Gelmeyen suyun parasını ödüyorlar

Gelmeyen suyun parasını ödüyorlar
Şırnak’ın İdil ilçesinde alt yapı sorunları olduğu gerekçesiyle aylardır evlere su verilmiyor. Su sayaçları olmamasına rağmen her ay 25 TL su faturası ödeyen İdilliler yetkililerin harekete geçmesini istiyor.

Aylardır kendilerine hiçbir şekilde içme suyu verilmeyen İdilliler yetkililerden bilgi alamadıklarını söylüyor. Sorun böyle olunca 74 bin nüfusu olan ilçede yaşayan insanlar aylardır bidonlarla su taşımak zorunda kalıyor.

Evlerde su sayaçları olmayan birçok İdilli her ay 25 TL ödemek zorunda. Arabası olanlar bagajlarına yükledikleri bidonlarla su taşımaya giderken arabası olmayan birçok kişi ise omuzlarında su bidonlarıyla itfaiyeden su alıyor. İdil Belediyesi’nden bir yetkili, su sorununun Ramazan ayından önce biteceğini söylerken İdilliler ise bu duruma tepki gösteriyor.

su-yok.jpg

20 milyon bütçe ayrıldı

Ersin Tepeli, İdil Belediyesi’ne kayyım olarak atandığı ilk dönem; “Vatandaşımız 7 gün 24 saat suyun akacağı günlere kavuşacak” diyerek en kısa zamanda alt yapı çalışmalarının biteceğini söylemişti. Belediyenin hazırladığı 20 milyon TL tutarındaki projeyle 100 kilometrelik içme su hattının yenilenmesi çalışmaları bir yıl önce başlandı. Kısa bir sürede bütün alt yapı çalışmalarının biteceği sözleri ise hâlâ tutulmadı. İdilliler aylardır ilkel yöntemlerle su temin ederken belediye ise bu sıkıntının en kısa sürede biteceğini söylüyor.

‘Belediye bahçedeki kuyulara vergi getirdi’

İdilliler su sıkıntısının ne zaman biteceğine ilişkin herhangi ilgili bir kurumdan kendilerine bilgi verilmediğini söylüyor. Su sayaçları olmamasına rağmen her ay 25 TL su faturası ödeyen İdilliler yetkililerin bu konuda harekete geçmesini istiyor. Aracıyla evine su taşıyan, 30 yıldır İdil’de yaşayan Mehmet B. “Su sayaçları olmamasına rağmen her ay 25 TL ödememizin mantığı nedir? diye soruyor. Mehmet B. şöyle devam ediyor; “Suyu biten evler su isteyince belediye fiş kesiyor. Bir tanker su 25 TL. Yani hem aylık para veriyoruz hem de tanker başı para veriyoruz. Bazı okullarda ve karakollarda su yok. İki günde bir tanker geliyor depoya su koyuyor. Oldukça da sağlıksız. Kadınlar bazı mahallelerde ilkel yöntemlerle su taşıyor. Omuzlarda bidonlarla su taşınır mı? Belediye bahçelerdeki kuyulara da vergi getirdi. Araçlarımızın bagajında su taşıyoruz. Evde olsak da olmasak da her ay 25 TL. veriyoruz. Artık bu adaletsizlik bitsin. Türkiye’nin hangi ilinde, ilçesinde bu uygulamalar var. 21. yüzyıldayız. Ama biz giderek geriye doğru hızlı adımlarla yürüyoruz. Tarih öncesi dönemlere geri dönüyoruz.”

‘Musluklardan çamur akıyor’

Su ihtiyacı olanlar belediyeye başvurduktan sonra haftalarca bekleyip sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. İdil’de yaşayan Ömer K. ise bir kadınla olan diyaloğunu şöyle anlatıyor: “Su taşırken bir kadın aylardır su sıkıntısı yaşadığını söyledi. Sonra bana dönüp ‘ben oğlumu iki hafta önce yıkadım’ dedi. Buradaki en büyük sorunu kadınlar yaşıyor. Omuzlarına koca bidonları alıp su taşıyorlar. İlçenin yarısından fazlası taşıma yoluyla su ihtiyaçlarını karşılıyor. Mahallelere su verdiklerinde musluklardan çamurlu su akıyor.  Bu su bazı bölgelere de hiç ulaşmıyor.  Su talebinde bulunmak için belediyeye müracaat ediyoruz.  Daha sonra itfaiye ile su ihtiyacımız karşılanıyor. Talepte bulunduğumuz zaman bize hemen su verilmiyor. Bu talep sıraya konuluyor ve birkaç hafta sonra su veriliyor. Parası olmayanlar ya da kimsesi olmayanlara komşuları yardımcı oluyor.”

Belediye: İçme suyu şebekesini teslim ettik

Konuyla ilgili aradığımız İdil Belediyesi’nden bir yetkili yaşanan su sorununa ilişkin şu açıklamalarda bulundu; “Şu anda ilgili İller Bankası ve firma arasında bir protokol var. Bu protokol dahilinde su sisteminde denemeler yapılıyor. Henüz belediye olarak içme su şebekesini teslim almadık. Çoğu mahallelerde yüzde 20, yüzde 10’lara kadar su almama durumu var. Ama su şebekesi hatları üzerinde yer alan aksaklıklar giderilmeye çalışılıyor. En kısa zamanda bu sorunlar giderilecek. İnsanlar şu an itfaiyeden makbuzla su alabiliyor. Burada herhangi gayrı meşru bir uygulama söz konusu değil. Bizden sorumlu yerlere suyu bedavaya veriyoruz. Ramazan ayından önce de bu aksaklıklar giderilecek.”

Kaynak: Duvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.