Gebelik ve oruç

Gebelik ve oruç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Naziye Gürkan Sabah, herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan hamile bir kadının dengeli beslenme koşullarını sağladığı sürece oruç tutmasında sakınca olmadığını söyledi.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Naziye Gürkan Sabah “gebelik ve oruç” hakkında bilgi verdi. Dr. Gürkan Sabah yaptığı açıklamada, “Gebelikte bebeğin varlığından dolayı annenin protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı artar. Bu nedenle hamile bir kadının dengeli beslenmesi şarttır. Sık ve az az yiyerek beslenme ve bol sıvı alımı bu beslenme profilinin esasını oluşturur. Özellikle ilk trimester, bebeğin organ taslaklarının oluşma dönemi olduğundan bu dönemde oruç tutmak gerekli besin takviyesinin yeterli alınamama ihtimali nedeniyle sakıncalı olabilir. Ayrıca daha çok ilk trimesterde görülen bulantı ve kusmalar açlık sonucu daha da artabilecektir. Gebelerin kan şekerleri 3-4 saatte bir düşme eğilimi göstermektedir. Bu nedenle sık küçük öğünler tavsiye edilir” dedi.

  "Şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastası anne adayları dikkat"

  Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı bulunan anne adaylarının daha dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Dr. Naziye Gürkan Sabah, “Mümkünse şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastası anne adaylarının oruç tutmaması tavsiye edilir. Öte yandan herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan hamile bir kadın dengeli beslenme koşullarını sağladığı sürece oruç tutmasında sakınca yoktur. Doktor, anne ve bebeğin besin ihtiyaçlarına göre sağlıklı bir beslenme programı çıkartır ki bu profil et, süt gibi protein içerikli gıdalar yanında tahıllar, meyve ve sebzeler ve bol su içermelidir. Bu besin öğeleri sahur ve iftar vakitlerine uygun şekilde bölünür” şeklinde konuştu.

 

  "Gebeler günde en az 3 litre su tüketmeli"

  Opr. Dr. Naziye Gürkan Sabah, “Oruç tutan hamile bir kadın fazla yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar reflüyü artırır. İftar ve sahur öğünlerinde ise aşırı yemekten kaçınmalıdır. Örneğin iftarda çorba içtikten sonraki ana yemeği yaklaşık 1 saat sonra tüketebilir ve 2 saat sonrasına ara öğün olarak tatlı eklenebilir. Ayrıca öğünlerde ve öğün aralarında bol su alımı sağlanmalıdır. Artan metabolizma, reaksiyonların devamı için suya ihtiyacı vardır. Gebeler günde en az 3 litre su tüketmelidir. Susuz kalınması annede hipotansiyona ve bayılma nöbetlerine neden olabileceği gibi bebeğe giden kan akımında da azalmaya neden olarak bebeğin plasentadan beslenmesini bozabilir “diye konuştu.(İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.