Êzidî kampına asker baskını

Êzidî kampına asker baskını
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan çadır kentte kalan Êzidîler, Şengal'in özerk olması talebi ile yürüyüş düzenledi.

Şengal'de DAİŞ saldırılarından kaçarak geldikleri Diyarbakır'da, Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenişehir Belediyesi Fidanlık alanında kurulan çadır kentte yerleştirilen Êzidîler, taleplerini dillendirmek amacıyla kampta yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, PKK, KCK ve HPG bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıyan Êzidîler, sık sık "Şengal Şengal'a mê ye Apo serokêmeye", "Biji berxwedana Şengal'e" ve "Biji serok Apo" sloganları attı.


Yürüyüşün ardından Êzidîler adına açıklama yapan ve kendisi de Êzidî olan avukat Xıdır Heci, Şengal'in savunmasını Êzidî halkının yapması gerektiğini ifade ederek, Kürt halkının tüm siyasi partileri ve örgütlerine seslenerek, şöyle devam etti: "Bizim talebimiz ortadadır. Bunun için herkesin bize yardım etmesini istiyoruz. Bizim ricamız artık Kürt halkının birlikteliğidir. El ele vererek yaramızı saralım. Kendi kendimizi biz koruyalım." 

Çadır kentte kalan Êzidîler olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için sürdürülen imza kampanyasına destek verdiklerini ve 3 bin 500 imza topladıklarını kaydeden Heci, şunları aktardı: "Êzidî halkı olarak tüm Avrupa ülkelerine ve duyarlı tüm kesimlere sesleniyoruz. Serok Apo'nun özgürlüğü, Kürt halkının özgürlüğüdür. En büyük amacımız önderliğimizin özgürleşmesidir. Bizde bu yüzden kampta bulunan Êzidîler olarak imzalarımızı topladık. Çünkü Kürt halkına sahip çıkan ve onu yarı yolda bırakmayan en büyük lider serok Apo oldu. Önderliğimizin özgürlüğünü istiyoruz." 

Heci'nin ardından konuşan Êzidî kadını Merkes Rızgan Davud ise, DAİŞ çeteleri tarafından tutulanların serbest bırakılması için herkesin sesini yükseltmesini istedi. Êzidi kadınlarının hala çetelerin ellerinde olduğuna dikkat çeken Davud, gözyaşları içinde yaptığı çağrısında tutukluların bırakılması için girişimlerde bulunulmasını istedi. 

Yapılan açıklamanın ardından, Jandarma Özel Harekati (JÖH) kampa gelerek bayrakların indirilmesini istedi. Kamptakilere bağırarak yapılanların yasa dışı olduğunu söyleyen komutan, "Burada yasa dışı hiçbir şey yapmanıza izin vermeyiz. Bu devletin ekmeğini yiyorsunuz. Bayrak ve flamaları indirin. Yaptığınız bu ülke kanunlarına göre suçtur. Buna saygı göstereceksiniz" diye çıkıştı. Çocukların çoğunlukta olduğu kampta, büyük bir korku yaşanırken, uzun bir süre çadır kenti gezen ekipler bir daha yürüyüş yapılıp sloganların atılmaması konusunda yetkilileri uyardı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.