Gazeteci Karakaş: Medya üç maymunu oynuyor

Gazeteci Karakaş: Medya üç maymunu oynuyor
Şanlıurafa Barosu'nun düzenlediği İnsan Hakları Haftası etkinliğinde konuşan gazeteci Burcu Karakaş, Türkiye’de medyanın üç maymunu oynadığını söyledi.

Şanlıurfa Barosu 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında “Bildirgenin 70'inci Yılında Hak İhlalleri ve Cezasızlıkla Mücadele” konulu 2 oturumdan oluşan konferans gerçekleştirdi. Baro binasında bulunan Tahir Elçi Kongre Merkezi'nde yapılan konferansa İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri, avukatlar ve çok sayıda kişi katıldı.

 Konferansın açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Abdullah Öncel, ülkede hukukun ayaklar altına alındığı bir dönemden geçtiklerini dile getirdi. İnsan hakkı ihlallerinin en somut örneğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş kararının tanınmaması olduğunu belirten Öncel, Demirtaş’ın bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden gönderdiği mesajı okudu.

 DEMİRTAŞ: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ AĞIR SALDIRI ALTINDA

 Demirtaş’ın panele gönderdiği mesaj şöyle: “Urfa Baromuzun düzenlemiş olduğu insan hakları konferansı nedeniyle tüm katılımcılara, konuşmacılara ve baro yönetimine selam, sevgilerimi iletiyor, kendilerini kutluyorum. Hukukun üstünlüğü ilkesinin ağır saldırı altında olduğu, kanun devleti bile olmaktan her gün uzaklaşıldığı bu dönemde Urfa Barosu'nun ve tüm meslektaşlarımın insan haklarına, hukuka sahip çıkmaları son derece önemli ve anlamlıdır. Yargının savunma ayağının otaya koyacağı cesur hukuk mücadelesi, eminim ki belirleyici olacak ve Türkiye toplumu hak ettiği demokratik, bağımsız, tarafsız yargı düzenine bu mücadeleler sayesinde kavuşacaktır.”

 ‘GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HUKUSUZLUK SÜRÜYOR’

 Ardından “Geçmişten Günümüze Cezasızlık Eylemleri ve Yüzleşme” konulu konferansın ilk oturumuna geçildi. Oturumun moderatörlüğünü Avukat Hikmet Delebe yaptı.

‘MEDYA ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR’

Ardından söz alan gazeteci Burcu Karakaş, yaşanan hak ihlallerinde medyanın rolü üzerinde durdu. Geçmişte gazeteciler katledilirken, bugün gazeteciler cezaevine atılıyor ve gazetelere kayyum atanıp kapanıyor. Karakaş, Roboski Katliamı’nı örnek göstererek medyanın tamamen üç maymunu oynadığını ifade etti.

Yapılan sunumların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümün ardından kısa bir ara verildi.  Aranın ardından İnsan Hak savunucusu Reha Ruhavioğlu ve avukat Çiğdem Koç, “Cezasızlıkla Mücadelede Sivil Toplum ve Baroların Rolü” konulu sunum yapıldı. Sunumların ardından soru cevap bölümünün ardından konferans son buldu.

Konferansın tamamlanması ile yönetmenliğini Veysi Polat’ın yaptığı “Hawara Licê” adlı belgesel film gösterimi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.