Güneydoğulu çocuklar sporla buluşturuluyor

Güneydoğulu çocuklar sporla buluşturuluyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görevlendirme yapılan belediyeler, yürüttükleri çalışmalarla çocukların sporla buluşmasını sağlıyor.

 

DİYARBAKIR  - İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta DBP'li belediyelere görevlendirilen vali, vali yardımcıları ve kaymakamlar, çocuklara hak ettikleri hizmetleri sunmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Daha önce kent merkezi ve ilçelerde elverişsiz koşullarda spor yapan ya da bu uğraştan mahrum kalan çocuklar için onlarca nokta ve okulda saha inşa ediliyor. Diğer taraftan mevcut spor tesisleri onarılırken, amatör sporculara malzeme desteği sağlanıyor.

Yazın tatil yapma imkanı bulamayan binlerce çocuk da yaz spor okullarında gönüllerince eğlenebiliyor, kurulan havuzlarda güvenle yüzebiliyor.

- Mardin 

Mardin Büyükşehir Belediyesince çocuk ve gençlerin spora yönelmesi amacıyla hazırlanan projeler uygulanmaya devam ediliyor.

İlçe belediyelerinin de desteğiyle 10 farklı noktada kurulan havuzlarda, 7 bine yakın öğrenci yüzme dersi alıyor.

Bir yandan belediye bünyesinde oluşturulan takımlarda lisanslı sporcu yetiştirilirken, diğer yandan da basketbol, voleybol, atletizm ve dövüş ile bisiklet kategorilerinde mücadele eden amatörlere malzeme desteği sağlanıyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesinin tadilata başlanan spor tesislerinin, sporcuların kullanımına uygun hale getirilerek, çocuk ve gençlerin hizmetine sunulması hedefleniyor.

Yaz spor okulları programı kapsamında yüzme, basketbol, futbol, voleybol ve bisiklet gibi branşlarda açılan kurslara ise bin 80 öğrenci kayıt yaptırdı.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, çocukların güzel bir yaz geçirmeleri için tüm imkanları seferber ettiklerini dile getirdi.

Yaman, 7 dalda açtıkları spor kurslarının sürdüğünü, bunların tatile çıkamayan çocuklar için önemli olduğunu kaydederek, "Çocukların sanat ve sporla yoğrulmasını istiyoruz. Bunun için sporla ilgili özel bir parantez açtık. Çocuklarımızın yüzü gülsün diye çalışmalarımız sürecek." ifadelerini kullandı.

Yaz spor okullarında antrenör Nurullah Ömer, 19 Haziran'da başlayan, 15 yaş altı öğrencilere hizmet verilen kursların 31 Ağustos'a kadar süreceğini söyledi.

İlk kez sporla tanışan öğrencilerin bulunduğuna işaret eden Ömer, "Bölgede yaşanan sorunlar malum. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan ve terörden uzaklaştırmak için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor." dedi.

- Batman 

Batman Belediyesi de çocukların sporla iç içe yaşam sürmesi için çalışma yürütüyor.

Belediye Spor Kulübünü kuran yeni yönetim, Belediye Spor Kompleksi'ni de faal hale getirdi.

"Engelleri hep birlikte aşalım" sloganıyla uyguladıkları projeyle engellilerin de kültürel ve sportif faaliyetlerden yararlanabilmesini hedefleyen belediye, ilk etapta engellilerin havuzlardan faydalanması ve diğer spor branşlarıyla uğraşabilmesi için özel çalışma yürüttü.

Kentte futbol, basketbol, hentbol, voleybol, tenis, yüzme, atletizm, oryantiring, judo, güreş, masa tenisi, badminton, dart, step, aerobik, pilates, tekvando, karate gibi branşlarda açılan kurslardan, 6-18 yaş gurubu 10 bini aşkın kişi yararlanıyor.

Belediye ayrıca 14 mahalleye 14 spor sahası kurmak için çalışma yapıyor.

Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, kentte yaptıkları çalışmaları anlattı.

Gençlerin kültürel ve sportif faaliyetlere katılımını teşvik amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Atletizm Federasyonu iş birliğiyle bölgede ilk kez, yabancı uyruklu atletlerin de yer aldığı "Uluslararası Yarı Maraton Koşusu" düzenlendiğini belirten Aksoy, "Uluslararası Medeniyetler Bisiklet Turu"nun ikinci ayağının da kentte yapılmasını sağladıklarını vurguladı.

