Esnaf lafa değil, icraata bakıyor

Esnaf lafa değil, icraata bakıyor
Baran: Kredi değil hibe istiyoruz!

 

Sur’un ‘acil kamulaştırılması’ kararından sonra Sur’un akıbeti konusunda yaşanan belirsizlikler vatandaşın kafasındaki kaygıları büyütürken, Başbakan Davutoğlu’nun Sur’da yaptığı konuşma da vatandaşın kaygılarını gidermeye yetmedi. Başbakan Davutoğlu’nun Sur’da yaptığı konuşmada kullandığı, ‘Vatandaşın rızası alınmadan adım atılmayacak’ ifadesini yeterli bulmayan, güzel konuşmalardan çok icraatların nasıl olacağını görmek istediklerini belirten Çarşıya Şewiti esnafı, bugüne kadar kendilerine bir defaya mahsus olarak yapılan 3 bin TL’lik yardımın ise çok yetersiz olduğunu dertlerine derman olmadığını dile getirdi.

“Bu çarşı yıkılırsa Diyarbakır biter”

“Başbakanın konuşması iyi de icraatı ne olacak? ”  diye soran Çarşıya Şewiti esnafından Terzi Fatih Köçer, “Başbakanı bekledik belki gelir halimizi hatırımızı sorar diye ama o da gelmedi. Ne milletvekilleri geliyor ne esnaf odaları ne de bir başka kimse, kimse derdimizi sormadı, sormuyor. Başbakan Sur’da konuştu, ‘herkesin rızasını alacağız’ dedi. Çarşıya şewiti yıkılacakmış, haberimiz olmadan karar alınmış, peki bu nasıl rızadır. Bu çarşı yıkılırsa Diyarbakır biter. Kim buradaki esnafa ekmek verecek. Çarşıya Şewiti’de 2 bine yakın esnaf var, ne olacak bu esnafın hali?” şeklinde konuştu.

Sur’un ‘acil kamulaştırılması’ kararı vatandaşın kafasında çeşitli soru işaretlerine neden olurken, Başbakan Davutoğlu’nun Diyarbakır ziyaretinde yaptığı konuşmada ise,  vatandaş Sur’daki kamulaştırmanın içeriğine ilişkin belirsizliklere cevaplar aradı. Tigris Haber gazetesi olarak, Çarşıya Şewiti esnafına Başbakanın Sur’daki konuşmasını nasıl değerlendirdiklerini ve bekledikleri yanıtları alıp almadıklarını sorduk.

Başbakan Davutoğlu’nun Sur’daki konuşmasını değerlendiren Çarşıya Şewiti esnafı konuşmaya değil icraatlara bakacaklarını ve bugüne kadar esnafa yapılan 3 bin TL’lik yardımı çok yetersiz bulduklarını paylaştılar.

Çay ve tütün satışı yapan 20 yıllık esnaf Salim Baran, faizsiz kredi değil hibe istediklerini belirterek,  “Devlet Sur esnafına bugüne kadar 3 bin TL bir destekte bulundu. Tabii ki bu destek kayıtlı esnaf içindir, kayıtlı olmayan esnafa ise, Bin TL’lik bir yardım yapıldı. Yine 30 bin TL faizsiz krediden bahsediliyor ama biz esnaflar olarak faizsiz de olsa kredi değil hibe istiyoruz. Aylarca iş yapmamışız on binlerce TL zararımız olmuş. Bugün Sur’un akıbeti belirsiz, ne olacak bilmiyoruz. Buraya gelen vatandaşlar alışverişten çok durumu merak ettikleri için geliyorlar ve bakıp geçiyorlar. Devlet faizsiz kredi verecekmiş, iş yapamıyoruz iş krediyi nasıl ödeyelim. Bugün çaya zam gelmiş vatandaş sorup gidiyor hatta zamlı fiyatı duyunca esnafa tepki duyuyor. İşte neredeyse akşam olacak esnaf siftah yapamamış, çarşının hali ortada. Çarşıda gezen kimi vatandaş ise gezmeye, çarşının halini görmeye gelmiş, alışveriş yapan yok” diye konuştu.

Terzilik yapan ve ismini vermek istemeyen bir esnaf ise, “ 40 yıldır bu çarşıda esnafım çarşı esnafını hiç bu kadar umutsuz görmedim. Bugüne kadar esnafa yapılan yardım sadece 3 bin TL’den ibaret. Açıkçası Başbakanın konuşmalarında da bir ışık göremedim. Ayrıca başbakanın konuşmalarına değil icraatlarına bakmak lazım. İnsanların gazını almak için süslü konuşma yapmak kolay, önemli olan uygulamada neler olacak ona bakmak lazım. Çarşıya Şewiti ne olacak, yıkılacak mı kalacak mı bilmiyoruz. Buranın yıkılması demek yüzlerce insanın işsiz kalması demektir. Bu çarşı yıkılırsa buradaki esnafın hepsine iş yeri verecekler mi, nasıl olacak ne olacak halimiz bilen yok.  Başbakan diyor ki, herkesin rızası alınacak, iyi de insanların evleri yakılıp yıkılmış, evlerinin eşyaları molozlarla birlikte çöpe atılmış. Şimdi geride rıza alacak bir şey kalmış mı ki. Zaten kamulaştırma kararı alınmış, planlar yapılmış daha neyin rızası alınacak. İnşallah hiç kimse mağdur olmadan, herkesi memnun edecek bir şekilde bu iş bir hal yoluna girer ama ben açıkçası o kadar umutlu değilim” dedi.

Terzilik yapan ve Çarşıya Şewiti’nin yıkılmasından endişe duyan Fatih Köçer, “ Başbakanın konuşması iyi de icraatı ne olacak? Vali’den yardım istedik esnaflar olarak, Sur canlanacak dediler. Şimdi ise çarşı yıkılacak diye söylentiler var esnaf olarak çok tedirginiz. 4 ay oldu çok mağduruz ancak halimizi soran olmadı. Dün Başbakanı bekledik belki gelir halimizi hatırımızı sorar diye ama o da gelmedi. Ne milletvekilleri geliyor ne esnaf odaları ne de bir başka kimse, kimse derdimizi sormadı, sormuyor. 4 aydır esnaf ne haldedir oralı olan yok, sadece 3 bin TL bir destek verildi, gerisi yok. 30 bin TL faizsiz kredi diyorlar ama ona da kefil istiyorlar, bu koşullarda insanın babası insana kefil olmuyor, iki tane kefili nereden bulayım.  Adamı olan kefilsiz mefilsiz kredi alıyor ama ya adamı olmayan ne yapacak. Adalet yok bu memlekette. Bugün çarşının hali ortada, çarşıya gelen üç beş kişi de fotoğraf çekip gidiyor, alışveriş yapan yok. Herkes halimizi izleyip gidiyor, derdimize derman olan yok.  35 – 40 yıllık esnafım halimiz ne olacak kestiremiyorum. Çarşı yıkılacak diyorlar, eğer yıkım olursa herkes mağdur olur.

Başbakan Sur’da konuştu, ‘herkesin rızasını alacağız’ dedi. Çarşıya şewiti yıkılacakmış, haberimiz olmadan karar alınmış, peki bu nasıl rızadır. Bu çarşı yıkılırsa Diyarbakır biter. Kim buradaki esnafa ekmek verecek. Çarşıya Şewiti’de 2 bine yakın esnaf var, ne olacak bu esnafın hali?” şeklinde konuştu.

Haber:İlyas Akengin / Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.