Gazetecilerden Barzani ve Perwer'e tepki

Gazetecilerden Barzani ve Perwer'e tepki
Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki gazeteci ve sanatçılar, Mesud Barzani ve sanatçı Şivan Perwer'in Diyarbakır ziyaretini tepkiyle karşıladı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın davetiyle Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ve Şivan Perwer'in Diyarbakır ziyaretinin yankıları Federal Kürdistan Bölgesi'nde de devam ediyor. DİHA'ya konuşan gazeteci ve sanatçılar, Barzani'nin BDP tarafından daha önce davet edildiği halde gitmemesine rağmen, yerel seçimler için propaganda sürecinin başladığı bir dönemde Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine Diyarbakır'a gitmesinin ulusal çıkarları gözeten bir yaklaşım olmadığını dile getirdi. 

'Barzani parti çıkarlarını ulusal çıkarların önüne koymuş' 

Bir yıl öncesine kadar Federal Kürdistan topraklarının Türk savaş uçları tarafından bombalandığı halde Barzani'nin tek bir sefer dahi Türk devletini bu tutumundan dolayı kınamadığını hatırlatan Gazeteci Himdad Kadir, Barzani'nin parti çıkarlarını ulusal çıkarların önüne koyduğunu söyledi. Barzani'nin Rojava tutumu ve Kürtler için manevi değeri büyük olan bir şehre Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın misafiri olarak gelmesinin AKP'nin seçim propagandası olduğunu söyleyen Kadir, tüm bunların ulusal çıkarları gözeten bir Kürt liderinin tutumları olmayacağının altını çizdi. 

Barzani'nin Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı diye karşılanmadığını düşündüğünü belirten Kadir, "Bu ziyaret, görev süresi dolmuş bir başkanın ziyaretidir. Çünkü Barzani'nin görev süresi dolduğu halde yasal olmayan bir şekilde görev süresi iki yıl daha uzatıldı. Barzani resmi olarak Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı iken Türkiye onu Bölge Başkanı olarak değil, bir aşiret reisi olarak karşılıyordu. Şimdi de Türkiye'nin Mesud Barzani'yi Federal Kürdistan Bölge Başkanı olarak karşıladığını sanmıyorum" diye konuştu. 

'Türkiye'de Kürt sorunun çözümünde Öcalan bir taraf, Barzani değil' 

Barzani'nin Diyarbakır ziyaretinin Türkiye'deki Kürt sorununun barış sürecine katkı amaçlı olduğunun dile getirilmesine atıfta bulunan Gazeteci Hemin Sebah da, "Barış süreci görüşmeleri Kandil'le, Sayın Öcalan'la yapılır. Barzani'yle değil. Barzani, Türkiye'de Kürt sorununda da çözüm görüşmelerinde de bir tarafı değil" dedi. Barzani'nin bölgede ve Kürdistan'ın diğer parçalarında Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğine dikkat çeken Sebah, devamla şöyle konuştu: "Bu üzücü bir durum ve kabul edilebilir bir durum değil. Barzani şimdiye kadar Güney Kürdistan'daki sorunları çözebildi mi ki gidip Kuzey Kürdistan'daki sorunun çözümüne katkı sunacak?" 

Şıvan Perwer'in iradesi zayıf çıktı 

AKP'nin daveti üzerine sanatçı Şivan Perwer'in de Barzani'yle birlikte Diyarbakır'a gitmesinin Perwer gibi sesiyle, türküleriyle bir devrim yaratmış bir sanatçıya yakışmadığını söyleyen Kürt sanatçı Hamid Diyana ise, "Şiwan Perwer sesiyle, müziğiyle bir devrim yaratmış, her Kürdün gönlünde yer edinmiş bir kişiydi. Ama maalesef çok zayıf bir iradeyle kendisini Türk devletinin siyasetine teslim etti. Bu kınanması gereken bir durumdur. Kürt halkına da çağrım onları mitinglere katmamaları ve daha şiddetli bir şekilde onlara karşı tavır takınmalarıdır." 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.