Êzidîler: eylemlere kendi isteğimizle katıldık

Êzidîler: eylemlere kendi isteğimizle katıldık
IŞİD katliamlarından kaçan ve Diyarbakır'daki kamplara yerleştirilen Êzidîlerin, Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemlere katılmaları için zorlandığı yönündeki Türk medyasındaki haberleri yalanladılar.

 Êzidîler, "Biz burada Kobanê halkı için de acı çekiyoruz. Bizi kimse eyleme gitmemiz için zorlamadı. Biz zaten istediğimiz zaman eyleme kendimiz gideriz" dedi.

Türk medyasında, IŞİD çetelerinin 3 Ağustos'ta Şengali işgalinin ardından Kuzey Kürdistan'a sığınan ve Diyarbakır Yenişehir Sosyal Tesisleri, Bismil, Ergani ve Silvan'a yerleştirilen Êzidîlerin HDP'nin baskısıyla sokak eylemlerine katıldıkları yönündeki iddialara Yenişehir ilçesine ait sosyal tesislerde kurulan kamp koordinatörü Metin Palandiken, HDP'nin Êzidîleri, eylemlere katılmaları yönünde zorlayarak sokak eylemlerine kattığı haberlerinin asılsız olduğunu ifade etti. Palandiken, kampta bulunan Êzidîlerin ihtiyaçlarını karşılamak için bile kamp görevlilerinin denetimi altında dışarı çıktıklarını belirtti.

Palandiken, "Medyada yer alan bu haberler tamamen manipülasyondur, asılsızdır. Zaten bu insanlar bir savaştan kaçıp gelmiştir. Ergani, Çınar, Bismil ve Silvan'da da kamplara yerleştirdiğimiz Êzidî yurttaşlarımız var. Savaştan kaçıp gelen bu insanların güvenliğini sağlamak amacıyla bir arada tutarken bu tür eylemlere nasıl götürülür, böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Kamplardaki hiçbir görevli arkadaşımız ya da HDP'liler buradaki yurttaşları eyleme götürmek yönünde bir davranış sergilememiştir" diye konuştu.

'Biz istersek eyleme kendimiz gideriz'

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine ait Sosyal Tesisler'de kendileri için kurulan kampta kalan Xidir Heci, hayatı boyunca hep kavgadan uzakta yaşadığını ve bugün burada olmalarını PKK'ye borçlu olduklarını ifade ettiği konuşmasında, "Bugün yaşıyorsak PKK ve DBP'nin desteği ile yaşıyoruz. Bizi zorla eyleme götürülmek istendiğimiz söyleniyor. Böyle bir şey yok, kimse bize eyleme gelin demedi. Yaşanan katliamlara tüm dünya sessiz kaldı, bugün sadece Kürt kardeşlerimiz yanımızda" diye kaydetti.

Qasim Hemo ise, "Kobanê'deki saldırıyı hiçbir vicdan kabul etmez. Bu halktan ne istiyorlar. Biz burada Kobanê halkı için de acı çekiyoruz. Bizi kimse eyleme gitmemiz için zorlamadı. Biz zaten istediğimiz zaman eyleme kendimiz gideriz" diye kaydetti.

Bir kızının 3 çocuğu ile beraber IŞİD çetelerinin elinde olduğunu ve kendisinden haber alamadığını belirten Leyla Xaydar, "Kimse bizi eyleme götürmek için zorlamadı. Aksine Diyarbakır'daki 4 günlük serhıldan boyunca burada bizim güvenliğimiz sağlandı. Kentte hayat dururken bizim her türlü ihtiyacımız karşılandı" dedi.

Hediye Xudeda ise, IŞİD çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı sokağa çıkan halka yönelik polis saldırılarına tepki göstererek, "Bu nasıl devlet, çocuğa, kadına, gence kinle saldırıyor" diye isyan etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.