Aksoy, "Bu çocuklar bizim geleceğimiz oldukları için her şeyleriyle onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Yıllarca kültürel ve sportif faaliyetlerden yoksun bırakılan çocuklarımız için çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Bu çocuklarımıza sahip çıkmazsak, onlara sahip çıkan çok olur." diye konuştu.

- Şırnak

Şırnak Belediyesi tarafından "Şırnak Belediyesi Spor Kulübü" kuruldu.

Sporla ilgili malzeme ihtiyacını karşılayan belediye yönetimi, futbol ve voleybol takımlarının deplasman masraflarını da üstleniyor.

Belediye tarafından çocukların rahat spor yapabilecekleri saha ve halı saha kurulması için de çalışmalar yürütülüyor.

Şırnak Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu, kentin imar ve ihyasının yanı sıra görev yaptıkları günden bu yana spora desteklerini sürdürdüklerini vurguladı.

Kentte sporla ilgili tüm branşları kurdukları kulüp çatısı altında topladıklarını anlatan Bedirhanoğlu, "Turnuvalar düzenledik ve dereceye girenleri ödüllendirdik. Kumçatı beldesine saha ve halı saha projelerimiz var." şeklinde konuştu.

Bedirhanoğlu, Şırnak’ta gençleri sporla buluşturmaya devam edeceklerini kaydetti.

Şehri Nuh Spor Kulübü Başkanı Emin Yürek de belediyede yapılan görevlendirmenin ardından yıllar sonra spora destek verildiğini söyledi.

Yürek, "Gençleri futbolla buluşturmak şehir için en büyük ihtiyaç. Onları kötü alışkanlıklardan uzak tutup, sağlıklı yaşama ve spora yöneltmek için çalışmalarımız sürecek." ifadelerini kullandı.

Nuhspor Kadın Futbol Takımı antrenörü Celal Atak, Şırnak'ta takımın kurulmasında maddi manevi destek sağlayan belediye yönetimine teşekkür etti.

- Çocuklar sporla buluşmaktan memnun

Diyarbakırlı çocuklardan Mert Aslankılıç, belediyenin ücretsiz tahsis ettiği basketbol sahasını kullandığını, yaz tatilini arkadaşlarıyla spor yaparak geçirdiğini söyledi.

Zamanlarının çok eğlenceli geçtiğini vurgulayan Aslankılıç, "Bu tür yerlerin artması gençler için çok iyi olur. Burası eğitimden sonra çok önemli bizim için." dedi.

Yasin Bulut, kendilerine bu imkanları sunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Geçmişte bu tür yerlerin olmadığına dikkati çeken Bulut, "Canımız sıkıldıkça gelip burada basketbol oynuyoruz. Bu tür yerler daha da artırılmalı ki diğer çocuklar da faydalanabilsin." diye konuştu.

Batman'da yaşayan Murat Temel,  gençlere sunulan destekler sayesinde top koşturduğunu belirtti.

Daha önce sokaklarda toz toprak içinde top oynadığını anlatan Temel, şimdi modern tesislerde zaman geçirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Temel, "Okullar kapanacağı zaman 'Bize yine sokaklarda zaman geçirmenin yolu göründü' diye bakıyordum ancak belediyenin tesislerini halkın hizmetine açtığını duyunca çok mutlu oldum. Belediye bize bu güzel imkanları sunmamış olsaydı belki de hala toz toprak içinde zaman geçiriyor olacaktık." şeklinde konuştu.

Mardinli Aleyna Alsun, tatile gidemediklerini ancak sağlanan imkanlarla güzel vakit geçirdiklerini söyledi.

Baha Altınok, yazın sportif etkinliklerle çok eğlenceli vakit geçirdiklerini, bu nedenle Belediye Başkan Vekili Yaman'a teşekkür ettiğini dile getirdi.

Şırnaklı Delal Üstün, kadın futbol takımında top koşturduğunu anlattı.

Hayalinin milli takıma seçilmek olduğunu bildiren Üstün, Şırnak'ta kadınların futbolda neler yaptıklarını göstermek istediğini kaydetti.(AA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.