Etki tepki sanık lehine bozuldu

Etki tepki sanık lehine bozuldu
Diyarbakırlı Mehmet Bünül, trafikte korna ve selektör yaktığı için eşinin yayında kendisine küfür eden sürücüye kafa attı.

İlyas AKENGİN

Dudağı patlayan Habip D., kardeşleri ve çalışanları ile Bünül'ü takip edip, 1 gün sonra evinin önünde; sopa, bıçak ve silahla öldürdü. Yerel Mahkeme, 6 sanığa ‘Tasarlayarak adam öldürme' suçundan müebbet hapis cezası verdi. Sanıkların itirazı üzerine dosya yüksek mahkemeye taşındı. Kafa vurmayı tahrik olarak kabul dip, dosyayı esastan bozan Yargıtay, ‘Sanığın küfür etmesi üzerine, maktulün de sanığın yüzüne kafa atarak yaraladığı ve bu olayın devamı niteliğinde öldürme olayının sanıklar tarafından gerçekleştirilmiştir İlk haksız hareketin Habip D., kabul edilse dahi etki tepki dengesi dikkate alındığında , maktulün sanığı yaralaması nedeniyle tahrikte dengenin sanık lehine bozulduğuna' karar verdi.

Diyarbakır'da bir seyahat firmasında şoför olan Mehmet Bünül (40), eşi Gülşen Bünül ile 2010 yılında Dağkapı semtinde arabasını park ettiği sırada, yanandan aracıyla geçen Habip D. aracına temas edip çizdi. Aracın durmaması üzerine Bünül, korna çalıp, selektör yakarak sürücüyü durdurdu. Aracından inen Habip D. yanına geldiği Mehmet Bünül'e küfür etti. Bunun üzerine Bünül, yüzüne kafa atarak yaraladı. Çevredeki vatandaşların araya girip tarafları ayırdı. İddiaya göre kumarhane işlettiği öğrenilen Habip D. olay yerinden ayrılırken, ‘Seni öldüreceğim' diye bağırdı.

1 GÜN SONRA ÖLDÜRÜLDÜ

Habip D.'nin kardeşleri; Cezayir, Ercan, oğlu Abdullah ve yanında çalışan Ümit K. ile Mehmet Ali K., kafa atan Mehmet Bünül'ün aracını takibe aldı. Olayın ertesi günü Mehmet Bünül ve ağabeyi Erdal Bünül evlerinin önünde saldırıyı uğradı.1 Çocuk babası Bünül sopa, bıçak ve ateşli silahla hayatını kaybetti. Ağabeyi ise ağır yaralandı. Bünül ailesinin avukatı Veysi Akın, gece kararlığında kaçan şüphelilerin bulunması için adeta dedektif gibi çalıştı. Kente ki 11 MOBESE kamera görüntüsünü inceleten Akın, saldırganların kullandığı araçların görüntüsüne ulaşıp soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısına ulaştırdı.

SAHTE KİMLİKLER İLE YAKALANDILAR

Diyarbakır Cinayet Büro ekipleri şüpheli 6 şahsın bulunmasına yönelik kent genelinde arama kararı çıkardı. Farklı illerde sahte kimliklerle yakalanan ve tutuklanan; Habip.D., Cezayir D., Ercan D., Abdullah D., Ümit K. ve Mehmet Ali K. isimli şüpheliler hakkında ‘tasarlayarak öldürme' suçlarından haklarında dava açıldı. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Bünül'ün öldürme olayı nedeniyle 6 sanığa müebbet hapis cezasına çarptı.

KÜFÜR SONRASI KAFA ETKİ TEPKİYE YOL AÇTTI

Sanık avukatların itirazı üzerine dosyaya inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Olayda tasarlama olmadığına karar veren yüksek yargı, tutuklulara tahrik indirimi uygulanması gerektiğini belirterek şu kararı verdi: "Sanık Habip ile maktul Mehmet arasında meydana gelen tartışma sırasında, sanığın küfür etmesi üzerine, maktulün de sanığın yüzüne kafa atarak yaraladığı ve bu olayın devamı niteliğinde öldürme olayının sanıklar tarafından gerçekleştirilmiştir. İlk haksız hareketin Habip D., kabul edilse dahi etki tepki dengesi dikkate alındığında , maktulün sanığı yaralaması nedeniyle tahrikte dengenin sanık lehine bozulduğuna' karar verdi."

15'ER YIL CEZA ALDILAR

Yargıtay'ın dosyayı bozması üzerine davaya Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edildi. Mahkeme, haklarında ‘Tasarlayarak öldürme' suçundan dava açılan Cezayir D, Mehmet Ali K.,Ercan D.,Abdullah D. ve Ümit K.'nin Mehmet Bünül'e karşı işlemiş oldukları ‘kasten öldürme' suçu ve Habip D.'nin ise ‘Kasten öldürmeye azmettirme' suçundan müebbet hapis cezası verdi. Sanıkların eylemlerini haksız tahrik altında işledikleri kabul edilerek ceza 18 yıla düşürüldü. Sanıkların yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle ceza 15'er yıla düşürüldü.

Yerel mahkemenin kararını temize gönderen Bünül aile avukatı Veysi Akın; "Basit yaralama ve hakaret eylemlerinin TCK'da ki yaptırımı birbirine çok yakındır. Hatta hakaretin üst sınırı 2 yıl iken, basit yaralamada üst sınır 1 yıldır. Bu sebeple etki tepki dengesinin sanık lehine bozulduğu kabul edilemez. Karar vicdanları rahatsız etmiştir"dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.