Güneş Tillo'yu aydınlattı

Güneş Tillo'yu aydınlattı
Siirt’in Tillo ilçesinde İbrahim Hakkı Hazretleri’nin, yaklaşık 250 yıl önce hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptırdığı ışık düzeneği, türbesinin içindeki sandukanın başucunu bir kez daha aydınlattı.

Tillo Kaymakamlığı'nın organize ettiği etkinlik çerçevesinde, saban namazının ardından Tillo ilçe meydanında toplanan vatandaşlar, dualar eşliğinde kurulan dev ekrandan sinevizyon aracılığıyla saat 06.10'da gerçekleşen 'Güneş Hadisesi' izledi. Tillo'nun kalkınması için inanç ve doğa turizmi ile tarıma dayalı birçok projenin uygulandığını hatırlatan Vali Mustafa Tutulmaz, yaptığı açıklamada, "Evliyalar ve Ulemalar diyarı Tillo ilçemizde, Güneş Hadisesi'nin tekrar gerçekleşmesi çok memnuniyet vericidir. Bu tür çalışmalar, Tillo'ya değer katar. Siirt ilinin tanınmasına ve inanç turizminin gelişmesinde büyük bir katkı sağlar. Tillo Güneş Hadisesi, artık dünyanın ilgilendiği bir hadise olarak kabul edilerek, uluslararası bir boyut kazanmıştır. Hedefimiz, bu astronomik ışık sistemini dünyaya tanıtmaktır" dedi.

Güneş Hadisesi'nin izlenmesinin ardından, Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindeki heyet, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin eserlerinin bulunduğu özel müzeyi ziyaret etti. Güneş Hadisesi olayını; Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, Tillo Kaymakamı Yunus Koç, Amerikalı bilim adamı Lan Steer Curator, Akdeniz Üniversitesi fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Eker ve diğer yetkililer ile vatandaşlar izledi.

GÜNEŞ HADİSESİ

İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyeyim' diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına, yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki bir tepe üzerine taş bir duvar inşa etmiş. Her yıl ekinokslarda, yani 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışıkları, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen güneş ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyordu. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 23 Eylül 2011 tarihinde, Siirt Valiliği, Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Işık'ın koordinatörlüğünde, Tübitak Gözlem Evi'nin destekleri ile oluşturulan bir bilim ekibinin üstün gayretleriyle, yeniden çalışır konuma getirilerek, üç asırlık sır çözüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.