Fotoğraf günleri başladı

Fotoğraf günleri başladı
Fotoğraf günleri başladı

 

Ali VURANEL

Büyükşehir Belediyesi ve DİFAK ortaklığıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Fotoğraf Günleri sergi açılışlarıyla başladı. Açılışta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, sanatın en etkili diyalog aracı olduğunu belirterek, “Keşke siyasetçilerden daha çok sanatçılar konuşsa. Umarım bu geleneği değiştirebiliriz.” dedi.

 

4. Diyarbakır Fotoğraf Günleri yoğun bir katılımla Sümerpark Amed Sanat Galerisi’ndeki sergi açılışlarıyla başladı. Sergide, Arash Khamooshi’nin “Affetmek”, Emin Özmen’in “Suriyeli Mülteci Çocuk İşçiler”, George Georgian’ın ‘’Savaşta ve Barışta Bir Köy”, Kürşat Bayhan’ın  “Evden Uzakta”, Loghman Rahimi’nin “Hewreman”, Serpil Polat’ın “Terk Hikayesi; Maden”, Genç Işıklar Sur Çocuk Atölyesi’nin “Sur”, 4 Plus ‘’Erebuni ‘’ ve WePhotos’un “Anne” adlı çalışmalarıyla Fırat Aygün’ün “Araf/Suriçi”, Nujen Ataç’ın “Engellerin Bittiği Yer”, Tamer Pınar’ın “Ser Hivde” ve Türkan Kılıç’ın “Özgün Yaşamlar” adlı fotoğraflarının bulunduğu DİFAK sergisi yer aldı.

Açılışta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, sadece Diyarbakır’da değil Ortadoğu’nun her tarafında çatışma ve acının yaşandığını anımsatarak, herşeye rağmen Diyarbakır’ın Ortadoğu’nun kültür ve sanat merkezi olma yolunda ilerleyişinin süreceğini belirtti.

Her gün yeni sıkıntılara tanıklık edilen böylesi zor bir dönemde çalışmalarını sürdüren sanatçılara seslenen Anlı, “ Fotoğraf makinesinin vizöründen gördüklerinizi bize ve tarihe kalıcı bir biçimde sunduğunuz için teşekkür ederiz.” dedi.

Diyalog kurmada en etkili araç sanattır

Anlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyoruz ki derdimizi anlatmanın, sorunlarımızı paylaşmanın, diyalog kurmanın ve yüreğimizdeki duyguların karşı tarafa geçirmekteki en büyük araç sanattır. Keşke siyasetçilerden, belediye başkanlarından, başbakandan, cumhurbaşkanından, milletvekillerinden daha fazla sanatçılar, yazarlar, aydınlar konuşsa ... Umarım bu geleneği değiştireceğiz.” Etkinliğin teması olan özgürlük kavramına değinen Anlı, “Özgürlük tamamen hayatın içerisinde, hayatla bağını kurabilmiş bir kavramdır. Kendinizi özgür hissederseniz nerede olursanız olun özgürsünüzdür. İster dört duvar arasında, ister demirparmaklıklar arasında, ister sürgünde olun özgürsünüz. Bu coğrafyada hepimiz özgürlüğün tamamını soluyamamış insanlarız. Ancak bu coğrafyaya barışın ve özgürlüğün geleceğine olan inancımız tamdır.” diye konuştu.

DİFAK adına konuşan Türkan Kılıç da, sanatın tüm olağanüstü hallerde iyileştirici olduğunu ve toplumsal barışı sağladığına inanarak yollarına devam ettiklerini ifade etti. Kılıç, “Bu yıl fotoğraf günlerini yaşanan olayların gölgesinde düzenliyoruz. Çünkü biliyoruz ki bir kare fotoğraf bir romana sığmayacak kadar etkili ve büyüktür.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılar sergiyi dolaştı.

Fotoğraf Günleri etkinliği bugün (15 Ekim Cumartesi) Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde 11.00-17.00 saatleri arasında yapılacak panel, sunum ve söyleşilerle devam edecek.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.