Garip bir mahkeme kararı

Garip bir mahkeme kararı
Kendi ülkesinin vatandaşı olmayan Rojavalı bir kişiyi, Suriye’de faaliyet gösteren bir örgüte üye olmakla suçlayıp cezaya çarptırdı.

MARDİN - Rojava'da geçtiğimiz yıl yaralanan ve tedavi için getirildiği Mardin'de YPG'li olduğu iddiasıyla tutuklanan Rojavalı İsmail Sadık'a suçlamaları reddetmesine rağmen Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ceza verildi. Karar, "terör örgütü" listesinde yer almayan YPG'ye dair Türkiye mahkemelerinde verilen ilk yargı kararı oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, IŞİD çeteleri ile eş tuttuğu YPG'ye dair yaklaşım, mahkeme salonlarına da yansıdı. Rojava'nın Derik kenti doğumlu olan İsmail Sadık, geçtiğimiz yıl Rojava'ya yönelik gerçekleştirilen saldırılarda yaralanması sonrası tedavi için getirildiği Mardin'de, tedavisine yardımcı olan 3 kişiyle birlikte 8 Kasım 2013 tarihinde gözaltına alınıp, tutuklandı. Haklarında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla hazırlanan iddianamenin gönderildiği Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "görevsizlik ve yetkisizlik kararı" vermesi üzerine dava dosyası Mardin 2 Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

CEZA DAHA İLK DURUŞMADA GELDİ

Dosyaya bakan mahkeme, ilk duruşmada sanıklar hakkında hükmünü verdi. Rojavalı İsmail Sadık'a örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verirken İsmail ile birlikte yargılanan ve etkin pişmanlıktan yararlanan Z.A hakkında ise 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme yargılanan diğer iki kişi hakkında ise beraat kararı verdi. Verilen karar Türkiye'de "terör örgütleri" listesinde yer almayan YPG'nin "suç örgütü" olarak tanımlanıp, ceza konusu haline getirildiği ilk karar oldu. 
YPG'ye ilişkin böyle bir karara varan mahkeme, karara bağladığı dava dosyasına ilişkin hazırladığı gerekçeli kararında da YPG'yi, PKK/KCK ile bağlantılı olarak saydı. Gerekçeli kararda buna ilişkin olarak ise şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Örgüte yakın kaynaklarca Rojava olarak tabir edilen ve bahsi geçen devlet kurma planına ilişkin coğrafyanın batısında kalan Suriye ülkesindeki topraklardan da 'Batı Kürdistan' olarak bahsedildiği bilindiğinden, bölücü terör örgütünün PKK/KCK adı altında ülkemizde yürüttüğü kanlı faaliyetlerini Suriye ülkesi topraklarında da YPG olarak yürüttüğü anlaşılmaktadır. Örgüt mensuplarının ülkemiz topraklarında PKK/KCK mensubu olarak faaliyet yürütürken, aynı kişilerin sınırın diğer tarafında Suriye topraklarında aynı amaç uğruna yürüttüğü faaliyetler YPG adı altında görülmektedir. Tüm bu hususlar dahilinde YPG ve YPJ adlı yapılanmaların bölücü terör örgütü PKK/KCK ile birbirine fikri ve organik bağlarla örülü bulundukları, aynı yapının ve ideolojinin ürünü durumunda oldukları anlaşılmaktadır."

'PYD'YE İLİŞKİN TCK'DA HUKUKİ TANIMLA YOKKEN CEZA VERİLDİ'
Mahkemenin verdiği kararı ve buna dair hazırlanan gerekçeli kararı değerlendiren İsmail Sadık'ın avukatı Ali Kahraman ise müvekkilin, YPG üyesi olmadığını söylemesine rağmen hukuksuz bir şekilde yargılanmasının devletin Kürtlere olan hukuk tanımazlığını ortaya çıktığını söyledi. 
Henüz ilk duruşmasında hiçbir araştırma, delil toplama işlime yapılmadan mahkemenin 'gelinen aşama' diyerek tüm taleplerini reddettiğini ifade eden Kahraman, "Mahkemenin bu tutumu amacı yargılama yapmadan Rojavalı bir Kürde düşmanca ceza vermek olduğunu göstermiştir. Nitekim İsmail Sadık, Türkiye sınırlarında herhangi bir suç işleme eylemi olmadığı halde, TCK'da bile PYD'ye ilişkin hiçbir hukuki tanımla olmazken mahkemenin kendince varsayımlarla Sadık'a ceza vermiştir" dedi.Engin Eren(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.