Gök: “Eller tetikten çekilmelidir”

Gök: “Eller tetikten çekilmelidir”
CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve beraberindeki heyet dün Sur’da vatandaşlarla ve esnaflarla konuştu ve Gazi Caddesi üzerinde bir basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır Barosunu ve Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesini de ziyaret eden CHP heyeti Kürt sorununun çözüm adresin meclis olduğunu ve ellerin bir an önce tetikten çekilmesi gerektiğini söyledi.

Sur’da yasaklı bölgede bir basın açıklaması yapan CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, “21. Yüzyılda artık yasaklar olmamalıdır. Türkiye’miz yasaklardan arınmalı, terörden kurtulmalıdır. Eller tetikten çekilmelidir. Türkiye Kürt sorununu mutlaka parlamento içerisindeki bütün siyasal muhataplarıyla görüşerek çözmelidir” dedi.

 

 

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve CHP Milletvekillerinden oluşan bir heyet, Diyarbakır Barosuna ziyarette bulundu. CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve CHP Milletvekilleri, Ali Özcan, Vecdi Gündoğdu, Mehmet Göker ve Ünal Demirtaş’tan oluşan CHP heyetini, Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen karşıladı.

Diyarbakır Barosunu ziyaretinde konuşan CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, silahların susması ve ellerin tetikten çekilmesi çağrısında bulundu. Baroların hukuk devleti açısından önemine değinen Gök, “Hukuksuz uygulamaların karşısında olan CHP hukuk devletinin gerçekleşmesi için, özellikle Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katillerinin mutlaka bulunması ve sorumluların yargı önüne çıkartılması ve gerçeğin aydınlatılması yönündeki beklentimizi burada güçlü bir şekilde ifade ediyoruz. İlk ziyaretimizi buraya yapmamızın böyle bir anlamı vardır” şeklinde konuştu.

 

‘ELLER TETİKTEN ÇEKİLMELİDİR’

“ Bir kere eller tetikten çekilmelidir. Diyarbakır halkı ve esnafı tüm bölge insanı gibi huzur, özgürlük istiyor. CHP olarak Kürt sorununun çözümünde her zaman mecliste, siyasi partilerin ortak iradesiyle oluşacak bir platformda, komisyonda, sorunun demokratik yolda tartışılmasını, Türkiye’nin tüm hassasiyetleri gözetilerek çözüm bulması konusunda 4 yıldan buyana taleplerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda ne yazık ki mecliste bir diyalog sağlanmadı. Ancak bu sorunun çözülmesi için daha kaç insanımız ölecek, bu sorun mecliste bulunan siyasi aktörlerle çözülmesini ifade ediyoruz. Umarım bu çabamız bir neticeye ulaşacaktır. Bizim bu önerimizin ne kadar gerçekçi olduğu şu yaşanan süreçlerle bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir partinin kendi konjonktürel durumuna göre bir adım ileri iki adım geri gideceği bir yol haritasıyla çözebileceği bir sorun olmanın çok ötesine geçmiştir.

 

KÜRT SORUNU DEMOKRATİK, BARIŞÇIL METOTLARLA ÇÖZÜLÜR

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen ise, “Barışın ve demokrasinin hakim olduğu bir ülke, insan haklarının, hukukun hüküm sürdüğü bir yaşam bizler için çok önemlidir. Bölgede maalesef yeniden bir çatışma ortamı var. Bu çatışma ortamında maalesef birçok insanımızı kaybettik, birçok acı yaşandı.  Sur içinde birçok tarihi eser, dünya kültür mirası yok oldu ya da büyük zararlar gördü. Biz Kürt meselesinin öteden beri ancak demokratik ve barışçıl metotlarla çözülebileceğini, bir diyalog ve müzakere sürecinin ardından bir sonuca erişileceğini düşünüyoruz ve her platformda vurguluyoruz. Çatışma ortamının, silahın, şiddetin, operasyonun, güvenlik politikalarının Kürt meselesinde bırakınız sorunu çözmek daha da derinleştirdiğini, büyüteceğini ve toplumda bir kırılma yaratacağını, halklar arasında bir kopuş yaratacağını defatle söyledik, söylüyoruz. Kürt meselesinde, geçmişte yaşanan diyalog ve müzakere sürecine, gecikmeye mahal vermeden, derhal dönülmesi gerektiğini dile getiriyor ve bu talebimizi hükümete yineliyoruz. Bölgedeki sokağa çıkma yasaklarının anayasaya aççıkça aykırı olduğunu, tüm temel hak ve hürriyetleri askıya aldığını siz ana muhalefet partisine de iletmek isteriz. 

