GEBELERDE ZİKA VİRUS ENFEKSİYONU

GEBELERDE ZİKA VİRUS ENFEKSİYONU
Diyarbakır Özel Genesis Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Balsak gebelerde Zika virüsü hakkında bilgi verdi

Yrd. Doç. Dr. Deniz Balsak “ZİKA Virus ilk olarak 1947 yılında Uganda’da  bulunan ZİKA ormanında bir maymunda tespit edilmiştir. RNA virusudur. Sivrisinekler ile hastalık yayılmaktadır.  İlk insan enfeksiyonu 1970 lerin sonlarında görülmüş, 2007  yılında brezilya ve yakınlarında epidemik olarak  tespit edilmiştir. Brezilya ve Amerika enfeksiyondan en çok etkilenen ülkelerdir.”

Ayrıca , Enfeksiyonun kliniğinde ateşli hastalık ile birlikte, baş ağrısı, eklem ve kas ağrı olduğunu  ,ciltte 1 cm den küçük ve yaygın renk değişikliği ile sıvı içeren küçük kabartılar meydana geldiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Deniz Balsak “İlk trimesterde enfeksiyonun geçirilmesi halinde fetusta mikrosefali, gelişme geriliği olmaktadır. Mikrosefali kafa içi beyin dokusundakalsifikasyonlar ile birlikte olmaktadır  (Beyin dokusunda harabiyet).  Plasentada 3.trimester başlarında (28 hafta) dönemde kalsifikasyonlar olmaktadır. Annede tanıda PCR veya IgG ve IgM taranması ile konur. Fetüste   kesin tanı için amniosentezde zika virus enfeksiyon taranması yapılabilmektedir.  Bu tanılar ile genellikle 32 haftadan önce tanınmakta ve terminasyon önerilmektedir.” Dedi.

Hastalığın aşısı ve tedavisi yoktur

Yrd. Doç. Dr. Deniz Balsak Enfeksiyon Afrika, Amerika ve Güney Amerika’da yaygın olduğunu  özellikle bu yönlere seyahat planlayan gebe hastaların seyahatlerini gebelik sonrasına ertelemelerini gerektiğini dile getirdi.

Haber: Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.