Ezidiler yardım bekliyor

Ezidiler yardım bekliyor
Şengal'den gelip Viranşehir'de çadırlarda kalan Ezidiler hekim ve ilaç sıkıntısı yaşıyor.

 

Viranşehir Belediyesi'nin Şengal'den gelenler için kurduğu çadır kampında gündelik hayat devam ediyor.Kadınlar günlük ev işlerini yaparken çocuklar belediyenin kurduğu çadırlarda destekleyici eğitim çalışmaları görüyor.

Gençler ise kendi imkanları ile yaptıkları sahada voleybol oynayarak zaman geçiriyor. Yaklaşık 85 çadırda 600'e yakın Şengalli vatandaşın yaşadığı kampta kadınlar günlük yaşam mücadelelerini çamaşır ve bulaşık yıkayarak, çocuklarının ve kaldıkları çadırların temizliğini yaparak sürdürüyor.

42 Yaşındaki Pakize Hesen, belediyenin her türlü ihtiyaçları ile ilgilendiğini, ihtiyaçlarının karşılanması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Hesen, "Burada rahatız. Tabi ki eksiklerimiz var. Özellikle doktor ve ilaç sıkıntısı çekiyoruz ama bize sahip çıktılar ve güçleri yettiğince eksiklerimizi de gidermeye çalışıyorlar. Bizler onların bu yardımlarına teşekkür ediyoruz fakat Şengal dağında birçok insanımız var. Onlara yardım elinin uzatılmasını istiyoruz. Bize uluslararası alanda kendimizi güvende hissedeceğimiz haklar verilsin istiyoruz. Binlerce insanımız katledildi. Kadınlarımız pazarlarda satıldı. Bunların son bulmasını istiyoruz" dedi.

KAHVALTI EKSİĞİMİZ VAR

37 Yaşındaki Mihoya Hesen Wxede da ise çadır kampında gündelik yaşamlarını sürdürdüklerini ama bu çadır kamplarının artık son bulmasını istediğini belirten Hesen, çadırda yaşamak zorunda olduklarını ancak kış mevsimi geldiği için de havaların iyice soğuduğunu belirterek bu şartlarda yaşamanın oldukça zor olduğunu ifade etti. Hesen, "Doktorların gelip çocuklarımıza bakmasını istiyoruz. Özellikle bize yardım ulaştıranlardan Allah razı olsun. Şuan için kahvaltı eksiğimiz var. Burada halkımız bize yardım etmeye çalışıyor. Ellerinden geleni yapıyor fakat onların da güçlerinin bir sınırı var. Avrupa'daki halkımızı da yardım etmeye çağırıyorum ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ÇOCUK HER YERDE ÇOCUK

Çadırda yaşayan genç kızlar gündelik yaşamlarını sürdürürken bir yandan kilim yıkayıp diğer yandan ev işlerinde de annelerine yardımcı olmaya çalışıyor. Yörede oldukça yaygın olan ve kampın batısında sıralar halinde yapılmış olan tandırlarda bazı aileler tarafından ekmek yapılıyor. Küçük çocuklar ise her şeyden habersiz günlük yaşamlarını oyun ile sürdürüyor. Belediyenin kampta kurduğu dersliklerde çocuklara ayrıca destekleyici eğitim çalışması da veriliyor.

Kampta yaşayan gençler ise boş zamanlarını futbol ve voleybol oynayarak geçiriyor. Viranşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Burun, konu ile ilgili yaptığı açıklamada belediye olarak tüm imkanları seferber ettiklerini dile getirdi. Burun, çadır kampında günde üç defa sıcak yemek verildiğini ve buradaki vatandaşların tüm eksiklerinin giderilmeye çalışıldığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.