 

KÜRT SORUNU MECLİSTE ÇÖZÜLÜR

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve CHP Milletvekillerinden oluşan bir heyet daha sonra Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti. Bölgede yaşananların sadece bölge halkını değil tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğinin altını çizen Gök, “Bizim öteden beri CHP olarak Kürt sorununun çözümü konusunda meclisi göreve davet etme gerekçemizin haklı olduğu ortamlar yaşıyoruz. Biz Türkiye’de barışın olmasını, özgürlük alanlarının genişlemesini, esnafımızın, öğrencilerimizin, gençlerimizin tüm halkımızın en iyi şartlarda yaşamasını istiyoruz” dedi.

 

‘BİRLİKTE BU ÜLKEDE BARIŞI, KARDEŞLİĞİ, İNSANCA VE ONURLU BİR YAŞAMI TESİS EDECEĞİZ’

 CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayan Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise, Tahir Elçi’yi anarak konuşmasına başladı. Anlı, “Tahir Elçi’nin vurulduğu günden sonra 28 Kasımdan sonra Sur’da 2 Aralık’ta başlayan sokağa çıkma yasağı halen devam ediyor. Bugün 70 güne ulaşan bir sokağa çıkma yasağından bahsediyoruz. Bizdeki verilere göre 6 aylık süre içerisinde 300 bin insan yer değiştirdi. Bölgeyle sınırlı kalmayan tüm ülkeyi saran bir karanlığın kesifleştiğini görüyoruz. Buna karşı da birlikte mücadele etmek kaçınılmazdır. Can Dündarlar cezaevindeyken, basın, ifade özgürlüğü ayaklar altına alınmışken, en ufak muhalefet gösteren insanlar çok ağır yaptırımlarla karşılaşırken bu koşulların normal olmadığının hepimiz farkındayız. En son Cizre’de yaşananlar açıkçası sözün bittiği noktadır. Bu ülkenin Kırklareli’si de Şırnak’ı da, Trabzon’u da İzmir’i de Diyarbakır’ı da aynı duygular içerisinde olabildikçe biz bir arada kalacağız, bir arada büyüyeceğiz, bir arada yaşayacağız. Çığlığımızın bir kör karanlığa ulaşmadığını, bir yankısının olduğunu bilmek son derece önemli ve kıymetlidir. Elbette ki bu zor günler geçecek, bundan şüphemiz yok. Hiçbir zaman toplumların, halkların, insanların özlediği o özgürlük türkülerinin söylemeye kimse engel olamayacak. Birlikte bu ülkede barışı, kardeşliği, insanca ve onurlu bir yaşamı tesis edeceğiz. Yerel yönetimler olarak bizler aslında bu konuda çok önemli işbirlikleri içindeyiz. İzmir Belediyesi bizim kardeş belediyemiz. Sayın Kocaoğlu bu konuda son derece önemli bir çaba içerisindedir. Bunlar önemli ve arttırılması gereken kardeşlik bağlarıdır” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’ın yasaklı Sur İlçesini ziyaret eden CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve beraberindeki heyet Sur’da esnafların ve yurttaşların sorunlarını dinledi. Tarihi Ulu cami’nin önünde vatandaşlarla oturup çay içen ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Gök, Sur’da,  Gazi caddesi üzerinde de bir basın açıklaması yaptı.

