Güneydoğu "gıda ve enerji üssü" olma yolunda

Güneydoğu "gıda ve enerji üssü" olma yolunda
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen sulama projelerinin tamamlanmasıyla bir milyon hektar alanın suya kavuşacağı bölge, "gıda ve enerji üssü" olma yolunda önemli bir adım atacak.

ŞANLIURFA - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek bölgede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla yürütülen GAP'la bölgeler arası farklılıkları gidermenin yanı sıra ulusal düzeyde ekonomik gelişmelere katkı sunma gibi hedeflere bir bir ulaşılıyor. 

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ın yer aldığı, ülkede işlenen tarım arazilerinin yüzde 11,4'ü ve su potansiyelinin 4'te 1'ine sahip bölgede, Türkiye'nin sulanabilir arazisinin yüzde 20'si bulunuyor.

Geçen yıl sonu itibarıyla Fırat-Dicle Havzası'nda toplam 502 bin 154 hektar alanın sulamaya açıldığı bölgede, 160 bin hektarda sulama şebeke inşaatı devam ediyor. 

- Bir milyon hektar alan suya kavuşacak

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2008 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlayan eylem planıyla sulama yatırımlarına ciddi bütçeler aktarılmaya başlandığını hatırlattı. 

Proje kapsamında bölgede 500 bin hektar arazinin doğrudan şebeke suyuyla sulandığını aktaran Karahocagil, "Şu anda hem ana kanallar hem de toplulaştırma gibi ciddi altyapı projeleriyle bir milyon hektarın sulanması hazırlıklarını devam ettiriyoruz. İnşallah 2019 yılı itibarıyla bu hedefimize ulaşmış olacağız. Bir milyon 60 bin hektar alan şebekeli sulamaya geçmiş olacak." dedi.

- "Sulama verimi katladı"

Sulamanın tarım açısından öneminin herkesçe bilindiğini dile getiren Karahocagil, bölgede sulamanın başlamasıyla katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin yaygınlaştığını kaydetti.

Sulamanın büyük verim artışı sağladığına dikkati çeken Karahocagil, şöyle devam etti:

"Sulama bölgede en az 4-7 kat verim artışı sağlıyor. Tabii sulamayla katma değeri ürünleri üretme fırsatı elde ediliyor. Sulama, daha fazla verim artışı ve üretim demek. Hedefimiz bu sulamalarla bölgenin gıda ve enerji üssü olması. Yani bu inanılmaz potansiyeli değerlendirerek sadece bölgenin kendisi ve Türkiye için değil, tamamen bölge ülkeleri için de gıda güvenliği sağlayacak bir proje olarak görülebilir. Bu özelliğiyle hem ülkemizin hem bölgenin gıda ve enerji güvenliğini sağlayacak."

- Projeler son hız devam ediyor

Harran Ovası'nda sulama projelerinin tamamlandığını kaydeden Karahocagil, bölgedeki diğer ovaların sulanması için çalışmaların son hız devam ettiğini ifade etti.

Bölgedeki tüm ovaların basınçlı veya pompaj sulamayla sulanması için planların tamamlandığını belirten Karahocagil, sözlerini şöyle tamamladı.

"Suruç ovasında şebekeli sulamalar başladı ve ana kanallar bitirildi. Hem pompaj sistemi hem 17 kilometrelik dünyanın sulama amacıyla yapılmış en uzun tüneli ile Taşbasan ana depolama projesi tamamlandı. Diğer taraftan Viranşehir, Ceylanpınar, Kızıltepe ovaları var. Viranşehir ve Ceylanpınar'da sulama şebekelerine başlandı. Çünkü 200 kilometreyi aşan aşağı Mardin kanalı Derik'e kadar yapılmış durumda. Şu anda Mardin ana depolama inşaatı başlamak üzere. Ayrıca Kızıltepe'de çeşitli şebeke sulama projelerinin ihaleleri yapılmış durumda. Bu yıl onların da inşaatları başlayacak. Diyarbakır'da Silvan ve Bismil ovaları var. Bu ovaların sulanması için de Silvan Barajı yapılıyor. Silvan Barajı sulamaları çok ciddi bir proje, 200 bin hektarı alanı olan bir bölgeden bahsediyoruz. Tüneller var, bin kilometreyi aşan kanallar var. Silvan Barajı'na bağlı 6 küçük baraj var projede. Bunların hepsinin inşaatı başlamış durumda. Yine Diyarbakır'da Dicle-Kralkızı Barajlarının ana sulama kanalları Çınar'a ulaşmış durumda. Çok ciddi bir yatırım olarak yapılan projede Diyarbakır ovalarında şebeke çalışmaları başladı."(aa)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.