Fakirin Pidesine ve çayına yüzde 20'lik zam

Fakirin Pidesine ve çayına yüzde 20'lik zam
Diyarbakır'da pide ekmeğine ve çaya yüzde 20'lik zam geldi.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin son dönemde sıkça tartışmalara konu olan un fiyatlarındaki artıştan kaynaklı "Yeni yıla kadar ekmekte fiyat artışı yok” çıkışına rağmen Diyarbakır'da pide ekmeği yüzde 19 zamlandı. Fakirin ‘milli’ içeceği çaya ise yüzde 20’lik zam geldi.

Pide ekmeğinde zam yetkisinin DESOB'ta olduğunu belirten, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, zammın gerekçesi olarak son bir ayda tüm gıda maddeleri ve girdi maliyetlerindeki artışı gösterdi. 

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, pide ekmeğine ve çaya yapılan zamlara ilişkin Tigris Habere değerlendirmelerde bulundu.

Pide ekmeğinde yetki DESOB'ta!

Döviz kurundaki dalgalanmalardan kaynaklı tüm gıda maddelerinin zamlandığını belirten DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, ekmek zammına ilişkin şunları söyledi:  "Son bir ayda birçok gıda maddesinde ve girdilerin tümünde ciddi bir artış yaşandı. Un fiyatlarında da yüzde 35 oranında bir  fiyat artışı oldu. Yine, hakeza şekerde, çayda, salçada tüm temel gıda maddelerinde büyük bir artış oldu. Fiyatı 18 TL olan bir salça 40 TL'ye yükseldi. Yani, zamlanmayan ürün kalmadı. Ekmek fiyatlarında da biz uzun zamandır bir artış yaşanmamamsı için mücadele veriyorduk. Ayrıca şunu da belirtmek isterim, somun ekmeğin fiyatı konusunda biz burada karar alıp Bakanlığın onayına sunuyoruz ama pide ekmeğinde durum farklıdır. İlgili oda fiyat artışını birlik yönetim kurulundan talep eder ve birlik yönetim kurulu da uygun görürse artışı onaylar. Biz de birlik olarak dün itibariyle pide ekmeğine yüzde 19'lük bir zam yapmak zorunda kaldık. Tabii ki, söz konusu bu zam esnafımızı tatmin etmedi anacak biz halkımızı da düşünmek zorundayız. Esnaf gerçekten büyük bir sıkıntıda ve buğday ve un fiyatlarına müdahale edilmezse önümüzdeki aylarda yine ekmek fiyatlarında artışlar söz konusu olabilir."

alican-ebedinoglu.jpg

Esnaf yüzde 25 istedi DESOB yüzde 19 verdi

Pide ekmeğinde esnafın zam talebinin yapılan zamdan daha yüksek olduğunu ve vatandaşın yararını gözeterek yüzde 19'lük bir artışı uygun gördüklerini ifade eden Ebedinoğlu, "Esnafın zam talebi yüzde 25 civarındaydı. Biz ise bu talebi vatandaşın yararını gözeterek düşürdük. Aslında esnafın durumu üzerinden bakıldığında normalde un fiyatlarına gelen zamma göre bir fiyat artışı olmalıydı ama biz halkımızın da fazla sıkıntı yaşamaması için bu noktada elimizden geleni yapmaya çalıştık. Hem esnafı hem de vatandaşı fazla mağdur etmemek için yüzde 19'lük bir zammı uygun gördük" diye konuştu.

'TMO piyasaya ucuz buğday sürmeli'

Piyasadaki fırsatçılara dikkat çeken ve yetkililerin piyasaya ucuz buğday sürmesini isteyen Ebedinoğlu, şöyle konuştu: "Piyasaya TMO'nun  düşük fiyattan buğday satması lazım. Aksi takdirde fırsatçılar piyasayı etkilemeyi sürdürecekler ve daha büyük fiyat artışları yaşanabilir. Bazı ürünlerde neredeyse döviz artışının  iki katı fiyat artışları var. Buna bakanlığın biran  önce müdahale etmesi lazım. Ucuz buğday en kısa zamanda piyasaya sürülmeli. Böyle bir durum yaşandığında biz de pide ekmeğinin fiyatını indirebiliriz."

Ebedinoğlu, ayrıca çay fiyatlarında da yüzde 20 civarında bir zam yapıldığını ifade etti.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.