Gözünüze uyguladığınız pansumana dikkat!

Gözünüze uyguladığınız pansumana dikkat!
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, gözlere uygulanan pansuman yöntemini değerlendirdi.

 

  Prof. Dr. Altıparmak, gözlerde yaşanan kaşınma, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda en çok uygulanan yöntemlerden birinin çay veya çeşitli bitkiler ile pansuman yapmak olduğuna dikkat çekerek  gözlere uygulanan pansumanlar ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

  Altıparmak, şu bilgileri verdi:

  "Ilık pansuman göz ağrısını azalttığı, kas spazmlarını giderdiği, kan dolaşımını artırıp yara iyileştirmesini hızlandırabildiği için bazı durumlarda gerçekten yararlı kabul edilebilir.

  Göz kapağında arpacık gelişimi, ılık pansumanın iyi geldiği durumlara tipik bir örnektir. Arpacık oluşumunda göz kapağı içinde iltihabi bir doku oluşmuştur. Ilık pansuman hem bu bölgedeki kan dolaşımını arttırarak yara iyileşmesini hızlandırır, hem de gözeneklerin genişlemesine yardımcı olarak apse dokusunun boşalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca aktif enfeksiyon geçtikten sonra geride kalan (şalazyon adı verilen) kalıntı dokuların da kaybolmasına yardımcı olabildiği için özellikle önerilmelidir.

  Blefarit adı verilen ve kirpik diplerindeki yağ bezlerinin tıkanmasına veya kötü çalışmasına neden olan rahatsızlıkta da ılık pansuman son derece yararlıdır. Ilık pansuman ve masaj ile tıkalı yağ bezleri (meibomean bezleri) açılır, içeriğini boşaltır, gözyaşı daha normal bir bileşime kavuşur. Böylece gözlerde batma, yanma ve kaşınma gibi göz kuruluğu şikayetleri de azalır ve kaybolur. Bu tedavi aynı zamanda gelecekte arpacık oluşumunu da engellemektedir. Uzun süre ekrana bakılması, uygun olmayan gözlük numarası kullanımı gibi gözün kırma kusurlarına (gözlük numarası) bağlı göz ağrılarında da ilk pansuman rahatlatıcı ve dinlendirici özelliğe sahiptir."dedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.