‘Fazla su toprağı zehirler’

‘Fazla su toprağı zehirler’
Çiftçileri, ürünlerine fazla su verme konusunda uyaran Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şihat Şengal, “Fazla su toprağı zehirler” dedi.

Sur Ziraat Odası, GAP TEYAP ve Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesinin ortak organizasyonu ile Ziraat Mühendisleri, Teknikerler, Teknisyenler ve çiftçilere Basınçlı Sulama Sistemi ve Biber Yetiştiriciliği üzerine 1 günlük bir eğitim verildi.

Sur Ziraat Odasında verilen eğitime onlarca tekniker, teknisyen, ziraat mühendisi ve demostasyon çalışmaları yapan çiftçiler katıldı. 

 

Eğitim çalışmalarında Sur Ziraat Odası Başkanı Mirza Vedat Çiftçi, Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şihat Şengal, GAP TEYAP (Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi) Diyarbakır İl Uzamanı Çiğdem Çelikkanat da yakından takip etti.  

Diyarbakır genelinde kurulan iki demostasyon çalışması kapsamında biber yetiştiriciliği yapan çiftçilere verilen eğitim sonunda çiftçiler “Basınçlı Sulama Sistemi” konusunda bilgilendirildi.

Bu tür eğitimlerin çiftçilerin ihtiyacına ve tarımsal alandaki yeni gelişmelere bağlı olarak devam edeceğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Şihat Şengal, çiftçilerin teknik gelişmelere adaptasyonu için verilen eğitimlerin önemine değindi.

 

‘Bilgi yerinde saymaz, sürekli yenilenmek zorundadır’

Verilen eğitim çalışmalarını değerlendiren Şengal, “Şuan burada verilen eğitimlerin büyük bölümünü zaten ziraat mühendislerimiz biliyorlar, ancak bilgileri taze tutma ve varsa olası yeniliklerle bilgileri güncelleme adına bu eğitimlerin önemi yadsınmaz. Meslektaşlarımızın, teknik elemanlarımızın işi güncelledikleri yeni bilgileri sahada çiftçilerimize taşımaktır. Bütün bu eğitimlerde amaçlanan tarımı geliştirmektir. Teknik anlamda yeni bilgileri çiftçilere aktararak çiftçilerimizin ürün kalitesini ve kapasitesini attırmaktır. Tabii bunun yanında çiftçilerimize farklı ürün alternatifi sunuyoruz.  Biz teknik gelişmelerle çiftçiler arasında bir köprüyüz.  Bilgi yerinde saymaz, sürekli yenilenmek zorundadır” diye konuştu.

‘Çiftçinin aklı gözüdür’

Verilen eğitimlerin çiftçiler üzerindeki etkilerini değinen Şengal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette ki bilgi sadece bilgiyi verenle alakalı değildir, bilgiyi alanın ne kadar alabildiğiyle de alakalıdır. Bilgiyi, teknik elemanlarımız alıyor. Bunda bir sıkıntı yok. Çiftçilerimize de aktarmaya çalışıyoruz. Ancak, çiftçilerimiz, atadan gördükleri geleneksel tarım yöntemlerini uygulamaya daha çok meyil gösteriyor. Bu eğitimlerin amacı da bunu kırmaktır.  Yıllardır çiftçilerimiz üzerinde gözlediğimiz şey şudur: Çiftçinin aklı gözüdür. Yani gördüklerini pratik yaşamına yansıtır. Çünkü çiftçi ürkektir.  Ekeceği üründen verim almak ister. Eğer verim almama riski görürse bu işe girişmez. Bu anlamda ürkektir çiftçi.  Başarılı bir uygulamaya ancak taraf olur.  Başarılı olmayan hiçbir şeye onay vermez.”

‘Fazla su toprağı zehirler’

Çiftçinin geleneksel tarımda ısrarcı olduğunu ve riske girmekten çekindiğini kaydeden Şengal, “Çiftçinin geleneksel tutumu her daim devam yeniye adapte olmasında negatif bir işleve sahiptir. Mesela, çiftçi ürünü ne kadar çok sularsa o kadar verim alacağını düşünür. Oysa ki bu çok yanlış bir düşünce ve bilgidir. Asla öyle bir şey yok. Fazla su tüketimi toprağı zehirler. Bitkiye fazla su verdiğiniz de onu boğarsınız. Gelişimini engellersiniz. Fazla su vererek bitkiyi sıkıyorsunuz, bitkinin köklerinin gelişimini engelliyorsunuz. Bitkideki kök insan vücudundaki damarlar gibidir. Damarları nasıl sıkarsak, damarlardaki kanın vücuttaki dolaşımını etkiliyorsanız. Fazla su bitkinin kök gelişimi için de aynı şeydir” şeklinde konuştu.

 

‘Kapasitenin arttırılması için eğitim önemlidir’

GAP TEYAP Projesi’nden Çiğdem Çelikkanat ise, “GAP TEYAP ile Sur Ziraat Odasının yaptığı işbirliği protokolü çerçevesinde eğitim çalışmalarına başlanmıştır. Amacımız Sur Ziraat Odasının mevcut kapasitesinin artırılması ve daha iyi hale getirilmesidir. Bunun için en önemli faaliyetler ise eğitimdir. Bu Sur Ziraat Odasının yaptığı ilk eğitim çalışmasıdır” dedi.

Ali ABBAS YILMAZ/ÖZEL

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.