Gündüz yaktıkları ateşle ısınsalar da gece uyuyamıyorlar

Gündüz yaktıkları ateşle ısınsalar da gece uyuyamıyorlar
IŞİD vahşetinden kaçıp geldikleri Diyarbakır'da, Yenişehir Fidanlığı Kamp Alanı'na yerleştirilen binlerce Êzidî ailenin yaşamı, kış gelince çileye dönüştü.

DİYARBAKIR -  Gündüz soğuk havaya karşı yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalışan aileler, gece ise soğuktan uyuyamadıklarını söyledi.


IŞİD çetelerinin Şengal'e saldırısı sonrası topraklarından göç etmek zorunda kalıp geldikleri Diyarbakır'da, Yenişehir Fidanlık Kamp Alanı'na yerleştirilen binlerce Êzidî aile, bastıran kış koşullarının olumsuz etkisi altında. Yaklaşık 4 Bin 400 Êzidî'nin yaşadığı kamp alanında kurulan çadır eksikliği giderilemediği gibi var olan 8 kişilik çadırlarda kapasitenin çok üstünde insan kalıyor.Sıcak yaz aylarının ardından yağmaya başlayan yağmurlar ve soğuk hava ile her geçen gün yüzünü biraz daha gösteren olumsuz kış koşullarıyla birlikte kamp sakinlerini kışı nasıl atlatacakları kaygısı sardı. Kamp sakinlerinin mevcut giderlerini karşılamakta zorluk çeken yerel yönetimlerin acil olarak ihtiyaç olarak kendisini dayatan konteyner ihtiyacına, devlet cephesinden sessiz kalınıp, ailelerin gözardı edilmesi nedeniyle cevap verememesi, ortaya çıkan kaygıları daha da besler durumda. 

ÇADIR ALTLARINA PARKE TAŞI VE TAHTA
Yaşanan bu durum üzerine ise kamp sakinleri hali hazırda soğuk hava ve yağmurdan korunmak için kaldıkları çadırların altını su basmaması için parke taşı yada tahta kalaslar yerleştirip, önlem alma çabası içinde. 

EN KORUNMASIZ ÇOCUKLAR
Alt kısımları bu şekilde korunaklı hale getirilmeye çalışılan mevcut çadırların normal şartlarda kış koşullarına dayanıklı nitelik taşımaması üzerine ise yurttaşlar ısınmak için çözümü battaniyelere sarılmakta bulunuyor.
Aileler, gün içerisinde kaldıkları çadırların etrafında yaktıkları ateş etrafında az da olsa ısınmaya çalışsalarda gece olunca soğuktan uyuyamadıklarını dile getirdi. Yine yetişkinler soğuğa karşı biraz daha dayanıklı soğuktan en fazla etkilenen çocuklar. Üzerlerinde kendilerini soğuktan koruyacak kıyafetlerden öte doğru düzgün kıyafet bile olmayan bir çokm çocuk, soğuk algınlığı ve giribe yakalanmış durumda.

uyuyamiyorlar-2.jpg

ACİL İHTİYAÇLAR: SOBA, KIŞLIK GİYSİ, BATTANİYE…
Daha ilk bakışta fark edilen kampa dair bu tablo ile Êzidî ailelerin en çok ihtiyaç duyduğu şeyler ise soba, kışlık kıyafet, battaniye, çadırların altına sermek için halı.
Kaldıkları çadırların kış koşullarını kaldıramayacağını belirten kamp sakinlerinden Şirin Sexdo (52), yağmur yağdığında çadırların içinin ıslandığını söyledi. Bu çadırlarda yaşayamadıklarını dile getiren Sexdo, "Bizim sobaya, battaniyeye ihtiyacımız. Var çocukların üzerinde kışlık kıyafet yok. Havalar artık çok soğuk. Dayanamıyoruz" sözleriyle hallerinden yakındı. 
Özellikle geceleri ısınamadıklarını dile getiren Sait Elyas ise (59), kendilerine sahip çıkılmasını istedi. "Havalar soğudu. Çocuklarımız hastalanıyor" diyen Elyas, kışlık elbise ve soba ihtiyaçları olduğunu sık sık tekrarlamakla ihtiyaçlarının önemini anlatmaya çalışıyor. 

'AKŞAMLARI SOĞUKTAN UYUYAMIYORUZ'
Eşi Şengal'de IŞİD'e karşı savaşan, kendisi ise 9 aylık bebeği ile göç etmek zorunda kalan Selma Salih (21) ise yetişkinler olarak daha çok çocuklar için bir şeyler yapılmsını beklediklerini ifade etti. Sonrasında da kampta kalan çocukların içler acısı hallerine işaret ediyor. Onun gibi yine eşini Şengal'de bırakıp 10 kişilik ailesiyle göç eden Bese Bapir (40) de içinde bulundukları durumdan yakındı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.