Göçerlerin kış hazırlığı başladı

Göçerlerin kış hazırlığı başladı
Yaylalardan dönüş yoluna giren göçerlerin 4 ay boyunca kış mevsimini geçirecekleri Batman merkeze bağlı Demirbilek köyünde çadır kurma hazırlıkları başladı.

 

Doğma büyüme göçer olduğunu belirten Tevfik Soğunç “Atalarımızdan böyle gördük. Burada yaşam zorlu. Kadınlarımız kış gelmeden çadır dikiyor. Şimdi çadırlarımızı açamıyoruz, hava şuan sıcak, eğer bu dönemde çadırlarımızın hepsini serersek güneşten çürür.

Göçebelerimiz yayladan yeni dönmeye başlayıp, çadırları kurmaya başladılar. Hayvanlar Van ve Hakkari’den yola çıkmışlar. Yaklaşık 1 ay içerisinde burada olacaklar. Kışın burada yaşamak çok zor. Kar yağıyor ve çamur oluyor. Yaklaşık 5 ay gibi bir süre içerisinde burada kalıyoruz. İlkbaharda tekrar çadırları indiriyorlar” dedi.

Kış hazırlıkları için çadır dikmeye başlayan göçer kadınlardan Makbule Soğunç ise, sürünün yola çıktığını ve sürünün kışı geçireceği alanda hazırlık yaptıklarını belirterek, “Kış hazırlıkları yapıyoruz, hayvanlarımız çadır kuruyoruz. Bahar mevsimiyle beraber tekrar yaylalara çıkacağız” diye konuştu. (İHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.