Gerilla pankartı altında yürümek suç sayıldı

Gerilla pankartı altında yürümek suç sayıldı
Yargıtay, 9. Ceza Dairesi, Diyarbakır’da iki itirafçının beyanı ve polisin hazırlamış olduğu görüntü inceleme tespit tutanağını delil sayarak 27 yıl hapis cezasına çarptırılan Fırat Karabaş dosyasını onadı.

İlyas AKENGİN

 Elinde hiçbir suç unsuru bulunmamasına rağmen Karabaş, gizli tanık ve bir gerillaya ait pankartın alında fotografının bulunması suç sayıldı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, hakkında iki itirafçının beyanı ve suç unsuru sayılmayan bir gösteride PKK’li bir gerillanın posteri altında yürüdüğü için 27 yıl hapis cezasına çarptırılan Fırat Karabaş dosyasını onadı.

Gerilla posteri altında çekilen fotoğrafı suç sayıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011 yılında silahlı örgüt mensubu Hüseyin Hizri’yi anma etkinliğinde şüpheli Fırat Karabaş’ın en ön sırada yürüyüşe katılarak örgütü simgeleyen bayrak altında çekilmiş fotoğrafının bulunduğu ve ‘Kürdistan halk şehidi’ yazan büyük boy resminin yanında yer alan yüzleri puşili bir vaziyette taşıyan grubun hemen yanında yer alarak ‘şehit namırın’ şeklinde slogan atarak grupla bütünleştiği, sanığın böylelikle örgüt propagandası yaptığı kaydedildi. Savcılık, KCK davalarındaki tutuklamaları protesto için Belediye önünde yaşanan olaylarda ise Karabaş’ın Trafik Tescil Hizmet binasına eylem gerçekleştirmelerinin ‘mümkün olduğunun’ kanaatine varılarak molotoflu eyleme katıldığı, böylelikle ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği’ kanaatine vardı. Savcı, bu olaylardan dolayı Fırat Karabaş hakkında, ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘tehlikeli madde bulundurmak’, ‘örgüt propagandası yapma’, ‘kamu malına zarar verme’ ve ‘gösteri yürüyüşüne muhalefet ettiği’ gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.

İddianamenin Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesinin ardından Karabaş’ın yargılanmasına başlandı.

Yaklaşık iki yıl süren davada iki itirafçının beyanı ve HPG gerillası Hüseyin Hizri’nin pankartı altında çekilmiş fotoğrafı dışında bir delil bulunmamasına rağmen Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Karabaş’ı ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek ve izinsiz patlayıcı madde bulundurma’ ve ‘mala zarar verme’ suçlarından 27 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Karabaş’a 500 50 günde adli para cezası verdi.

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Karabaş’ın avukatı Serkan Akbaş dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Temyiz dilekçesinde yerel mahkemenin sadece gizli tanık ifadesiyle verdiği cezanın yasal dayanağının olmadığını ifade eden Akbaş, dosyanın bozularak davanın yeniden görülmesini istedi.

Cezaları onadı

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, temyiz için dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Dosya ile ilgili görüşünü açıklayan Başsavcı, temyiz itirazlarının reddini talep ederek Karabaş hakkında ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, izinsiz patlayıcı madde bulundurmak’ suçlarından verilen cezanın onanmasını istedi.

Yargıtay, lastik yakmak suç değil

Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise, Karabaş hakkındaki kararını açıklayarak, 27 yıl hapis cezasını onadı. Yargıtay, Karabaş’ın lastiğe benzin dökerek yaktığına ilişkin soruşturma aşamasındaki ikrarının yan delille doğrulanmadığı gibi sonradan bu ikrarından döndüğü ve atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilmediğinden yüklenen suçtan beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesi olayına ilişkin dosyanın ise bozulmasına karar verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.