Fıstıkta fıstık gibi sezon

Fıstıkta fıstık gibi sezon
Şanlıurfa mutfağının ve tatlılarının vazgeçilmezlerinin başında gelen Urfa fıstığı tezgahlardaki yerini aldı.

 

Baklavadan çikolataya, tatlılardan yemeklere kadar birçok yiyeceğin yapımında kullanılan Urfa fıstığı bu yıl yüz güldürüyor.

Tezgâhlardaki yerini alan Urfa fıstığının mevsimin yağışlı geçmesi ve don olayının yaşanmamasından rekoltesi oldukça yüksek. Fıstık rekoltesinin geçen yıla oranla bu yıl çok yüksek olduğunu söyleyen Şanlıurfa Fıstıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Durmaz, "Yağışların iyi olmasından dolayı verimler son derece iyi. Fiyatlar ise bizim su altı veya boz diye tabir ettiğimiz fıstıklar 18 ile 19 lira arasında işlem görüyor. Kırmızı kabuklu fıstıkta henüz daha piyasa çıkmadı. Onun da fiyatının 16 ile 17 lira arasında olmasını bekliyoruz. Çevre illerde de fıstık fiyatı aşağı yukarı aynı şekilde. Randıman ve iriliği, küçüklüğü olayı vardır fıstıkta. Ondan dolayı küçük de olsa fiyatlarda oynamalar olabilir" dedi.

'İHRACAT OLMADIĞINDAN DOLAYI FİYATLAR DÜŞÜK'

Bu yılki rekoltenin Şanlıurfa'da yüzde 90, Gaziantep'te ise yüzde yetmiş civarında olduğunu söyleyen Fıstık Toptancısı Cemal Doğan ise şunları kaydetti: "Gaziantep ve diğer iller bu yıl gelip burada icar ettiler. Bu yıl kavlak fiyatları 17 ile 18 lira arasında değişiyor. Fıstığın içine, rengine göre fiyatı değişebiliyor. Kırmızı fıstık ise henüz piyasaya gelmedi fakat eski mahsul ise 16 liradan satılıyor. Verim de son derece iyi oldu bu yıl. Doluluk yüzde 90 civarında. Tabi bu fiyatlar çatlaklık durumuna göre de değişebiliyor. Fakat üretici bu ayrımı pek yapamıyor. İri olan fıstıklar direk kavurmalık yani çerez olarak satılıyor. Diğer kalanlar ise iç fıstık olarak tüketiliyor. Fakat verimin iyi olmasına rağmen piyasalar durgun durumda. İhracat olmadığından dolayı fiyatlar düşük oluyor genelde."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.