Gençler Hasankeyf için ayağa kalkıyor

Gençler Hasankeyf için ayağa kalkıyor
Doğanın ve tarihin yok edileceği, 80 bin insanın göçe zorlanacağı Hasankeyf'in Ilısu Barajı altında kalma tehdidine karşı HDP ve DBP'li gençleri harekete geçiyor.

 "Xwedî derkeve" diyen gençler, Hasankeyf'te nöbet çadırları açarak baraja "dur" diyecek. Ekolojistler de, gençlerin eylemine katılım çağrısında bulundu.

Bölgede bugüne kadar enerji ve sulama adına 50 baraj inşa edilirken, son yıllarda da onlarca baraj ve yüzlerce Hidroelektrik Santrali (HES) faaliyete geçirildi. AKP hükümeti döneminde hız kazanan doğa talanın yanında tarih de yok oluyor. Yerleşim yerlerini de sular altında bırakan barajlar, bir taraftan insanların kendi topraklarından göç etmesine yol açarken, diğer taraftan bölgedeki endemik türlerin yok olmasına yol açıyor. Orman ve su işleri verilerine yansıyan ve hali hazırda Kürdistan'da aktif olarak 350 Hidroelektrik Santrali'nin olduğu ve özel sektör tarafından ise halen 250'sinin inşaatının devam ettiği belirtiliyor. Barajlar sınırlara adeta sudan duvarlar niyetine yapılarak "güvenlik" amaçlı kullanılıyor.

Tarımsal faaliyet gösteren insanların yerleşim yerlerinden uzaklaştıran barajlar, yok olmakla yüz yüze olan çiftçiliği de öldürüyor. Çevrecilerin saymakla bitiremediği baraj ve HES zararlarına ve tepkilere rağmen ise AKP hükümeti baraj ve HES sayısını arttırmak için çaba harcıyor.

Tarih ve doğa talan edilecek, 80 bin nüfus göç edecek

Batman'ın doğa ve tarihiyle insanlığa yüz tutan ilçesi Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan ve Mardin'in Dargeçit ilçesinde yapımına yeniden başlanan Ilısu Barajı, tarih ve doğa katliamını beraberinde getiriyor. Ilısu Barajı 1981'de sit alanı ilan edilen Hasankeyf ilçe merkeziyle birlikte 95'i köy ve 104'ü mezra olmak üzere toplam 200 yerleşim yerinin neredeyse tamamını sular altında bırakacak. Proje ile bölgede 55 bin ile 80 bin arasında nüfus göç etmek zorunda kalacak. Baraj, Dicle Nehri'nin kıvrım kıvrım içinden akıp geçtiği Heskêf Kalesi yüksekliğindeki kanyonu, "Kaplumbağa Rafet" ismi ile de bilinen Rafetuseuphraticus, çöl varanı gibi sürüngenler, kocagöz, toy, kızılca gibi pek çok kuş türü, endemik balık türleri, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, su samuru gibi memeli türlerinin aralarında bulunduğu çok sayıda canlının da yaşam alanlarını ortadan kaldıracak.

Tepkilere rağmen yapımına devam edilen baraja karşı HDP ve DBP Gençlik Meclisleri öncülüğünde eylem yapılacak. Gençler tarafından 13 Nisan Pazartesi gününden itibaren yapımını durdurmak amacıyla barajın yapıldığı alanda "Xwedî derkeve hamlesi" ile bir dizi eylem ve etkinliğin startı verilecek. Çadırların açılarak nöbetin tutulacağı eyleme, Batman dışında çevre il ve ilçelerdeki HDP, DBP gençlik meclisi üyelerinin de destek vererek aktif katılacağı belirtildi.

'Kıyımın önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız'

Ekolojistler de Ilısu Barajı'nın yapımı ile yaşanacak olan doğa ve tarih kıyımına dikkat çekerken, Batman Ekoloji Meclisi Üyesi Songül Aydın, bölgede karasal iklimin hakim olduğunu ve baraj yapımıyla iklimin değişeceğine vurgu yaptı. Aydın, bununla doğa tahribatı ve geri dönüşümü olmayacak bir olayın yaşanacağını dile getirdi. Yapılacak olan baraj ile ekim alanlarının yok olacağını kaydeden Aydın, "Buna karşı çıkmamızın en başlı sebebi; kültürel tarih mirasımız olan Hasankeyf'in sular altında bırakılmamasıdır. Enerji üretimi bahanesi ile doğa ve tarihi mirasımız yok edilecek. Çok az elde edilebilecek 'enerji' bahanesiyle yok edilmesini asla kabul edemeyiz. Enerji elde etmek isteniliyorsa; rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlanabilirler. Bunun Avrupa ülkelerinde sayısız örneği var. Ancak bunlardan değil de yapılacak olan bir doğa talanı ve tarih kıyımı ile yapmaya çalışıyorlar. Bu kültürel ve doğa harikası yerlerimizi yüzde bir elektrik üretim hırsına kurban etmek istemiyoruz. Bunlar bizim kültürel mirasımızdır. Bu kıyımın önüne geçebilmek içinde elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.