Gömülecek yerimiz kalmadı

Gömülecek yerimiz kalmadı
1985 yılından bu yana defin işlemlerinin yapıldığı Yeniköy Mezarlığında yer bitmek üzere

.

 

Yılda 2 bin 500 kişinin defin edildiği Yeniköy mezarlığında yer kalmadı.  30 yıllık mezarlıkta 3 ay sonra  defin işlemleri yapılamayacak. Arazi arayışına giren Büyükşehir Belediyesi, sorunun çözümü için 80 dönümlük geçici bir yer buldu.

Türkiye’de ilk kez DBP’li belediyeler döneminde başlayan ve kentte büyük bir takdir toplayan  ücretsiz mezarlık hizmeti devam ediyor. Yılda 2 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği ve defin edildiği kentte alternatif mezar arayışları da sürüyor. 1985 yılından beri defin işlemlerinin yapıldığı Yeniköy mezarlığında yer sıkıntısı yaşanınca Belediye harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi, Yeniköy mezarlığının bitişiğindeki araziyi alarak, soruna geçici çözüm buldu.

Konuya dair gazetemize konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Faysal Hatipoğlu, uzun süreden bu yana mezarlık hizmetlerini ücretsiz yapıldığını belirterek, “Kefen, taşıma, nakil, yıkama, cenazenin şehir içi ve dışına taşınması ile ilgili tüm hizmetlerimizi ücretsiz yapmaktayız. Cenaze yıkama ve defin işlemlerimiz sabah 07.00’dan gece 23.00’a kadar sürmekte. Hizmet binamızda 6 morg ünitesi bulunmakta. 1’i kepçe olmak üzere 9’da cenaze aracımız bulunmakta. 3 imam olmak üzere 85 personelimiz ile vatandaşlarımıza 24 saat hizmet sunuyoruz. Yeniköy mezarlığındaki kadın yas evini yeniledik ve doğal gaz çektik” dedi.

 

 

Yılda 500 bin TL masraf

Mezarlık hizmetlerini daha iyi yapabilmek için Alo 188 nolu hattı devreye soktuklarını belirten Hatipoğlu, hatta gelen tüm telefonlara cevap verdiklerini, bu sayede tüm vatandaşlara hizmet sunmaya çalıştıklarını söyledi. Eskiden cenaze giderlerinin büyük bir sıkıntı olduğunu kaydeden Hatipoğlu, “Geçmiş yıllarda bir insan önce kefen ve cenaze işlemleri ile alakalı para toplardı ve bunun için büyük sıkıntılar yaşardı. Ama uzun yıllardır bölgede bu uygulama ile kefen ve cenaze sorunun ortadan kaldırdı. Belediye tüm kefen ve cenaze işlemlerini ücretsiz yaparak, insanları bu dertten kurtardı. Yılda ortalama 600 bin TL’lik cenaze masraflarını belediyemiz karşılıyor” şeklinde konuştu.

Yılda 2 bin 500 kişi defin ediliyor

Yeniköy mezarlığının 3-4 ay içinde dolacağını belirten ve mezarlık sorununun çözümü için çalışma yaptıklarını kaydeden Hatipoğlu, “Diyarbakır’da en fazla ölümler Kış ve Yaz aylarında oluyor. Yılda ortalama 2 bin 500 kişi vefat ediyor. Yaklaşık 3 ay sonra Yeniköy mezarlığında definler yapılamayacak. Çünkü burası dolmak üzere. Ancak biz geçici olarak Yeniköy mezarlığının yanındaki 80 dönümlük bir arsa tahsis edildi. Ancak 100 yıllık mezarlık sorunun çözmek için alan çalışmalarımız devam ediyor. İki yer tespit ettik.  Ayrıca yılda 2 bine yakın da cenaze nakili yapılmakta. Yeni Köy mezarlığında sıralı defin işlemi yapıyoruz” dedi.

Şehitlik Mezarlığı’nın asfalt çalışmalarını bitirdiklerini kaydeden Hatipoğlu, “Bu mezarlıkta metruk bir binada gençlerin uyuşturucu ve bali kullanıldığı bilgisi gelince biz bu binayı yıktık. Şuan bu sorunu ortadan kaldırdık.

Aziz FİDANCI/ÖZEL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.