve hükümet için hiç zor değil. Biz bu insanların ihtiyaçlarının hepsini de demiyoruz, bir kısmının hükümet tarafından üstlenilebileceğini, birlikte çalışma modellerinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye yanıtladı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.