Gripten korunmak için elinizi yıkayın

Gripten korunmak için elinizi yıkayın
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi’den Doç. Dr.Semir Paşa, gripten korunmak için el yıkamanın, el antiseptiklerinin, maske kullanımın yanı sıra kağıt mendilin, evdeki izolasyonun ve çevre temizliğinin hastalıktan korunmanın temelini oluşturduğunu söyledi.

 

  Gribi; yüksek ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, yaygın ve ağır kas ağrısıyla seyreden; burun, boğaz, üst solunum yolları bazen de akciğerleri tutan bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlayan Doç. Dr. Paşa dünya genelinde yılda üç ila beş milyon arasında ciddi grip vakalarının yaşandığını ve önceki yıllarda bazı kıtalararası salgınlarda bir milyona varan ölüm sayısının görüldüğünü ifade etti.

  GRİPTEN KORUNMAK İÇİN

  Gripten korunma önlemlerinden de bahseden Doç . Dr.Semir Paşa  el yıkamanın, el antiseptiklerinin, maske kullanımın yanı sıra kağıt mendilin, evdeki izolasyonun ve çevre temizliğinin hastalıktan korunmanın temelini oluşturduğunu sözlerine ekledi.  Hastalığın 1-1.5 metrelik mesafeden damlacık yoluyla ve yakın temasla bulaşabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Paşa, “Hastalık sırasında başkasına bulaştırmamak, salgın sırasında ise hasta olmamak için kalabalık ortamlardan kaçınılmalıdır. Kapalı yerler bol bol havalandırılmalı, çocuklar hasta ise veya çocukların okulunda hastalık yaygınsa mümkünse okula gönderilmemelidirler. Salgın döneminde daha fazla olmak üzere eller sık sık yıkanmalı ya da el antiseptikleri kullanılmalıdır. Ortak havlu kullanılmamalı, kağıt havlular tercih edilmelidir. Sigara kullanımı, aşırı efor, uykusuzluk gibi vücut direncini düşüren tutum ve davranışlardan uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.

  Hastalık sırasında öksürürken ya da hapşırırken kağıt mendille, mendil yoksa kol veya omuzla ağızın kapatılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr.Semir Paşa, salgın döneminde el sıkışma ve öpüşme gibi bulaşma riski taşıyan davranışlardan vazgeçilmesi, bu davranışlar sergilenmişse ellerin ağıza, buruna ve gözlere dokunmadan mutlaka yıkanması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.