Gezici araştırmasına göre ittifakların oy oranı

Gezici araştırmasına göre ittifakların oy oranı
Gezici Araştırma Şirketi, Türkiye geneli sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konularlarla ilgili seçmen algısını belirlemek amacıyla 25-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği “Türkiye Geneline İlişkin Siyasi Araştırma Raporu”nu açıkladı.

Araştırma TÜİK 1 Kasım 2017 milletvekili seçim sonuçları dikkate alınarak, Türkiye genelinde 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere 12 il, 67 ilçe ve 378 mahallede toplam 6 bin 811 katılımcıyla yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Buna göre 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını açıklayan isimlerden hangisine oy vermek istediğine ilişkin soruya araştırmaya katılan yurttaşların yüzde 48,7’si Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ediyor. Erdoğan’ın yüzde 25,8’i Muharrem İnce takip ediyor. Meral Akşener’e oy vereceğini söyleyen yurttaşların oranı da yüzde 14,4. Yurttaşların yüzde 10,1’i de Selahattin Demirtaş’a oy vereceğini söylerken bu sıralamayı yüzde 0,6 oranla Temel Karamollaoğlu, 0,4 oranla Doğu Perinçek takip ediyor.

Araştırma sonucunda yurttaşların 1 Kasım 2015 seçimlerinde kime oy verdiği ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki de incelendi. Buna göre AKP’ye oy verenlerin yüzde 89,8’i Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken yüzde 6,2’si Meral Akşener’e ve yüzde 2,9’u Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini söylüyor.

Araştırmaya katılanların yaş aralığı ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde 18-27 yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı Erdoğan’a oy vermek istemediğini söylüyor. Gençlerin yüzde 26,1’i Muharrem İnce’ye, yüzde 16,7’si Meral Akşener’e ve yüzde 16,3’ü de Selahattin Demirtaş’a oy vermek istediğini ifade ediyor. Milletvekili genel seçimlerinde hangi partiye oy vereceğine ilişkin soruya da 18-27 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 66’sı AKP’ye oy vermeyeceğini söylüyor. Gençlerin yüzde 24,46’sı CHP’ye, yüzde 16,23’ü HDP’ye, yüzde 16,16’sı İYİ Parti’ye, yüzde 8,45’i de MHP’ye oy vereceğini belirtiyor.

Araştırmaya katılan halka göre Türkiye’nin en büyük sorununun ne olduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 34,79’u PKK terörü olduğunu ifade ederken % 53,20’si ekonomik sıkıntılar, % 31,76’sı işsizlik ve % 26,42’si FETÖ terörü olduğunu ifade etmektedir.

Haber görseli
Araştırmaya katılan halkın 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını açıklayan isimlerden hangisine oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 48,7’si Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken % 25,8’i Muharrem İnce’ye ve % 14,4’ü Meral Akşener’e oy vermek istediğini ifade etmektedir.
Haber görseli
 
Araştırmaya katılan halkın 1 Kasım 2015 seçimlerinde kime oy verdiği ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde AKP’ye oy verenlerin % 89,8’i Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken % 6,2’si Meral Akşener’e ve % 2,9’u Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir. CHP’ye oy verenlerin % 1,5’i Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken %14,9’u Meral Akşener’e ve % 82,3’ü Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.
 
Haber görseli
Araştırmaya katılan halkın kendisini nasıl tanımladığı ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde demokrat olanların % 14,34’ü Meral Akşener’e oy vermek istediğini ifade ederken % 38,28’i Recep Tayyip Erdoğan’a ve % 29,10’u Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir. Muhafazakâr olanların % 7,51’i Meral Akşener’e oy vermek istediğini ifade ederken % 80,31’i Recep Tayyip Erdoğan’a ve % 4,98’i Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.
Haber görseli
Araştırmaya katılan halkın yaş aralığı ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde gençlerin yaklaşık % 60’ı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istemediğini ifade etmektedir. Bunun yanı sır 18-27 yaş arası olanların % 40,1’i Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken gençlerin % 60’ı Sn. Erdoğan’a oy vermediği görülüyor. % 16,7’si Meral Akşener’e ve % 26,1’i Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir. 28-44 yaş arası olanların % 48,9’u Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken % 16,7’si Meral Akşener’e ve % 22,7’si Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir. 44 yaş üstü olanların % 51,3’ü Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken % 13,1’i Meral Akşener’e ve % 28’i Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.
Haber görseli
Araştırmaya katılan halkın meslek grubu ile 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde ev hanımı olanların % 60,7’si Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken % 11,8’i Meral Akşener’e ve % 18’i Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir. İşçi olanların % 49,8’i Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken % 16,4’ü Meral Akşener’e ve % 19,8’i Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir. Özel sektörde çalışanların % 37,7’si Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini ifade ederken % 18,5’i Meral Akşener’e ve % 32’si Muharrem İnce’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.
Haber görseli
 
Haber görseli
 
Haber görseli
 
Haber görseli
 
Haber görseli
 
Haber görseli
Her beş seçmenden biri Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kesinlikle bu adaya oy veririm demediği görülüyor fikri değişebilir. Seçime 1 ay kala yapılan anket sonucuna göre, halkın hala yaklaşık % 18,1’fikri değişebilir! Kesinlikle fikrim değişir diyenler de göz önünde bulundurulduğunda neredeyse her 5 kişiden 1’i seçim gününe kadar fikrinin değişebileceğini ifade etmektedir.
Haber görseli
İktidar Meclis çoğunluğunu kaybettiği görülüyor. 24 Haziran 2018 Pazar Günü Gerçekleştirilecek Seçimlerden sonra mecliste yer alacak ittifaklara rağmen hiçbir parti ya da ittifakın salt çoğunluğu sağlanamayacağı ön görülmektedir
 
Haber görseli
 
24 Haziran 2018 Pazar günü halkın tercihlerine göre mecliste toplumun her kesimini temsil eden bir dağılımın olacağı düşünülmektedir.
Bu araştırma sonuçlarına göre Türkiye genelinde % 12,8’lik bir kısmın kararsız olduğunu ifade ettiği görülmektedir. Bu seçmenler incelendiğinde AK Parti ve MHP seçmeninden oluştuğu görülmektedir. Seçim sürecine yönelik kendisinin kararsız olarak ifade eden bu grubun utangaç, çekingen yani suskunluk sarmalı yaşadığı görülüyor örneğin Ak Parti seçmenin % 66’sı Sn. Erdoğan’nın adını veriyor % 34’ü ise konuşmamayı tercih ediyor. Bu seçmen Ak Parti’nin sadık seçmenleri olmadığı emanet oylar olduğu görülüyor, bu seçmenin ana beklentisi önceliği yaşam standartları ve konforları daha iyi olmasını istiyor, ekonomik sorunlarla geçim sıkıntısı yaşadığı görülüyor ve ikna etmeye çok müsait bir grup olduğu tespit edilmiştir. Güvenlik terör sorunları öne çıkan seçmen ise Ak Parti ve MHP ye oy verdiği görülürken, Kararsızların en önemli sorunu ekonomik sorunları, işsizlik, eğitim ve Suriyeliler olduğu görülüyor. Yaş yükseldikçe geleceğinin güvenceye alınmasını isteyen seçmen artığı görülüyor, çalışanlar ve emekliler maaşların iyileştirilmesi konusunda ikna edilmediği görülüyor. Kararsızları bilimsel olarak dağıtmak zorundayız partilerin aldığı oy oranlarına göre dağıtılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.