NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Fırtınalı bir haftaydı

Fırtınalı bir haftaydı

Fırtınalı bir haftayı geride bıraktık. Anayasa mahkemesinin jet hızıyla verdiği kararların yerel mahkemeler tarafından uygulanmış olması siyaseti genel manada rahatlattığı gibi, Kürt siyasetçilerine de moral verdi. Uzun zamandan beri tıkandığı söylenen sürecin önünün açılması ve daha sağlıklı yürüyebilmesi için verilen mücadele gecikmiş olsa da hedefine ulaştı.

 

Seçilmiş milletvekillerinin halkın iradesiyle birlikte hukuki haklarının iadesinde somutlaşan sıkışıklığın giderilmesi toplum vicdanına hitap etmiştir. BDP’li Milletvekillerinin tahliye kararının ardından topluma yansıyan rahatlık sadece Kürt illeriyle sınırlı kalmadı. Hukukun katledildiğine inanan ülkenin tüm coğrafyalarında yaşayan yurttaşları da rahatlattı.

 

Anayasa mahkemesi demokrasi adına çok önemli bir sınav verdi. Hukukun iktidar erkini ele geçirme savaşlarının ‘mahkûm’u olmayacağına, olmaması gerektiğine hükmeden bir kararın verilmiş olması yurttaş bilincinde son derece kalıcı bir iz bıraktı sanırım. Hukuk adına güvenilecek kurumların varlığı her zaman demokrasilerin gelişimine katkı sağlamıştır.

 

Halkın iradesiyle seçilmişlerin tutukluluk hallerinin devam ediyor olmasına demokrasilerde gerekçe sunmak mümkün değil. Seçilmiş belediye başkanlarının durumu da aynı çerçeve içerisinde değerlendirilmelidir. Bunun yanı sıra onanmış cezaları bulunan MHP Milletvekili Engin Alan ile Sebahat Tuncel’in durumu da farklı bir kategoride değerlendirilemez. Bu vekillerin biri tutuklu diğeriyse hala parlamentoda görev yapıyor ve Milletvekilliği yemini etmiş biri.

Bu iki Milletvekilinin durumuyla ilgili parlamentonun vereceği sınav çok önemli. Sanırım bu hafta içinde parlamento bu sınavı verecek. Anayasa mahkemesinin ‘hak İhlali’nin varlığı konusunda verdiği karar, parlamentoyu rahatlatan bir karardır. Halkın iradesinin yansıdığı parlamento kurumundan çıkacak karar, önümüzdeki sürecin sağlıklı yürüyebilmesinin zemini olacaktır.

 

Paralel, Derin, Çete gibi tartışmaların dışına çıkılarak, toplumsal barışa hitap edecek bir performansın sergilenmesi gereken bir dönem başlatılabilir. İç çatışmadan kaynaklı gerilimden dolayı böyle bir dönem yakın zaman içerisinde başlatılabilir mi? Bundan şimdilik çok emin değilim. Ancak, rafa kaldırılan yeni anayasa çalışmalarının dosyasının o raflardan bir an önce indirilmesi gerektiği çok nettir.

 

Bütün sorunlarımızın çözümünün ana odak noktası;

Üzerinde uzlaşılmış Yeni demokratik bir anayasadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR