Gözlük mevsimi geldi alan yok

Gözlük mevsimi geldi alan yok
Yaz ayların gelmesi ile birlikte yazlıklar dolaplardaki yerini alırken, yaz ayının vazgeçilmezlerinden olan güneş gözlüklerine ise şimdilik ilgi az. Diyarbakırlı gözlük satıcıları bölgede insanında henüz tam olarak güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının ya

Özel haber/ Gencer ARPACI

DİYARBAKIR – Yaşadığımız şu günlerde sıcaklar giderek artıp yaz mevsiminin sinyallerini verirken, yazlık giysi ve aksesuarlar da dolaplarındaki yerlerini almaya başladı.

Yaz mevsiminin olmazsa olmazlarından biri olan ve kullanımı dünyada ve Türkiye’de giderek yaygınlaşan güneş gözlükleri de bu sıcak mevsimin en önemli aksesuarlarından biri olan güneş gözlükleridir. Gözlerimizi tahrip edici güneş ışınlarının etkisinden korumak için kullandığımız güneş gözlükleri, aynı zamanda konunun uzmanları tarafından en çok dikkat çekilen yaz mevsimi konularından biridir. Bilinçsiz tüketiciler tarafından işporta tezgâhlarından alınarak kullanılan güneş gözlüklerinin, gözlerde kalıcı hasarlara, hatta körlüğe yol açabileceğini ifade eden göz uzmanları, gözlük seçerken özellikle sertifikalı ve profesyonel optisyenler tarafından satılan ürünlerin tercih edilmesi konusunda özellikle uyarılarda bulunuyorlar.

İşportada alınan ve özellikle Çin’den oyuncak adı altında ithal edilerek getirilen sahte markalı gözlüklerin güneş ışınlarını engellemediği gibi, göz bebeklerinin büyümesine de sebep olduğunu kaydeden göz uzmanları ve optisyenler, korsan gözlüklerin, gözlere ciddi anlamda zarar verdiğinin altını çiziyorlar.

“Diyarbakır’da Güneş gözlüğü az kullanılıyor”

Türkiye toplumunda genel anlamda güneş gözlüğü kullanımı artarken, meteorolojik olarak yılın büyük bir kısmını güneşli geçiren Diyarbakır’da bu alışkanlığın zayıf olduğunu vurgulayan gözlükçü Murat Badem;” Diyarbakır toplumunda güneş gözlüğü kullanımı zaman zaman espiri konusu yapıldığından insanlar kendileriyle dalga geçileceğini düşünerek güneş gözlüğü kullanımı konusunda çekingen davranıyor. Gençler ise genelde korsan gözlük satıcılarından sahte markalı gözlükler alıyorlar. Oysa aldıkları gözlüklerle kendi elleriyle gözlerini tahrip ediyorlar.” dedi.

İnternette, çakma (korsan) ününler satıldığını da ifade eden Badem; “Bizim hitap ettiğimiz kesim memur kesimidir. Yani belli bir gelir düzeyine sahip insanlara gözlük satıyoruz. Bunun için bölgede gözlük satışlar asgari düzeyde. Oysa özellikle bizim bölgemizde güneş gözlüğü bir aksesuar değil, bir ihtiyaçtır. Gözlerin güneşin zararlı ışınlarından korunabilmesi için bir takım önlemler almak gerekiyor. Güneş gözlüğü de bu önlemlerin başında gelir. Ancak maalesef şehrimizde henüz bu bilinç tam olarak oturmamıştır.” dedi.

Gözlük satıcısı Cemil Işık ise, geçen yıl gözlük satışlarında istediği rakama ulaşamadığını belirterek, bunun sebebinin ise ülkede yaşana ekonomik sıkıntılar ve bölgede gözlük takma kültürünün olmayışından kaynaklı olduğunu kaydetti. Işık; “Bizim Diyarbakır’da yaşadığımız en önemli sıkıntılardan bir diğeri ise bilinçsiz yapılan rekabetlerdir. Türkiye’de güneş gözlüğünün en uygun olarak satıldığı yerin Diyarbakır olduğunu söyleyebilirim. Bu durum müşteri için çok olumlu ama bizim için aynı şeyi söyleyemem. Bizim hep iyiye doğru bir beklentimiz var. Ama her geçen yıl bir önceki yılı artıyor. Daha sezon başındayız ama hiçbir hareketlilik yok” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.