Gezi Partisi Kuruldu

Gezi Partisi Kuruldu
Kuruluş tarihi 1 Ekim 2013 olan Gezi Partisi, siyasi partiler listesinde ise 77. sırada yer aldı.

Bir süredir sosyal medyada yayılan "Gezi Partisi kuruluyor" söylentisi gerçekleşti ve Gezi Partisi kuruldu.

Genel Başkanlık koltuğunda kanunlar gereği Reşit Cem Köksal ismi gözükse de kolektiviteyi esas alan partinin tüzük ve programı da Harbiye Parkı'nda hazırlanırken, parti önüne "demokratik anayasa" hedefi koydu.

Gezi Parkı direnişi ile ortaya çıkan toplumsal muhalefeti ete kemiğe büründürerek sürdürmeye dönük olarak bir süredir özellikle sosyal medyada dillendirilen Gezi Partisi kuruldu. Partinin kuruluşu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın internet sitesinde duyuruldu. "Faaliyette olan siyasi partilerin tam listesi" ekinde 77. sıraya yerleşen GZP'nin kuruluş tarihi ise 1 Ekim 2013 olarak tescillendi ve 9 Ekim 2013'te gerçekleşti. Partinin logosu olarak ise kök salmış ağaç modelinde bir insan figüründen oluşurken, partinin Genel Başkanı olarak Reşit Cem Köksal ismi geçiyor. 

Parti manifestosunda "Gezi ruhunun herhangi bir lider sistemini kabul etmeyeceğini biliyoruz. Başkanlık ve diğer mevkiler umurumuzda değil. Esas olan demokratik sistemdir" ifadeleriyle yer bulurken, kolektiviteyi esas alan partinin tüzük ve programı da bu ruha uygun olarak Harbiye Parkı'nda hazırlandı.

Parti tüzüğüne göre partinin amacı şu şekilde ifade ediliyor: "İnsan onuruna yaraşır bir toplum için, özgürlükçü demokrasi anlayışıyla gücünü sivil toplumdan alan, bir Halk Anayasası hazırlamak, tüm bireylerin kendi yaşam biçimlerini ve geleceklerini hür bir iradeleriyle inşa edebilmeleri için gerekli koşulları oluşturmak, bireyin hakkını savunan ve hukukun üstünlüğünü esas alan bir toplum düzeni kurmaktır"DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.