Eski konak Suriyeli yetimlere yuva oldu

Eski konak Suriyeli yetimlere yuva oldu
Ülkelerindeki iç savaşta anne veya babalarını kaybederek savaşın acı yüzüyle küçük yaşlarda tanışan Suriyeli 50 çocuk, Şanlıurfa'da restore edilen eski bir konakta açılan yatılı eğitim merkezi sayesinde sıcak yuva ortamına kavuştu.

 

ŞANLIURFA  - En fazla sığınmacının bulunduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da, Suriyelilerin ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında yardım kuruluşları ve yetkililer önemli çalışmalar yürütüyor.

Uluslararası Hayrat İnsani Yardım Derneği de Balıklıgöl Yerleşkesi civarında bulunan 3 katlı konağı ülkelerindeki savaşta anne veya babalarını kaybeden Suriyeli çocuklar için eğitim merkezine dönüştürdü.

Aslına uygun restorasyonu yapılan evde her türlü ihtiyacı karşılanan 50 savaş mağduru çocuk, hem eğitim-öğretimine devam ediyor hem de hafızlık, bilgisayar ve İngilizce gibi kurslara katılıp geleceğe hazırlanıyor.

Hayrat İnsani Yardım Derneği il temsilcisi Abdullah Toprak, olarak hem Türkiye'de hem de yaklaşık 45 ülkede faaliyetlerinin bulunduğunu söyledi.

İnsani yardımların yanı sıra eğitim faaliyetleri de yürüttüklerini belirten Toprak, Şanlıurfa'da çok sayıda Suriyeli'nin bulunduğunu, bu anlamda kenti pilot bölge olarak belirleyip çalıştıklarını aktardı.

Kentteki tarihi bir konağın restorasyon, tefrişat ve iç dizaynını yapıp, yetim eğitim merkezi olarak açtıklarını anlatan Toprak, yetimin İslam dinindeki önemine dikkati çekerek, çocukların mutlu olması için çalıştıklarını dile getirdi.

Toprak, şunları kaydetti:

"Merkezde 50 çocuk eğitim görüyor. Bunlar burada konaklıyor, sabahları milli eğitime bağlı geçici eğitim merkezlerine gidiyorlar, öğleden sonra ise eğitimlerine devam ediyorlar. Yatakhaneleri, etüt salonları, mutfak ve banyoları her şeyleri mevcut. Burada derslerine çalışıyorlar, dinlerini öğrenip, hafızlık yapıyorlar. Başlarında duran hocalar yine Suriyeli öğretmenlerden oluşuyor. Bu noktada çocukların hem okullarına hem de hafızlık derslerine yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bu çocukların bir kısmının hem anne hem babaları yok, bir kısmının ise anne veya babası vefat etmiş. Önceden çadır kentlerde kalıyorlardı, oradan getirdik. Eğitim seviyelerini yükseltmek, onlara sahip çıkmak, ufuklarını geliştirmek, öz güvenlerini arttırmak maksadıyla bu projeyi hayata geçirdik. İnşallah bunun gibi birçok projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. İçinde sosyolog, doktor ve öğretmenlerin olduğu ekibimiz gece gündüz bu çocuklar için çalışıyor. Bilgisayar ve İngilizce kursu gibi farklı kurslar var. Bu çocukların geleceğe en iyi şekilde hazırlanması için gayret ediyoruz."

 

- Konağı Suriyeli çocuklar da sevdi 

Halep'in Bab ilçesinde anne ve babasını kaybeden, 7 ay önce yakınlarıyla Türkiye'ye sığınan 12 yaşındaki Rami Süleyman, savaş nedeniyle çok acı çektiklerini söyledi. 

Kendilerine sahip çıkan yetkililere teşekkür eden Süleyman, eğitimini tamamlayıp doktor olmak istediğini belirterek, "Birkaç hafta önce de bu konağa geldim. Burada Türkçe öğrendim. Okula devam ediyorum, dinimi öğreniyorum. Burası gerçekten çok güzel bir yer, yeni arkadaşlarım oldu. Türkiye bizim için ikinci memleket, burayı da çok seviyorum. Suriye'de doktor ve hastane olmadığı için yaralılar çok sıkıntı çekiyor. Onun için büyüyünce doktor olmak istiyorum." dedi.

Çatışmalarda babasını kaybeden ve Deyrizor kentinden 6 yıl önce gelen Abdülkerim Muhammed de uzun süre Akçakale'deki Süleyman Şah Çadır Kentinde kaldığını söyledi.

 

Kısa süre önce konağa getirildiğini aktaran Muhammed, daha iyi eğitim alabilmek için burada bulunduğunu ifade etti. Muhammed, "Hocalarımız tüm ihtiyaçlarımızı hallediyor. Burayı çok iyi seviyorum, sabahları okula gidiyoruz, öğleden sonra ise burada derslerimize çalışıyoruz. Hocalarımız var, hafızlık eğitimi alıyoruz, Türkçe ve İngilizce öğreniyoruz. Burası gerçekten çok iyi." diye konuştu.(aa)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.