 

‘TÜRKİYE KÜRT SORUNUNU MUTLAKA PARLAMENTO İÇERİSİNDEKİ BÜTÜN SİYASAL MUHATAPLARIYLA GÖRÜŞEREK ÇÖZMELİDİR’

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök şunları söyledi:  “Doğunun kalbi, başkenti olan Diyarbakır’ın gerçekten tarihiyle, kültürüyle, ticaret zenginliğiyle ülkemizin en önemli illerinden biri olan Diyarbakır’ın bu yaşanılan çatışma ortamının bir an önce dışına çıkmasını arzu ediyoruz. Esnafımızın, öğrencilerimizin, bütün yurttaşlarımızın barış iklimi içerisinde, özgürlük alanlarının genişletildiği bir ortamda, hukuk devleti ilkeleri içerisinde en ileri insan haklarından yararlanmasını istiyoruz. Ben burada 70 gündür sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Sur ilçesinin hemen yasakların başladığı yerden konuşuyorum. 21. Yüzyılda artık yasaklar olmamalıdır. Türkiye’miz yasaklardan arınmalı, terörden kurtulmalıdır. Eller tetikten çekilmelidir. Türkiye Kürt sorununu mutlaka parlamento içerisindeki bütün siyasal muhataplarıyla görüşerek çözmelidir. CHP olarak bunu önemsiyor ve bütün partilere çağrı yapıyoruz. Bu sorunu şimdi çözmeyeceğiz de ne zaman çözeceğiz. Yurttaşlarımızı, kepenk kapatan esnafımızı görüyoruz üzülüyoruz. Bu Türkiye’nin ve Diyarbakır’ın hak ettiği bir ortam değildir. Buradan tüm Türkiye’ye ve parlamentoda grubu bulunan partilere sesleniyoruz. Bu sorunu çözmeye CHP hazırdır. Bu sorunu kararlılıkla çözmek için CHP Meclisi göreve davet etmektedir. Bu konuda herkes elini taşın altına koyacaktır.

 

‘TÜRKİYE BİR TANEDİR VE HEPİMİZ TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN HAK SAHİBİYİZ’

 Türkiye bir tanedir ve hepimiz Türkiye’nin her yerinden hak sahibiyiz. Diyarbakır’da yaşayan yurttaşımız İzmir’den, İstanbul’dan, Ankara’dan hak sahibidir.  İzmir’de yaşayan yurttaşımız da Şırnak’ta, Diyarbakır’da hak sahibidir. Hepimiz ortak yurdumuz duygusu içerisinde bölünmeden bir arada yaşama irademizi ortaya koymamız gerekiyor ve biz bu iradeyi ortaya koyuyoruz. Biz Türkiye’de herkesin etnik kimliğiyle övüneceği, şeref duyacağı, kimsenin etnik kimliğinden, mezhebinden dolayı ötelenmeyeceği ama herkesin bir ulus duygusu içerisinde ortakça yaşayacağı bir Türkiye arzu ediyoruz. Bu konuda kültürel, siyasal hangi koşulları yaratmak gerekiyorsa bunu yaratmalıyız. Konuşarak, diyalog yoluyla, hassasiyetlerimizi gözetelim. Çok geç kalmadan, daha fazla acılar yaşamadan, çok daha büyük sarsıntılar yaşamadan Türkiye bu sorunun üstesinden gelmelidir. Eller tetikten çekilecek, ülkeye demokrasi iklimi mutlaka gelecektir. Bunu sağlamanın yollarını da diyalog yoluyla bulmanın gerekli olduğunu düşünüyor ve parlamentoyu göreve davet ediyorum.”

Sur’da vatandaşların sorunlarını dinleyen CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve beraberindeki heyete sorunlarını aktaran vatandaşlardan bazıları CHP heyetinin geç kaldığını ve Cizre’de insanların yakıldığını söyledi. Hükümete tepki duyan vatandaşlar yaşadıkları sorunları CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök’e aktardı. Vatandaşların sorunlarını dinleyen Gök, çözüm için burada olduklarını ve  çaba harcadıklarını söyledi.

 

 

Haber: Ali Abbas YILMAZ

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.