'Güçlü bir üretim için kooperatifleşme şart'

'Güçlü bir üretim için kooperatifleşme şart'
Demokratik Ekonomi Konferansı delegelerinden Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi başkanı Jehat Şengal, Kürdistan'da yeniden güçlü bir üretim için kooperatifleşmenin şart olduğunu belirtti.

VAN (DİHA)- Demokratik Ekonomi Konferansı delegelerinden Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi başkanı Jehat Şengal, Kürdistan'da yeniden güçlü bir üretim için kooperatifleşmenin şart olduğunu belirtti. 


Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Diyarbakır, Van, Mardin büyükşehir belediyeleri ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından Van Büyükşehir Belediyesi Nuda Kültür Merkezi'nde düzenlenen Demokratik Ekonomik Konferansı'nda alternatif bir ekonomi modeli tartışılmaya devam edilirken konferansta en çok tartışılan konulardan bir tanesi de tarım ve hayvancılık üzerine oldu. Konferansta, Kürdistan'da toprak reformunun elzem olduğu tartışması yapılırken Kürdistan'da yeniden güçlü bir üretim için kooperatifleşmenin de şart olduğu tartışıldı. 

'Her yıl 297 mevsimlik Kürt işçi ölüyor, bu da bir Soma eder'

Kürdistan'da devlet politikaları nedeniyle tarım ve hayvancılığın işlevsiz hale geldiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi başkanı Jehat Şengal, insanların verimsizlikten dolayı batıya göç ettiğini ve her yıl ortalama 297 mevsimlik işçisinin öldüğünü, bunun bir Soma faciası anlamına geldiğini söyledi. Şengal, Kürdistan'ın zengin verimli topraklarına rağmen insanların bilinçli politikalar sonucu göçe zorlandığını ve gittikleri yerler de ise emeklerinin sömürüldüğünü belirtti. Konferansın temel konusunun da Kürdistan'da yaşanan sömürünün ve sömürüden kaynaklanan ölümlerin önüne nasıl geçileceği yönünde olduğunu söyleyen Şengal, alternatif bir ekonomi için tarım ve hayvancılığın Kürdistan'da yeniden gerçek anlamına kavuşturulması için toprak reformunun elzem olduğunu dile getirdi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.