FATMA MERAL HALİFEOĞLU AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜREL MİRAS ÖDÜLÜNÜ ALDI

FATMA MERAL HALİFEOĞLU AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜREL MİRAS ÖDÜLÜNÜ ALDI
Dicle üniversitesi (DÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne yaptığı restorasyon çalışması ile Avrupa’nın kültür miras alanında en prestijli ödülü olan Avrupa Birliği Kültürel Mi

Ali VURANEL

Uzun yıllar boyunca kullanılmaz halde olan kilisede 2000 yılında ÇEKÜL ile başlayan koruma çabaları, 2010 yılında fiilen restorasyon müdahalesi ile devam etmiştir. 2014 yılında kilise ile birlikte diğer yapı birimlerinin de restorasyon çalışması tamamlanıp, ilk dönem çan kulesi yapılan restitütif bir yaklaşımla yeniden yapıldı. Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu'nun restorasyon uygulama ve proje danışmanlığını yaptığı Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi restorasyondan sonra ibadete ve ziyarete açıldı.
Dicle Üniversitesi Konukevi’nde ödül ile ilgili Surp Giragos Vakıf Başkanı Ergün ayık, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Siyasi Danışmanı Sema Kılıçer, DÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Değertekin, Yeşilköy Ermeni Cemiyeti Başkanı Habip Özfırıncı, Surp Giragos Vakıf üyesi Pelin Ayık ve ödül sahibi Meral Halifeoğlu’nun katılımıyla basın toplantısı yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu toplantıda Europa Nostra’nın Avrupa çapında 50 ülkeden 250 sivil toplum kuruluşunu birleştiren bir uluslararası kültürel miras koruma örgütleri federasyonu olduğunu, Avrupa Kültür Mirası Ödülleri'nin haziranda Oslo Belediye Başkanı Fabian Stang, Avrupa Komisyonu Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Tibor Navracsics ve dünyaca ünlü tenor ve Europa Nostra Başkanı Placido Domingo’nun ortak ev sahipliğinde, Oslo City Hall’da yapılacak ödül töreniyle verileceğini belirtti.
Halifeoğlu proje ile aldığı sonucun hem Türkiye için hem Diyarbakır için hem de Dicle Üniversitesi için çok önemli olduğunu ifade etti. Halifeoğlu projenin kültürel miras özelliği taşıyan bütün yapılara yapılacak restorasyonlara örnek olmasını dilediğini belirterek, "2015 yılında 29 ülkeden 263 çalışma katılmıştır. Farklı kategorilerde 28 çalışma bu ödülü almaya layık görülmüştür. Türkiye’de bu ödüller arasında Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi ile yer almaktadır. Bu ülkemiz açısından da kentimiz açısından da üniversitemiz açısından da övündüğümüz bir sonuçtur. Diğer kültür değerlerimizin korunmasına, değerlendirilmesine ve özgün kimlikleriyle yaşatılması amacıyla sağlıklı restorasyon yapılmasına umarız iyi bir örnek olacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.