Göbeklitepe'ye ziyaretçi akını

Göbeklitepe'ye ziyaretçi akını
Dünyanın en eski tapınak merkezi kabul edilen Göbeklitepe, üst çatı çalışmalarının tamamlanmasıyla büründüğü yeni yüzüyle yoğun ilgi görüyor.

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aslan:

  "Hafta içi alanı ziyarete gelenlerin sayısının günlük 500 kişiden aşağı olmadığını, hafta sonları ise 3 bini aştığını görüyoruz"

-Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Çoban:

 "Önceki yıllarda martta çok turist olmazdı ancak şu anda bu ayda Göbeklitepe'ye ve Şanlıurfa'ya büyük bir teveccüh var"

 UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ndeki varlıklar arasında bulunan, bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe, yapımı tamamlanan çatı koruması sayesinde yeni yüzüyle ziyaretçi akınına uğruyor.

Merkez Haliliye ilçesinin, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen ören yerindeki kazılar 54 yıldır sürüyor.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından "dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen ve 6 yıl önce Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO), "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alınan bölge, bu yıl düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'nin adaylarından birisi olacak.

UNESCO adaylığı için son hazırlıkların yapıldığı alanın, uzun yıllar daha iyi korunması ve sağlıklı kullanılması için yürütülen çalışmalar kapsamında yapılan yaklaşık 4 bin metrekarelik çelik çatı önceki aylarda tamamlandı.

Geçen ay tekrar ziyarete açılan alanda, turistler, artık kazı alanındaki Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşları ve tapınak kalıntılarını daha rahat gezebiliyor.

Uzun bir aradan sonra yeni yüzüyle ziyaretçileri karşılayan Göbeklitepe, turizm turlarının dahil edilmesiyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

   Hafta Sonu 3 Bin Ziyaretçi

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine, bölgenin yürütülen çalışmalar nedeniyle bir süre ziyarete kapalı kalmasının, turizmde kısmi daralmaya neden olduğunu ancak bu daralmanın artık geride kaldığını söyledi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.