Fırat ve Sancar HDP'ye başvurdu

Fırat ve Sancar HDP'ye başvurdu
AKP kurucularından Dengir Mir Fırat ile akademisyen Mithat Sancar, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) aday adayı olmak için başvurdu.

AKP kurucularından Dengir Mir Fırat ile akademisyen Mithat Sancar Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) aday adayı olmak için başvurdu. Fırat ile Sanvar'ın adaylık başvurusunu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş aldı. Adaylar başvurunun ardından HDP Genel Merkez binası toplantı salonunda açıklama yaptı.


'Kritik süreçte yeniden siyasete girmek zorunda hissettim' 

İlk açıklamayı yapan Dengir Mir Fırat, Türkiye'nin kritik bir süreçte olduğunu bu nedenle yeniden siyasete girmek zorunda hissettiğini belirterek, son dönemlerde yaşanan gelişmeleri kaygı ile izlediğini ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar da bazı eleştirilerde bulunsa da doğrudan bir tepki göstermediğini ifade etti. Fırat, AKP'yi bir sosyal kontrat olarak kurduklarını ancak AKP'nin bu programa aykırı bir tutum içerisinde olduğunu gördüklerini söyledi.
Başkanlık sistemi diye önlerine koydukları şeyin, asıl başkanlık sistemi ile uzaktan yakından ilgili olmadığına vurgu yapan Fırat, "Yasama meclisini belirleyeceksiniz öbür yandan yönetimi idare edeceksiniz, bir yandan da sizi denetlemekte sorumlu olan yargıyı kendinize bağlayacaksınız. Bu diktatörlüğe doğru eğilim gösterecek bir anlayışı ifade ediyor" dedi. Fırat, Recep Tayip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra tarafsızlık davranmayarak anayasayı ihlal ettiğini belirterek, mesuliyeti olmadan hükümeti yönetmeye çalıştığını ifade etti. Söz konusu gelişmelerle Erdoğan eli ile Türkiye'de bir kaosun yaşandığına dikkat çeken Fırat, bu kaosun 2015'ten sonra bir felakete dönüşebileceğini söyledi. 


'Çözüm süreci korunmalı'

Türkiye'nin en öneli gündemlerden birinin barış süreci olduğuna vurgu yapan Fırat, sürecin mutlaka korunması gerektiğine işaret ederek, korunmasının da demokrasi, özgürlük anlayışı ve hukuk devletinin varlığıyla mümkün olabileceğini söyledi. Türkiye'nin çözüm sürecini askıya alma yada öteleme hakkına sahip olmadığını vurgulayan Fırat, "Tüm bu saydığım nedenlerden dolayı HDP'den adaylık için başvuruda bulunmuş oldum. Benim talebim Mersin'den aday olmam ancak takdir partinin yetkili organlarındadır" dedi. 

Demokratik ve özgürlükçü bir karaktere sahip olduğunu belirten Fırat, AKP'de yaşadıklarını HDP'de yaşaması durumunda HDP'den de ayrılabileceğini söyledi.


'Seçimler hayati önem taşıyor' 

Fırat'ın ardından Mithan Sancar da, adaylık başvurusuna ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Sancar, 2015 seçimlerinin hayati önem taşıdığını belirterek, "Bir yıldır devam eden maratonun son etabı ve Türkiye'nin gelecek dönemi on yılları bu seçimden büyük ölçüde etkilenecektir. Nasıl bir sonuç alacağımız, Türkiye'nin kaderini belirleyecektir. HDP parti olarak girme kararı aldığından itibaren asli kurucu aktör iddiası ile seçime gidiyor barışın, kardeşliğin Türkiye'de yerleşmesini sağlayacak toplumsal zemin ve değişim yaratmaktır bu iddia barajı aşma noktasında sıkıntı olacağını düşünmüyorum tahminlerin üzerinde olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Sancar, İstanbul ya da Mardin ilinden aday olabileceğini ancak nihai kararın parti tarafından verileceğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.