GÜVERCİN AŞKI

GÜVERCİN AŞKI
Tarihi evlerinin duvarlarında güvercin barınaklarının olduğu Urfa'da güvercinin olduğu yerde kaza ve belanın olmayacağına inanılıyor.

URFA -  Tarihi Tabbakhane Çarşısı'nda rastlanan güvercin tutkusu ise, Sırrın Mahallesi'nde "Güvercin savaşına" çay ocağında "Güvercin ihalesine" dönüşüyor. 


Güvercin beslemenin çok eski bir gelenek olduğu Urfa'da, güvercinlerin olduğu evde bereketin ve neşenin eksik olmayacağına inanılıyor. Urfa'nın Merkez Eyyubiye ilçesindeki tarihi Aşağı Çarşı'nın deri işlemeciliğinden dolayı tabakhane ismini alan kısmında yer alan güvercin satıcıları ise, güvercinlerle olan ilişkilerini "tutku" olarak tanımlıyor. Çarşıda posta, mavi baş, karabaş, kırmızı baş, mor şallı, kırmızı şallı, zırhlı, şebap, taklacı, bango gibi çok sayıda güvercin cinsine rastlamak mümkün. Büyük bir tutku ile güvercinlerle muhabbet kuran satıcılar, aynı zamanda güvercin satıcılığı da yaparak ailelerinin geçimini sağlıyor. Bu kişilerden, Bıyıklı Emin lakaplı Emin Güzelsu, güvercin tutkusunu anlattı. 

Güvercin bir tutku

Ailesinin geçimini "tutkum" dediği güvercinler ile sağladığını söyleyen 58 yaşındaki Güzelsu, 40 yıldır bu mesleği yaptığını dile getirdi. Dört çocuk babası Güzelsu, evinde 40 yıl önce başlayan tutkusunun 30 yıldır da ekonomik boyut kazandığını söyledi. Geçimini yapmakta zorlandığını vurgulayan Güzelsu, güvercin tutkusundan vazgeçmediğini ise şu sözlerle anlatıyor: "Bu işi hep zevk aldığım için yaptım. Öyle zamanlar oldu ki 50 bin liraya kadar borçlandım ama vazgeçmedim." 

Güvercin fiyatlarının türlerine göre değiştiğini söyleyen Güzelsu, cins ve güzelliğine göre fiyatların 20 ile 2 bin lira arasında değiştiğini belirtti. 

İhale ile de satılıyorlar

Güvercin tutkunları dükkanlarının yanı sıra haftada 2 gün bir araya geldikleri çay ocağında ise, güvercinlerini alıcılara ihale usulü ile pazarlıyor. İhalede eline tek tek güvercinleri alan kişi, güvercini tanıttıktan sonra açık artırma usulü ile en çok para teklif edene satıyor. Güzelsu, "güvercin ihaleleri" için Antep, Maraş, İskenderun'dan çok sayıda alıcının geldiğini aktardı.

Güvercin savaşı

Güzelsu, yılda bir kez festival niteliğinde Urfa'nın merkez Haliliye ilçesi Sırrın Mahallesi'nde gerçekleşen "güvercin savaşı"na da değindi. Güzelsu, "Barış için savaş" diye tanımladığı savaşı şöyle anlattı: "Kuşçuların tümü öğleden sonra 3 gibi güvercinlerini salar ve bütün güvercinler havada birbirine karışır. Akşam ezanına kadar devam eder bu olay. Daha sonra eve dönen güçlü güvercinler zayıf olanları da peşine takıp getirir. Başkasının evine giden güvercin onun olur."

Güvercin varsa bela yok

Urfa'nın tarihi evlerinin duvarlarında güvercinlerin barındığı barınaklara rastlamak mümkün. Bu konuda da bilgi veren Güzelsu, Urfa'da güvercin beslemenin çok eski bir gelenek olduğunu, eski insanların güvercinlerin "Belayı def ettiklerini" düşündüklerini belirtti. Güzelsu, bunun yanında güvercinin olduğu evde bereketin eksik olmadığını, çocukların sayısının fazla ve neşesinin eksik olmadığını da sözlerine ekledi.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.